Αναβολή για τις 19 Μαρτίου πήρε η συζήτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής της Ομοσπονδίας Εκπαιδευτών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), με την οποία οι εργοδότες ζητούν την ακύρωση του άρθρου 30 του ν. 4415/2016 (νόμος Φίλη) καθώς και της ερμηνευτικής εγκυκλίου του από τον τότε υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο, που ανέβαζαν το ωρομίσθιο ενός εκπαιδευτικού σε φροντιστήριο ή κέντρο ξένων γλωσσών στα 6,70 ευρώ μικτά.
Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδος (ΟΙΕΛΕ) είχε προαναγγείλει για σήμερα κινητοποίηση έξω από το κτίριο του ΣτΕ, ωστόσο ανανεώνει το αγωνιστικό ραντεβού για τη νέα ημερομηνία συζήτησης, με σύνθημα «Η πρόκληση των εργοδοτών που επιχειρούν να επιβάλουν πρωτόγνωρες συνθήκες εξαθλίωσης στον κλάδο μας δεν θα μείνει αναπάντητη!».
Αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση της προσφυγής της ΟΕΦΕ στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο ξεκίνησαν οι διεργασίες στην ΟΙΕΛΕ, η οποία πραγματοποίησε δύο έκτακτες συνελεύσεις προκειμένου να αποφασίσει την πορεία των δράσεων που θα ακολουθήσει.
Η Ομοσπονδία καλεί όλους τους εκπαιδευτικούς που εργάζονται σε φροντιστήρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και σε κέντρα ξένων γλωσσών να συμμετάσχουν σε γενικές συνελεύσεις των Πρωτοβάθμιων Σωματείων ούτως ώστε να αποφασίσουν κινητοποιήσεις σε πανελλαδικό επίπεδο, ενώ ανοιχτή παραμένει η ημερομηνία προκήρυξης διεξαγωγής πανελλαδικής απεργίας στον κλάδο.
Οπως γράφαμε και σε πρόσφατο ρεπορτάζ («Περικοπές στα ωρομίσθια θέλουν οι φροντιστηριάρχες», «Εφ.Συν.» 28.1.2019) οι φροντιστηριάρχες με την προσφυγή τους στο ΣτΕ ζητούν το ωρομίσθιο των εργαζομένων του κλάδου να επιστρέψει στα επίπεδα του 2012, όταν από περίπου 13 ευρώ οι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια είδαν τα ωρομίσθιά τους να κατακρημνίζονται στα 3,50 ευρώ την ώρα, γεγονός το οποίο σημαίνει ότι ένας εκπαιδευτικός με πλήρες ωράριο θα έχει μηνιαίες απολαβές της τάξης των 285 ευρώ.
Η Ομοσπονδία απέστειλε, χθες, επιστολή στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, ζητώντας συνάντηση, προκειμένου να κατατεθούν οι θέσεις της για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των φροντιστηρίων και των κέντρων ξένων γλωσσών, αναφέροντας ενδεικτικά την αδήλωτη και υποδηλωμένη εργασία, τη φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή.
«Είναι ώρα οι εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν για τη διαχρονική, οξεία παραβατικότητα σε έναν ευαίσθητο χώρο Παιδείας που αφορά 65.000 εκπαιδευτικούς και εκατομμύρια γονείς και μαθητές» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΟΙΕΛΕ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας