Αποφασισμένος να υπερασπιστεί το κατασταλτικό του έργο μέχρι την τελευταία στιγμή φαίνεται ο υπουργός Δικαιοσύνης. Η αρχή έγινε εσπευσμένα με τη μεταγωγή του Νίκου Μαζιώτη στις φυλακές υψίστης ασφαλείας Δομοκού την Τρίτη, ενώ έπεται η μεταγωγή των Αλέξανδρου Γιωτόπουλου και Δημήτρη Κουφοντίνα. Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν υπογραφεί συνολικά 20 μεταγωγές, ενώ στις Φυλακές Δομοκού δεν έχει γίνει καμία άλλη εργασία, πλην του βαψίματος που ανατέθηκε στους υπαλλήλους.
Παράλληλα, παραμονές Χριστουγέννων (23/12) δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (αρ. φ. 3455) ο νέος κανονισμός λειτουργίας των φυλακών υψίστης ασφαλείας (τύπου Γ΄). Οπως είναι ήδη γνωστό, ψηφίστηκε το περασμένο καλοκαίρι το σχετικό νομοσχέδιο (νόμος 4274/2014), το οποίο προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, τόσο εντός όσο και εκτός των τειχών των φυλακών. Εδώ και μήνες είχε αρχίσει η απομάκρυνση κρατουμένων από τον Δομοκό, προκειμένου να χωρέσουν στις φυλακές οι «επικίνδυνοι».
Στις φυλακές τύπου Γ’ μεταφέρονται οι θεωρούμενοι επικίνδυνοι κρατούμενοι, αλλά και όσοι έχουν καταδικαστεί με βάση τον 187Α περί τρομοκρατίας, ενώ δεν προβλέπονται άδειες, πλην κάποιων ολιγόωρων για σοβαρά θέματα (οικογενειακά ή υγείας), θεσπίζονται ειδικές προδιαγραφές για τον προαυλισμό και τα επισκεπτήρια (μόνο στενών συγγενών) και περιορίζεται η επικοινωνία, ακόμα και μεταξύ των κρατουμένων. Παράλληλα, με προεδρικό διάταγμα θεσπίστηκε η δημιουργία αστυνομικού τμήματος φύλαξης των Φυλακών Δομοκού, το οποίο θα διαθέτει ακόμα και αντιαρματικά όπλα!
Στα... βαψίματα
Ωστόσο, στις 22 Δεκεμβρίου η Ενωση Σωφρονιστικών Υπαλλήλων Δομοκού με ανακοίνωσή της -μεταξύ άλλων- γνωστοποίησε ότι: «Το Κατάστημα Κράτησης Δομοκού, το οποίο μετατρέπεται από Β΄ σε Γ΄ τύπου, δεν είναι ακόμα έτοιμο να λειτουργήσει και να δεχτεί κρατουμένους, καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί τα έργα συντήρησης που έχουν άμεση σχέση με τη διαβίωση των κρατουμένων και την ασφάλεια του καταστήματος».
Είναι βέβαιο ότι ο όποιος υπηρεσιακός υπουργός δεν θα θελήσει να «φορτωθεί» στις πλάτες του την αντισυνταγματική αυτή παράνοια της δεύτερης τιμωρίας κρατουμένων στη βάση όχι της συμπεριφοράς τους μέσα στη φυλακή, αλλά της πράξης για την οποία κατηγορούνται. Το στοίχημα τώρα για την όποια νέα κυβέρνηση είναι αν θα εφαρμόσει μια σωφρονιστική πολιτική που θα σέβεται το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών θεσμών και των αρμόδιων ανεξάρτητων αρχών ή θα συνεχίσει το αντιδημοκρατικό γαϊτανάκι της στοχοποίησης μιας ειδικής μερίδας κρατουμένων, άσχετα με το ποινικό τους αδίκημα.
Σε κάθε περίπτωση, ο Χαράλαμπος Αθανασίου φαίνεται ότι φρόντισε στο τέλος της συγκεκριμένης υπουργικής καριέρας του και μέσα στις «χρονιάρες» μέρες να επιβεβαιώσει και πάλι τις ακραίες θέσεις του στον τομέα της σωφρονιστικής πολιτικής, αντί -έστω και για τις εντυπώσεις- να σπεύσει να πάρει μέτρα για την ανακούφιση των εξαθλιωμένων στο νοσοκομείο των φυλακών ή για τον τρόπο σίτισης ή -έστω- κάποια ελάχιστα μέτρα βελτίωσης των συνθηκών κράτησης, αλλά και αντιμετώπισης των σοβαρών προβλημάτων που έχουν οι υπάλληλοι των ιδρυμάτων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας