Σε σειρά αντιφασιστικών κινητοποιήσεων προχωρούν η Χίος και η Λέσβος. Σωματεία, σύλλογοι, συλλογικότητες και φορείς αλληλεγγύης, μετά το ακροδεξιό κύμα που απειλεί τα νησιά με αφορμή το προσφυγικό, προχωρούν σε κινητοποιήσεις, διατρανώνοντας τη θέλησή τους να μην αφήσουν την κοινωνική αλληλεγγύη να ναυαγήσει στις ξέρες της μισαλλοδοξίας και του ρατσισμού που κάποιοι εντέχνως καλλιεργούν.
Στη Χίο, με πρωτοβουλία της ΑΔΕΔΥ διοργανώνεται αύριο Παρασκευή και ώρα 18.30 αντιφασιστική συγκέντρωση και συναυλία στην κεντρική πλατεία του νησιού, στην οποία έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή σωματεία όπως των νοσοκομειακών γιατρών και των νοσηλευτών (ΣΕΣΝΟΧ), ο Παγχιακός Σύλλογος ΑμεΑ, ο Σύλλογος Γυναικών Χίου, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών.
Ωστόσο, παρατηρούνται και ηχηρές απουσίες συλλογικοτήτων, όπως π.χ. η «Λάθρα;», αφού το Νομαρχιακό Τμήμα Χίου της ΑΔΕΔΥ αμέσως μετά την πρώτη συνάντηση που έγινε για τον συντονισμό της προσπάθειας και τη δημιουργία ενός μεγάλου μετώπου προχώρησε τελικά μόνο του στο σχετικό κάλεσμα.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των φορέων τάχθηκαν κατά της κυβερνητικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής για το προσφυγικό, ασκώντας και έντονη κριτική στην κοινή δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας.
«Είναι μια εκδήλωση συμφιλίωσης, δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα οι Χιώτες μεταξύ μας, αλλά ούτε και με τους πρόσφυγες», τόνισε ο εκπρόσωπος των νοσοκομειακών γιατρών της Χίου Γιάννης Μαλαφής.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανεπάρκεια της κυβέρνησης στη διαχείριση του προσφυγικού, χαρακτήρισε «τεχνητά τα θέματα ξενοφοβίας που δημιουργούνται», τα οποία «δεν έχουν σχέση ούτε με τον πολιτισμό μας ούτε με την κουλτούρα μας και δεν ταιριάζουν στους πολίτες του νησιού».
Ανάλογη μεγάλη κινητοποίηση προετοιμάζουν και στη Λέσβο φορείς όπως η ΚΕΕΡΦΑ, η ΕΛΜΕ Λέσβου κ.λπ. Η συγκέντρωση έχει προγραμματιστεί για τις 18 Οκτωβρίου.
Ακόμα 55 απελάσεις
Στο μεταξύ, χθες από το λιμάνι της Μυτιλήνης αναχώρησαν για το Δικελί της Τουρκίας ακόμα 55 πρόσφυγες, οι οποίοι σύμφωνα με τις αρχές «αποποιήθηκαν κάθε δικαίωμα ασύλου». Πρόκειται για 20 ανθρώπους από το Πακιστάν, 20 από την Αλγερία, 5 από το Μαρόκο, 3 από το Μπανγκλαντές, 4 από το Αφγανιστάν -μεταξύ τους και ένα βρέφος- κι ένας από Σρι Λάνκα, Ιράν και Παλαιστίνη.
Οι πρόσφυγες κρατούνταν σε Λέσβο, Σάμο, Κω, Λέρο, Ορεστιάδα, Ξάνθη και Κόρινθο, απ’ όπου και μεταφέρθηκαν όλοι στη Λέσβο για να απελαθούν σιδηροδέσμιοι, συνοδεία ισχυρής δύναμης της Frontex, που με τη σειρά της επιβιβάστηκε στο πλοίο της εταιρείας «Touryol» με προορισμό τα απέναντι παράλια.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας