Τα πολύνεκρα ναυάγια των τελευταίων χρόνων στο Αιγαίο, αποτέλεσμα ασφαλώς της πολιτικής επιλογής της Ε.Ε. να μη δημιουργήσει ασφαλείς και νόμιμες προσφυγικές και μεταναστευτικές διαδρομές, φέρνουν το ελληνικό κράτος μπροστά στην ευθύνη να προχωρήσει στην ταυτοποίηση δεκάδων νεκρών προσφύγων και μεταναστών, των οποίων τα στοιχεία αγνοούνται, ελάχιστο χρέος προς τις οικογένειες που ψάχνουν απεγνωσμένα τους νεκρούς συγγενείς τους για να μπορέσουν να τους θάψουν.
Από το τέλος του 2014, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό υπάρχουν 817 ενεργές αιτήσεις αναζήτησης προσφύγων και μεταναστών, που αφορούν περίπου 900 αγνοούμενους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην επιστημονική ημερίδα «Ορθές πρακτικές ταυτοποίησης σορών [sic] αγνώστων στοιχείων, με έμφαση στη διαχείριση δεδομένων», την οποία διοργάνωσαν χτες στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. και η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού.
Περισσότεροι από 650 γενετικοί τύποι μη ταυτοποιημένων νεκρών βρίσκονται στην κεντρική βάση DNA της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ., από τους οποίους το 80% είναι νεκροί πρόσφυγες και μετανάστες.
Η διαδικασία της αναζήτησης και ταυτοποίησης νεκρών είναι περίπλοκη και δύσκολη και έχει επιβαρύνει σημαντικά τις ιατροδικαστικές υπηρεσίες των νησιών, που δεν διαθέτουν επαρκές προσωπικό αλλά ούτε και τα νομικά και πρακτικά εργαλεία που θα διευκόλυναν το έργο τους.
«Το ελληνικό δίκαιο δεν διαθέτει το νομοθετικό πλαίσιο για την ταυτοποίηση των νεκρών» επισήμανε στη διάρκεια της ημερίδας η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, ενώ ο γενικός γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχης Φυτράκης, υπογράμμισε την αναγκαιότητα να υιοθετηθούν τα πρωτόκολλα που θα επιτρέψουν τη δημιουργία μιας πλήρους βάσης DNA προσφύγων και μεταναστών σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
«Χρειάζεται να μπορούμε να απαντάμε στα ερωτήματα “ποιος χάθηκε, πότε, γιατί και πού βρίσκεται”, αποτελεί ανθρώπινη οφειλή» σημείωσε.
Αλληλοεπικαλύψεις μεταξύ φορέων, μη εναρμονισμένες διαδικασίες και έλλειψη κεντρικού συντονισμού επισήμανε η διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη, αναφερόμενη στα προβλήματα που δυσχεραίνουν σημαντικά την ταυτοποίηση των νεκρών.
Η επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού, Σάρι Νίσι, αναφέρθηκε στη συγκίνηση της οικογένειας του ανήλικου πρόσφυγα που βρέθηκε νεκρός στον Εβρο και ταυτοποιήθηκε χάρη στη συνδρομή του οργανισμού, ο οποίος εκπαιδεύει Ελληνες ιατροδικαστές και προσφέρει υλική βοήθεια για την ταυτοποίηση νεκρών προσφύγων και μεταναστών.
Τη σημασία ενός μηχανισμού ταυτοποίησης επισήμαναν τόσο ο γενικός γραμματέας Μετανάστευσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζανέτος Φιλιππάκος, όσο και η προϊσταμένη Επιτελείου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ., αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη.
Κανένας ωστόσο δεν αναφέρθηκε στις δημοσιοποιημένες καταγγελίες για άτυπες βίαιες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στον Εβρο εκ μέρους της Αστυνομίας, που βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των προσφύγων και μεταναστών, ούτε σε περιστατικά αστυνομικής ρατσιστικής βίας, τα αποτελέσματα της διερεύνησης των οποίων, αν έχει γίνει διερεύνηση, δεν είναι γνωστά.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας