Συνεχίζεται το κύμα αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό, με σειρά καταλήψεων ανά την Ελλάδα και κείμενα συμπαράστασης. Σημαντικότερο από αυτά η επιστολή της μητέρας του Κάρλο Τζουλιάνι στον Νίκο Ρωμανό. «Μην τους χαρίσεις τη ζωή σου. Είναι αυτό που θέλουν. Μπορούν να τη διαγράψουν την αμέσως επόμενη στιγμή. Δεν φοβούνται τον θάνατό σου. Φοβούνται μήπως παραμείνεις ζωντανός και μαρτυρήσεις. Αντιστάσου, Νίκο».
Μεταξύ άλλων, υπογράφουν η μητέρα του Κάρλο, δολοφονημένου στη Γένοβα από το ιταλικό κράτος στις 20 Ιουλίου 2001, η μητέρα του Νταξ, δολοφονημένου από φασίστες στο Μιλάνο στις 16 Μαρτίου 2003, και η μητέρα του Ρενάτο, δολοφονημένου από φασίστες στη Ρώμη στις 27 Αυγούστου το 2006.
«Δεν πρέπει να παρερμηνεύεται ως αυτοηττούμενη, αυτοκαταστροφική ή αυτοκτονική η συμπεριφορά που εκφράζεται ως αποτέλεσμα πολιτικών πεποιθήσεων. Η προσπάθεια ψυχολογιοποίησης, ιατρικοποίησης ή ψυχιατρικοποίησης της πολιτικής επιλογής αποτελεί συνήθη πρακτική των ολοκληρωτικών καθεστώτων» υπογραμμίζει σε χθεσινή του ανακοίνωση το Παρατηρητήριο Ψυχοκοινωνικών Δικαιωμάτων, που καλεί το «ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να μην υποκύψει σε καμία πίεση ή εκβιασμό». Οι προφυλακισμένοι πολιτικοί πρόσφυγες από την Τουρκία συμμετείχαν για δύο μέρες μαζί με τους άλλους κρατουμένους στην άρνηση μεσημεριανού κλειδώματος στη φυλακή του Κορυδαλλού. Από αύριο θα απέχουν για δύο μέρες από το συσσίτιο.
- Καταλήψεις δημαρχείων: Χανιά, Ζωγράφου, Γιάννενα, Καβάλα (από 8/12), Αγία Παρασκευή, Βύρωνας, Νέα Φιλαδέλφεια, Περιστέρι (από 7/12), Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Κομοτηνή, Τήνος, Κέρκυρα.
- Καταλήψεις σχολών: Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Πειραιά (από χθες), ΕΜΠ, Κτίριο Διοίκησης ΤΕΙ Αθήνας, ΓΣΕΕ (από 4/12), Πρυτανεία ΑΠΘ, Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ, Ιατρική Σχολή Λάρισας (κτίριο Κατσίγρα), Κτίριο Διοίκησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.
- Σε λοιπά κτίρια: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» - Θησείο, Παράρτημα Πάτρας, Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο - Χανιά (από 1/12), Εργατικά Κέντρα Αλεξανδρούπολης, Θεσσαλονίκης, Ξάνθης.
- Πάνω από 250 γιατροί, νοσηλευτές και υγειονομικοί υπάλληλοι υπογράφουν κείμενο στήριξης για τον Ρωμανό.
- Ψήφισμα εξέδωσε χθες και το Συντονιστικό Φορέων και Συλλόγων Σταγείρων-Ακάνθου ενάντια στην εξόρυξη χρυσού.
- Συμβολική κατάληψη του κτιρίου του ΕΟΤ στο Παρίσι πραγματοποιήθηκε χθες.
Ιωάννα Καρυστιάνη
Θέλω να δω τον Νίκο Ρωμανό ξανά όρθιο, γερό. Να σπουδάσει και να ζήσει με όποιο τρόπο νομίζει. Η ζωή ενός συνειδητού αναρχικού δεν μπορεί να αφήνεται στα κρύα, ως φαίνεται, χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, του πρωθυπουργού και του υπουργού Δικαιοσύνης. Οι ίδιοι του οι σύντροφοι ας μην του ζητούν πια τίποτε περισσότερο από το να μείνει ζωντανός. Ας μη νικήσει πάλι ο θάνατος. Δεν αντέχεται.
Κύριε υπουργέ της Δικαιοσύνης, έχετε στη δικαιοδοσία σας τη λειτουργία των φυλακών και στην ευθύνη σας τις ζωές των εγκλείστων. Τι νόημα, τι αξία θα έχει η τροπολογία σας εάν η ισχύς της εγκαινιαστεί με έναν θάνατο; Κάντε ένα βήμα πίσω, το βήμα που θα κρατήσει ζωντανό τον Νίκο Ρωμανό, ετών 21.
«Αλληλεγγύη απέναντι στη βαρβαρότητα»
Κείμενο αλληλεγγύης στον Νίκο Ρωμανό και τους άλλους απεργούς πείνας από τη Γαλλία. Ανάμεσα στους υπογράφοντες οι: Ετιέν Μπαλιμπάρ, Τζιόρτζιο Αγκαμπέν, Κώστας Δουζίνας, Μαρία Κακογιάννη, Ζακ Ρανσιέρ, Καμίλ Λούις, Στεφάν Ντουαγέ.
Απόσπασμα επιστολής: «... δύο ημέρες από την επέτειο του θανάτου του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, οι ελληνικές αρχές είναι αποφασισμένες να “θυσιάσουν” κι άλλες ζωές για να διατηρήσουν την τάξη, ενώ η τρόικα αξιώνει μια ένατη στη σειρά επιμήκυνση του Μνημονίου σε συνδυασμό με επιπλέον μέτρα. Το success story καταρρέει. Η τακτική είναι γνωστή: πρέπει η προσοχή της “κοινής γνώμης” να στραφεί προς κάτι άλλο, και πιο συχνά προς την επίδειξη “ασφάλειας” ενός σκληρού καθεστώτος που επιδιώκει να διατηρήσει την τάξη με κάθε κόστος... Απαιτούμε μια άμεση λύση για τον Νίκο Ρωμανό και την ικανοποίηση των διεκδικήσεών του...».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας