«Αν το κράτος με δολοφονήσει με την στάση του, ο κύριος Αθανασίου και η παρέα του θα μείνουν στην ιστορία ως μια συμμορία δολοφόνων, ηθικοί αυτουργοί σε βασανισμό και δολοφονία πολιτικού κρατουμένου. Ας ελπίσουμε μόνο να βρεθούν εκείνα τα ελεύθερα πνεύματα που θα δικάσουν το δίκαιο της δικαιοσύνης τους με τον τρόπο τους».
Είναι οι πρώτες κουβέντες του Νίκου Ρωμανού, μετά την απορριπτική απόφαση του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Πειραιά. Στην επιστολή που έστειλε όσο η σκέψη του παραμένει ακόμα συγκροτημένη, όπως λέει ο ίδιος, έπειτα από 24 μέρες απεργίας, ενημερώνει πως θα συνεχίσει τον αγώνα «ώς τη νίκη ή ώς το θάνατο».
Ο Ρωμανός καταφέρεται εναντίον του ειδικού εφέτη ανακριτή Ευτύχη Νικόπουλου, για τον οποίο λέει πως από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε την απεργία πείνας έχει πάρει σαφείς εντολές από τους πολιτικούς του προϊσταμένους στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Κατηγορεί την εισαγγελέα των Φυλακών Κορυδαλλού Ευαγγελία Μαρσιώνη για προσπάθεια αναγκαστικής σίτισης ενώ θεωρεί πως η παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, μια μέρα πριν συνεδριάσει το συμβούλιο, ήταν μια ξεκάθαρη εντολή για την απόρριψη του αιτήματός του.
Χαρακτηρίζει ανυπόστατη την πρόταση Λοβέρδου - Αθανασίου για τηλεδιασκέψεις χωρίς άδειες, υπογραμμίζοντας πως εκτός των άλλων στη σχολή του υπάρχουν εργαστήρια που προϋποθέτουν υποχρεωτική παρουσία. Οπως πληροφορούν την «Εφ.Συν.» οι γιατροί στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» αλλά και η γιατρός του, Λίνα Βεργοπούλου, ο Ρωμανός όχι μόνο δεν έχει λάβει υγρή τροφή, αλλά ούτε απλό ορό, στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από τα λεγόμενα του ίδιου στην επιστολή.
Η αρνητική χθεσινή απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου και η απροθυμία της κυβέρνησης να δώσει μια θετική λύση προκάλεσαν αλυσιδωτές αντιδράσεις με έκδοση ψηφισμάτων και εκδήλωση ποικίλων κινητοποιήσεων σε διάφορες πόλεις της χώρας. Αυταρχική χαρακτήρισε την απόφαση ο ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας να δοθεί «ένα τέλος σε αυτό το απαράδεκτο καθεστώς εξαίρεσης και διακρίσεων».«Κάθε απαγόρευση εκπαιδευτικών αδειών σε κρατούμενους, όπως προβλέπει και ο σωφρονιστικός κώδικας, είναι απαράδεκτη και πρέπει άμεσα να αρθεί» επισημαίνει ανακοίνωση του ΚΚΕ, ενώ η ΔΗΜΑΡ υπογραμμίζει: «Η Πολιτεία δεν μπορεί να αδιαφορεί. Οφείλει να επιτρέψει στον νεαρό κρατούμενο να φοιτήσει. Δικαιοσύνη που εκδικείται δεν νοείται!»
Ανακοινώσεις αλληλεγγύης εξέδωσαν μεταξύ άλλων η ΕΣΗΕΑ, η πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων, το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΑΔΕΔΥ, η ΟΙΕΛΕ, η Επιτροπή Αλληλεγγύης για τους Πολιτικούς Κρατούμενους, οι ευρωβουλευτές Μανώλης Γλέζος και Σοφία Σακοράφα και ο Πέτρος Κωνσταντίνου (ΑΝΤΑΡΣΥΑ) και η Αγγελική Σωτηροπούλου. Η τελευταία αναφέρει: «Ως μάνα, Νίκο, σου λέω φύλαξε τη ζωή σου! Ως πρώην πολιτική κρατούμενη και απεργός πείνας, ξέρω ότι η μάχη που δίνεις δεν αφορά μόνον ένα πτυχίο, αλλά την αξιοπρέπεια και την εσωτερική σου ελευθερία».
Υποκριτική χαρακτήρισε τη στάση της Πολιτείας για το θέμα Ρωμανού ο βουλευτής της Ν.Δ. Προκόπης Παυλόπουλος μιλώντας στον ραδιοσταθμό Βήμα FM. «Οταν η Πολιτεία θεσμικά παίρνει την πρωτοβουλία και για έναν έγκλειστο στις φυλακές έρχεται και σου λέει “σου δίνω τη δυνατότητα να πας να δώσεις εξετάσεις”, πρέπει να έχει και συνέχεια αυτή η στάση, ώστε να παρέχεις τη δυνατότητα σε εκείνον που μπήκε στο Πανεπιστήμιο, να συνεχίσει. Αλλιώς πολύ φοβάμαι πως αυτό το μέτρο, το οποίο λαμβάνεται και θεώρησε η Πολιτεία ότι είναι απαραίτητο, μένει σαν ένα είδος μετέωρου βήματος της υποκρισίας. Ξέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης τι πρέπει να κάνει σε αυτές τις περιπτώσεις. Υπάρχει η δίοδος, η οποία έχει και βάση πάνω στο άρθρο 16 του Συντάγματος», δήλωσε.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας