Κανένα περιθώριο παρερμηνείας δεν αφήνει η ανακοίνωση των οκτώ οργανώσεων που συνεργάζονται στο δίκτυο «Καμπάνια για την πρόσβαση στο Άσυλο», με την οποία εκφράζουν την αγωνία τους για το κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκεται το ευρωπαϊκό κεκτημένο προστασίας των προσφύγων και σεβασμού της ανθρώπινης ζωής μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό, που φέρουν τη σφραγίδα και της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι οργανώσεις καλούν σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου, στις 5 το απόγευμα στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (Ακαδημίας 60).
Η ανακοίνωση έχει ως εξής:
Οι οργανώσεις που συμμετέχουμε στη δικτύωση συνεργασίας «Καμπάνια για την πρόσβαση στο Άσυλο» εκφράζουμε την αγωνία μας για τις δραματικές εξελίξεις που οδηγούν, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη, στην εκθεμελίωση του νομικού κεκτημένου σε σχέση με την προστασία του πρόσφυγα και τον σεβασμό της ανθρώπινης αξίας.
Οι πολιτικές, που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η Ελλάδα, σε πλήρη και ανεπιφύλακτη συμμόρφωση με τις ευρωπαϊκές επιταγές, ανατρέπουν τα μέχρι σήμερα δεδομένα για την προστασία των προσφύγων, όπως κατοχυρώνονται από το Διεθνές, Ευρωπαϊκό και Εθνικό Δίκαιο:
- η σφράγιση των ελληνοτουρκικών συνόρων και η επαναπροώθηση των προσφύγων σημαίνουν τον πλήρη αποκλεισμό τους από κάθε νομικά κατοχυρωμένο δικαίωμα προστασίας,
- η στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού ζητήματος, με την εμπλοκή των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, ξυπνάει δυσάρεστες μνήμες του απώτερου παρελθόντος στοχοποιώντας και στιγματίζοντας τον δικαιούχο διεθνούς προστασίας σαν εν δυνάμει εχθρό,
- η προοπτική της μετατόπισης των διαδικασιών εξέτασης αιτημάτων ασύλου και αναγνώρισης καθεστώτος σε τρίτες χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης (externalization) εναποθέτει τις τύχες των προσφύγων σε χώρες, που δεν προσφέρουν αποτελεσματική προστασία, χωρίς ωστόσο η μετατόπιση του «βάρους» να απαλλάσσει τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την τήρηση των υποχρεώσεών τους που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο καθώς και από το ίδιο το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης,
- η πρόταση για αναγόρευση ως ασφαλούς χώρας της Τουρκίας, η οποία παραβιάζει μαζικά τα ανθρώπινα δικαιώματα, αποτελεί εμπαιγμό και διακωμώδηση του πλαισίου διεθνούς προστασίας των προσφύγων όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Οι οργανώσεις μας επισημαίνουν ότι οι νέες πολιτικές σηματοδοτούν την κατάρρευση του κράτους δικαίου και το τέλος του κοινοτικού κεκτημένου για το άσυλο (acquis communautaire) που κατοχυρώθηκε την επαύριο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου από τη Διεθνή Σύμβαση για το Καθεστώς των Προσφύγων, το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τη νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, οδηγώντας σε νέες ανώφελες ανθρωποθυσίες στα σύνορα της Ευρώπης.
Οι οργανώσεις μας, πιστεύοντας ότι στις σημερινές κρίσιμες στιγμές, περισσότερο από άλλοτε, η προστασία του πρόσφυγα και η υπεράσπιση των αξίων μας είναι, παρ' όλες τις δυσκολίες, όχι μόνο αναγκαία αλλά και δυνατή, καλούν σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016 και ώρα 5 μμ στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.
Οι οργανώσεις (αλφαβητικά):
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας