Απαντήσεις και διευκρινίσεις για όλα τα βασικά ζητήματα του προσφυγικού έδωσε ο Γιάννης Μουζάλας. Σε μια συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης ο αναπληρωτής υπουργός μίλησε για τα hot spots, τα λάθη και τις ευθύνες της Ευρώπης, αλλά και τον φράχτη στον Έβρο.
Ο Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, θέλησε να ξεκινήσει με τις θετικές ειδήσεις δηλώνοντας ιδιαίτερα χαρούμενος που υπάρχουν τρεις διαφορετικές προτάσεις για να απονεμηθεί το Νόμπελ Ειρήνης στην Ελλάδα ή σε εθελοντές που βοηθούν στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης ερωτήθηκε και για τη σημερινή αποκάλυψη της «Εφημερίδας των Συντακτών» σχετικά με το πως στήνεται ο εκβιασμός για έξοδο από τη Σένγκεν.
Ο κ. Μουζάλας σημείωσε ότι «αυτό που λέει η εφημερίδα δεν είναι τόσο ότι "αλλοιώθηκαν" τα στοιχεία όσο ότι χρησιμοποιήθηκαν επιλεκτικά. Είναι προφανές ότι αν έγινε αυτό κρύβει μια υστεροβουλία και χρησιμοποιήθηκε για να μας πλήξει και όχι για να μας βοηθήσει».
Ως παράδειγμα έφερε τη σύσταση που έχει γίνει στην Ελλάδα πως δεν έχει γίνει καλά η καταγραφή με τις αυτόματες μηχανές (eurodac). «Αυτό που δεν αναφέρεται είναι ότι μέχρι τον Νοέμβρη είχαμε 48 μηχανήματα. Το κάθε ένα γράφει σε 24ωρη βάρδια περίπου 100 άτομα. Με φουλ λειτουργία μέχρι τον Νοέμβρη μπορούσαμε να καταγράψουμε 4.8000 την ημέρα».
«Η ελληνική αστυνομία έκανε ηρωικές προσπάθειες. Ότι δεν καταγραφόταν με τα eurodac, καταγραφόταν με μελάνι. Να σημειώσω ότι μέχρι το Νοέμβρη είχαμε 48 eurodac, αλλά το καλοκαίρι είχαμε μόλις 20. Τώρα αγοράστηκαν 100 μηχανήμα και θα είμαστε πλήρεις από εδώ και στο εξής οι καινούργιες εκθέσεις θα είναι καλύτερες» πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός.
Σχολίασε, ακόμη, τα όσα συνέβησαν στην Κω με την άρνηση του δημάρχου να δεχθεί το hot spot, ωστόσο, τόνισε «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος που ο δήμαρχος συμφώνησε. Πρέπει να προχωρήσουμε, δεν υπάρχει λόγος για αλληλοκατηγορίες».
Διευκρίνισε δε πως τα hot spots πρέπει να είναι έτοιμα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου.
Για τις απειλές Φερχόφσταντ περί Σένγκεν
Κληθείς να απαντήσει στη νέα πρόκληση από τον Γκι Φερχόφσταντ ο Γιάννης Μουζάλας τόνισε ότι «εμένα με ανησυχούν οι απειλές. Αυτό που ενισχύει αυτό που κάνουμε ως χώρα είναι το γεγονός ότι οι θεσμοί της Ευρώπης δεν λένε αυτό το πράγμα (σ.σ. έξοδο από τη Σένγκεν). Η κυρία Μέρκελ, ο Ρέντσι, ο Φάιμαν δεν λένε αυτό το πράγμα. Δεν είναι μεμονωμένες φωνές, είναι αδύναμες, αλλά κάνουν πολύ θόρυβο».
«Και ο Τύπος, και δε το λέω ως κατηγορία, επιλέγει αυτό που κάνει πολύ θόρυβο» συνέχισε ο αναπληρωτής υπουργός για να προσθέσει «Έκανε δηλώσεις ο υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας κατά της χώρας και έπαιζαν παντού για πέντε ημέρες. Πριν από 15 ημέρες ήρθη η υπουργός Εσωτερικών της Βαυαρίας, έκανε θαυμάσιες δηλώσεις και μπήκαν σε μονόστηλα».
«Έχουμε μια Ευρώπη φοβισμένη, σε πανικό. Υπάρχουν δύο απόψεις η μία για διευθέτηση προσφυγικού με βάση τη συνθήκη της Γενεύης και η άλλη που λέει "για όνομα του Θεού να σταματήσουν να έρχονται"» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε «Αυτές οι απόψεις συνυπάρχουν σε όλα τα κόμματα εκτός της Αριστεράς».
Ο Γιάννης Μουζάλας κάλυψε και την Τασία Χριστοδουλοπούλου σημειώνοντας ότι «Είχε ένα θετικό νομοθετικό έργο πάνω στο οποίο πατήσαμε. Δεν έχουν σημασία και κάποιες αστοχίες».
«Στερείται σοβαρότητας ότι η κυρία Χριστοδουλοπούλου η οποιοσδήποτε άλλος ήταν στην κυβέρνηση θα μπορούσε να νεύσει σε 1 εκατ. ανθρώπους ή να σταματήσει 1 εκατ. ανθρώπους πρόσθεσε χαρακτηριστικά.
Πως θα λειτουργούν τα hotspots
Ο Γιάννης Μουζάλας, αναφορικά με τα hotspots, σημείωσε ότι οι πρόσφυγες θα μένουν εκεί 24 με 72 ώρες. Μετά θα γίνεται ο διαχωρισμός και θα φεύγουν από τη χώρα.
«Υπάρχουν τρεις επιλογές για τους παράνομους μετανάστες: να κάνουν αίτηση για άσυλο, οικειοθελή μεταφορά στις χώρες τους, πρόγραμμα βίαιης μεταφορά (παρά τη θέλησή τους)» είπε ο αναπληρωτής υπουργός και πρόσθεσε «Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να εξαιρέσουμε από το μέτρο οικογένειες, άρρωστους, ευάλωτους, για παράδειγμα δύο γκέι από το Ιράν εάν επιστρέψουν θα εκτελεστούν».
Τι είπε για κατασκηνώσεις προσφύγων και μετεγκατάσταση
Ο αναπληρωτής υπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν καθυστερήσεις στο πρόγραμμα δημιουργίας κατασκηνώσεων 20.000 προσφύγων, ωστόσο, σημειώνει ότι «αποκρύπτεται το γεγονός πως έχει ξεκινήσει το σύστημα για την κατοικία. 1.200 πρόσφυγες μένουν σε σπίτια και έχουμε τη δυνατότητα να αναπτύξουμε και άλλα».
Μίλησε ακόμη για τις κατηγορίες πως η Ελλάδα δεν έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την μετεγκατάσταση των προσφύγων.
«Εμείς έχουμε δώσει θέσεις για μετεγκατάσταση σε 13 κράτη, έπειτα από ομόφωνη απόφαση στην Ε.Ε., και θα έπρεπε να μας είχαν δώσει 13.000 θέσεις για μετεγκατάσταση. Μας έχουν δώσει 900 και από αυτούς τους 900 έχουν δεχθεί μονάχα 400 με βάση χθεσινά στοιχεία» δήλωσε ο Γιάννης Μουζάλας.
Εξηγώντας μίλησε για προσχήματα που προβάλλουν τα άλλα κράτη τα οποία δεν προβλέπονται από τις συμφωνίες. «Μας ζητούν παραπέρα έλεγχο. Μας ζητούν να είναι απόφοιτοι τριών πανεπιστημίων. Μας ζητούν ένας Ερυθραίος να είανι ψηλός, ξανθός με γαλανά μάτια. Δεν έχουν το δικαίωμα».
«Δεν μπορεί να πέσει ο φράχτης στον Έβρο»
Μιλώντας για το αν μπορεί και πρέπει να υπάρξει άλλη δίοδος προσφύγων και μεταναστών ο Γιάννης Μουζάλας εξήγησε ότι «η Ειδομένη με την έννοια του ασφαλούς διαδρόμου από την Ελλάδα μέχρι την άλλη άκρη της Ευρώπης δεν πρέπει να κλείσει προτού δημιουργηθεί ένας άλλος διάδρομος. Είναι και ένας τρόπος να διπλοτσεκάρει η Ευρώπη ποιους μπαίνουν».
«Ο διάδρομος που προτείνουμε εμείς είναι η μετεγκατάσταση από την Τουρκία, την Ιορδανία, τον Λίβανο. Να μην περπατούν τη γη, να παίρνουν το αεροπλάνο και να φτάνουν στη Ρουμανία, την Πορτογαλία, οπουδήποτε» είπε ο Γιάννης Μουζάλας και σχολίασε ότι «είναι μια συζήτηση η οποία δείχνει εύκολη, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολη».
Πρόσθεσε δε πως «Ο ασφαλής διάδρομος δεν μπορεί να είναι ασφαλής δίοδος. Ο φράχτης στον Έβρο δεν μπορεί να πέσει εάν δεν διασφαλιστεί η δίοδος από την Τουρκία. Δεν μπορούμε να το αντέξουμε».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι η Ευρώπη θα πρέπει να δώσει κίνητρα στην Τουρκία να κρατήσει τους πρόσφυγες στο έδαφός της.
Ολόκληρη η συνέντευξη του Γιάννη Μουζάλα στην ΕΡΤ
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας