Μπορεί σήμερα να έχει προγραμματιστεί να επισκεφθούν τη Μυτιλήνη υψηλόβαθμοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, προκειμένου να ελέγξουν την πορεία ετοιμασίας του κέντρου ταυτοποίησης και καταγραφής προσφύγων που λειτουργεί πιλοτικά, ωστόσο η Υπηρεσία Ασύλου διαψεύδει ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα γίνει η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από τη χώρα μας με προορισμό το Λουξεμβούργο, όπως ισχυρίζονταν ευρωπαϊκές πηγές και επιβεβαιωνόταν από Ελληνες αξιωματούχους.
Μάλιστα, παρότι αρχικά ορισμένοι αξιωματούχοι μιλούσαν για τελετή εγκαινίων του κέντρου σήμερα, τελικά η επίσκεψη του Ευρωπαίου επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, του υπουργού Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και του γενικού γραμματέα Μετανάστευσης του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Τζανέτου Φιλιππάκου έχει περισσότερο τον χαρακτήρα ελέγχου των εργασιών στο κέντρο.
Ηδη 35 εμπειρογνώμονες της Frontex βρίσκονται στη Μυτιλήνη και επιχειρούν να στήσουν το κέντρο, ενώ αναμένονται και άλλοι 600, οι οποίοι θα το στελεχώσουν.
Πάντως, εκτιμήσεις από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής τοποθετούν την έναρξη λειτουργίας του κέντρου στο τέλος του μήνα ή στις αρχές του επόμενου. Τον Νοέμβριο άλλωστε αναμένεται να παραδοθούν και τα υπόλοιπα τέσσερα κέντρα στην Κω, τη Λέρο, τη Σάμο και τη Χίο, σύμφωνα με το σφιχτό χρονοδιάγραμμα που έχει ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το προσφυγικό συζητήθηκε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα με τους Τούρκους υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών, τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας και τον σύμβουλο του Τούρκου πρωθυπουργού για το προσφυγικό, κατά τη διήμερη επίσκεψη του κ. Μουζάλα στην Κωνσταντινούπολη που έληξε χτες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι πρέπει να συμπεριληφθούν οι Αφγανοί στο πρόγραμμα αναλογικής μετεγκατάστασης προσφύγων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Συμφώνησαν επίσης να δημιουργηθεί στην Τουρκία κέντρο ταυτοποίησης και καταγραφής, προκειμένου να γίνεται απευθείας από εκεί η μετεγκατάσταση προσφύγων στην Ευρώπη, ωστόσο η τουρκική πλευρά ζητά από την Ε.Ε. ανταλλάγματα, δεδομένου ότι ήδη φιλοξενεί περίπου 3 εκατομμύρια πρόσφυγες.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, καμία πλευρά δεν έθεσε θέμα κοινής περιπολίας για τη φύλαξη των ελληνοτουρκικών συνόρων, ενώ ο κ. Μουζάλας διευκρίνισε ότι η φύλαξη των συνόρων δεν αφορά τους πρόσφυγες, οι οποίοι έχουν δικαίωμα να ζητούν διεθνή προστασία στην Ευρώπη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας