Eντονη κριτική στην προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχωρίσει τους πρόσφυγες σε καλούς και κακούς με βάση την προέλευσή τους άσκησε χθες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ., Αλέξης Τσίπρας. Σχολιάζοντας τη δήλωση του υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, ο οποίος μίλησε για «προστασία των προσφύγων, των πραγματικών προσφύγων που φεύγουν από τον πόλεμο της Ουκρανίας», ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ρατσιστικές δηλώσεις που δεν περιποιούν τιμή στη χώρα, όταν ακούγονται από επίσημα χείλη κυβερνητικών αξιωματούχων» και χαρακτήρισε ντροπή να χαρακτηρίζονται πραγματικοί πρόσφυγες όσοι έρχονται από την Ουκρανία και μη πραγματικοί όσοι έχουν μελαμψό χρώμα.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογράμμισε ότι «οι εξελίξεις επιτάσσουν να πρωτοστατήσουμε για τη δημιουργία μόνιμων διόδων και για δομές επανεγκατάστασης και ανθρωπιστικής στήριξης των προσφύγων στην Ε.Ε.» και σημείωσε με νόημα ότι πρόκειται για πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ και όχι «α λα καρτ». «Την υποστηρίξαμε με συνέπεια, όταν οι πρόσφυγες έρχονταν από τον πόλεμο της Συρίας και από τον πόλεμο του Αφγανιστάν απέναντι στις ενστάσεις των συντηρητικών δυνάμεων της Ευρώπης», σημείωσε.
Απαντώντας, ο κ. Μηταράκης επέμεινε στον διαχωρισμό, επικαλούμενος μάλιστα τον Κώδικα Σένγκεν και τη Σύμβαση της Γενεύης ή μάλλον μια πρωτότυπη εκδοχή τους, κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της αντιπροσφυγικής πολιτικής του. Μίλησε για οικονομικούς μετανάστες «που έρχονται παράνομα στον χώρο Σένγκεν [...] και δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας», παραβλέποντας πως δεν έχουν δημιουργηθεί νόμιμες δίοδοι για κανέναν πρόσφυγα και πως το αν δικαιούται κάποιος διεθνή προστασία το αποφασίζει η διαδικασία ασύλου, ανεξάρτητα από τον τρόπο που ήρθε στη χώρα. Πρόσθεσε πως «υπάρχουν επίσης αιτούντες άσυλο που έρχονται από μακρινές χώρες και ηπείρους, διερχόμενοι μιας ή περισσοτέρων ασφαλών χωρών. Κατά παράβαση του άρθρου 31 της συνθήκης της Γενεύης και βάσει της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, τέτοιες αιτήσεις είναι απαράδεκτες».
Ωστόσο, αυτό που παραβιάζει τη συνθήκη της Γενεύης και την ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι ο αυθαίρετος χαρακτηρισμός της Τουρκίας ως ασφαλούς τρίτης χώρας με την αμφιλεγόμενη ΚΥΑ Μηταράκη - Βαρβιτσιώτη, η οποία έρχεται σε καταφανή αντίθεση με τις προϋποθέσεις του νόμου για τις ασφαλείς χώρες. Για τη συνταγματικότητα της ΚΥΑ θα αποφανθεί η ολομέλεια του ΣτΕ, τις επόμενες ημέρες, ύστερα από προσφυγή δύο οργανώσεων.
Την ώρα που μιλούσε χθες στη Βουλή ο υπουργός, οι οργανώσεις Υποστήριξη Προσφύγων στο Αιγαίο και ProAsyl κατέθεταν εκ μέρους Σύρου πρόσφυγα καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για «συστημικές παραβιάσεις σωρείας διατάξεων του ενωσιακού δικαίου» από τον τρόπο που εφαρμόζει η κυβέρνηση την έννοια της ασφαλούς τρίτης χώρας, με αποτέλεσμα να απορρίπτονται σωρηδόν αιτήσεις ασύλου, τάχα σαν απαράδεκτες, και να εγκλωβίζονται στη χώρα μας χιλιάδες πρόσφυγες σε μετέωρο νομικό καθεστώς.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας