Αντιμέτωπη με τον πόλεμο στην Ουκρανία και την ανθρωπιστική κρίση που μαστίζει τη χώρα, η κυβέρνηση εξαιρεί από τη γνωστή αντιπροσφυγική ρητορική και πολιτική της τους πρόσφυγες από την Ουκρανία και δηλώνει «ανοιχτή στη φιλοξενία» τους. Για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης, η Ε.Ε. παρακάμπτει τη διαδικασία ασύλου και ενεργοποιεί για πρώτη φορά ταχεία διαδικασία που είχε θεσπιστεί πριν από είκοσι χρόνια, στον απόηχο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, ενώ στο ελληνικό δίκαιο έχει ενσωματωθεί με Προεδρικό Διάταγμα το 2006.
Οπως σημείωσε (ΕΡΤ1) ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, πρόκειται για έκτακτη άδεια προσωρινής παραμονής για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης, που δίνει άμεσα δικαίωμα εργασίας. «Πολλοί από αυτούς που θα έρθουν θα έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν κατευθείαν στην αγροτική, τουριστική ή άλλη βιομηχανία της χώρας μας[...]», είπε. Σημείωσε ότι δεν αποκλείονται από τη δυνατότητα υπαγωγής στη διαδικασία ασύλου, αλλά ότι το Προεδρικό Διάταγμα παρέχει «ασφάλεια [...] πλέον του επαρκούς» και πρόκειται για «μια πιο γρήγορη και απλή διαδικασία».
Στην πραγματικότητα, η διαδικασία ασύλου, με τους περιορισμούς που έχει επιβάλει το υπουργείο, θα δυσχέραινε κατά πολύ την παροχή προστασίας. Εγκύκλιος του υπουργείου έχει καταργήσει στην πράξη τη δυνατότητα καταγραφής του αιτήματος ασύλου στην ενδοχώρα για μεγάλο αριθμό νεοεισερχόμενων, ενώ πριν από δύο εβδομάδες δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ Μηταράκη - Βαρβιτσιώτη που χαρακτηρίζει «ασφαλή χώρα καταγωγής» την Ουκρανία και καθιστά εξαρχής αβάσιμο το αίτημα ασύλου των Ουκρανών.
Στο προχτεσινό συμβούλιο υπουργών της Ε.Ε., ο κ. Μηταράκης ζήτησε να γίνει υποχρεωτική για όλα τα κράτη-μέλη η ανακατανομή Ουκρανών προσφύγων. Ο υπουργός δεν διευκρίνισε τι εννοεί με τη διάκριση μεταξύ προσφύγων και «πραγματικά προσφύγων» από την Ουκρανία, καθώς ήδη δημοσιοποιούνται περιπτώσεις ρατσιστικής άρνησης εισόδου σε κράτη της Ε.Ε. προσφύγων που δεν έχουν ουκρανική υπηκοότητα ή άλλο νομικό καθεστώς, ωστόσο κινδυνεύουν εξίσου από τον πόλεμο.
Προπαρασκευαστική σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Οπως έγινε γνωστό, τις τελευταίες πέντε ημέρες τα σύνορα της Ελλάδας είχαν περάσει συνολικά 1.032 Ουκρανοί. Οι περισσότεροι μένουν σε συγγενείς ή σε εξοχικά που έχουν και δεν χρειάζεται να τοποθετηθούν σε δομές.
Προβάδισμα στη διαχείριση θα έχει το υπουργείο Εξωτερικών με την Επιτροπή Κρίσεως που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό, σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η αστυνομία θα ενημερώνει την Επιτροπή Κρίσεως για τους ελέγχους στις πύλες εισόδου και τις διαθέσιμες υποδομές, ενώ ρόλο αναμένεται να διαδραματίσουν τα υπουργεία Υγείας και Εθνικής Αμυνας -αν χρειαστεί να δημιουργηθούν καταυλισμοί σε στρατόπεδα- και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας