Κοινό κάλεσμα αλληλεγγύης απευθύνουν 70 οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και πολιτικές ομάδες για τη δίκη τεσσάρων από τους έξι έφηβους πρόσφυγες που κατηγορούνται ότι στις 8/9/2020 έκαψαν το ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο. Η δίκη θα διεξαχθεί στη Χίο στις 11 Ιουνίου 2021.
Οι οργανώσεις εκφράζουν την ανησυχία τους, τονίζοντας ότι το δικαίωμα των κατηγορουμένων για μια δίκαιη δίκη με βάση το τεκμήριο της αθωότητας δεν είναι εγγυημένο και ότι οι τέσσερις γίνονται αποδιοπομπαίοι τράγοι για την απάνθρωπη μεταναστευτική πολιτική της Ε.Ε., αφού από τη στιγμή της σύλληψής τους και πριν από οποιαδήποτε νόμιμη διαδικασία έχουν παρουσιαστεί στο κοινό από επίσημα κυβερνητικά χείλη και ΜΜΕ ως ένοχοι. Οι δυο ανήλικοι από τους 6 που κατηγορούνται έχουν ήδη καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης τον Μάρτιο, «παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων, σε μια δίκη γεμάτη παρατυπίες».
«Διεκδικούμε δίκαιη και διαφανή δίκη βάσει του τεκμηρίου αθωότητας για τους 6 κατηγορούμενους για εμπρησμό» τονίζουν στο σχετικό κείμενο και υπενθυμίζουν ότι, πέραν των ισχυρών ανέμων που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα, οι συνθήκες που είχε διαμορφώσει εντός του ΚΥΤ η ελληνική κυβέρνηση ήταν ακραίες και παράλογα σκληρές εις βάρος του πληθυσμού.
«Οι πυρκαγιές έγιναν σε μια στιγμή που ο αριθμός των ανθρώπων που ζούσαν στο στρατόπεδο είχε φτάσει τους 12.000, οι περιορισμοί κίνησης των μεταναστών ήταν σε ισχύ για σχεδόν έξι μήνες και ένας αυξανόμενος φόβος για τον Covid-19 εξαπλωνόταν μέσα στο ΚΥΤ. Μία εβδομάδα πριν από τη φωτιά, το πρώτο άτομο είχε βρεθεί θετικό στον Covid-19. Αντί τα θετικά στον Covid-19 άτομα να μεταφέρονται εκτός ΚΥΤ και να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης για τους ανθρώπους που ήταν παγιδευμένοι σε αυτό, η κυβέρνηση σχεδίαζε να σφραγίσει εντελώς ολόκληρο το ΚΥΤ με έναν διπλό φράχτη υψηλής ασφάλειας του NATO, ενώ κατέστελλε βίαια οποιαδήποτε διαμαρτυρία» υπενθυμίζουν.
Παράλληλα εξαπολύουν βολές στον υπουργό Νότη Μηταράκη που δήλωνε με σιγουριά ότι «το στρατόπεδο πυρπολήθηκε από έξι Αφγανούς πρόσφυγες που έχουν συλληφθεί», παραβιάζοντας έτσι το δικαίωμά τους σε δίκαιη δίκη. Πέντε από τους έξι κατηγορούμενους ήταν ανήλικοι όταν συνελήφθησαν, αλλά μόνο δύο από αυτούς αναγνωρίστηκαν ως τέτοιοι από το ελληνικό κράτος και αντιμετωπίστηκαν σύμφωνα με τον ποινικό κώδικα ανηλίκων.
Ειδικότερα για τους δύο καταδικασμένους ανηλίκους στη δίκη που έγινε τον Μάρτιο σημειώνουν ότι «έμειναν προφυλακισμένοι για σχεδόν έξι μήνες, τη νόμιμη μέγιστη περίοδο για τους ανηλίκους και, κατά συνέπεια, θα έπρεπε να αφεθούν ελεύθεροι σύντομα. Σε μια βιαστικά συγκληθείσα δίκη που παραβίασε βασικούς δικαστικούς κανόνες απονομής δικαιοσύνης, κρίθηκαν ένοχοι παρά την έλλειψη αποδεικτικών στοιχείων και καταδικάστηκαν σε φυλάκιση πέντε ετών».
● Υπογραφές στο κοινό κάλεσμα και στη δήλωση FreeTheMoria6 συλλέγονται στο Change.org.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας