Tέσσερα άτομα κατάφεραν να ξεφύγουν από το ελληνικό Λιμενικό κατά τη διάρκεια επιχείρησης επαναπροώθησης ομάδας προσφύγων από τη Σάμο την 21η Απριλίου και εμφανίστηκαν παρουσία δικηγόρου στις Αρχές για να υποβάλουν αίτημα ασύλου, ενώ ενημέρωσαν για τις ενέργειες του Λιμενικού την Εισαγγελία, ζητώντας της να διερευνήσει τυχόν αξιόποινες πράξεις.
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Σύμφωνα με πλήθος αυτοπτών μαρτύρων, μια φουσκωτή βάρκα με 32 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων έφτασε περίπου στις 6.30 τα ξημερώματα της Τετάρτης, 21 Απριλίου, στην παραλία της Ψιλής Αμμου, στο δυτικό άκρο της Σάμου, στον Μαραθόκαμπο. Οι πρόσφυγες ενημέρωσαν για την παρουσία τους στο νησί την οργάνωση Aegean Boat Report και κρύφτηκαν στις γύρω πλαγιές.
«Λίγο μετά το μεσημέρι αποφασίζουν να κινηθούν, χωρίζονται σε τρία γκρουπ, το ένα μεγαλύτερο και τα άλλα δυο μικρότερα. Αρχίζουν να περιφέρονται στους πρόποδες του ψηλότερου βουνού της Σάμου, του Κέρκη, χωρίς όμως να ξέρουν ποια κατεύθυνση πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου να φθάσουν στην πόλη της Σάμου, περίπου 45 χιλιόμετρα από την περιοχή στην οποία βρίσκονται» αναφέρει η ιστοσελίδα SamosTimes.gr σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Μιχάλη Σβαρνιά, που έσπευσε τις επόμενες ώρες να καλύψει τα γεγονότα.
Στην περιπλάνησή τους συναντούν αρκετούς ντόπιους και τους ζητούν νερό και βοήθεια. Κάποιοι από τους ντόπιους ειδοποιούν τις αρχές. Η κινητοποίηση Λιμενικού και αστυνομίας ήταν άμεση. Περίπου στις 5 το απόγευμα εντοπίζονται 22 πρόσφυγες και αναζητούνται οι υπόλοιποι δέκα, για τον εντοπισμό των οποίων ζητείται η συνδρομή αλιευτικών σκαφών.
Στο μεταξύ, κάποιοι φροντίζουν να εξαφανίσουν το φουσκωτό και όποιο άλλο ίχνος παραπέμπει σε παρουσία προσφύγων στην ακτή. Οι 22 μεταφέρονται με οχήματα προς άγνωστη κατεύθυνση.
Οι κάτοικοι, που τους είδαν, ξεκινούν τις αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η δημοσιογράφος Σταματία Ράπτη κάνει αναφορές στην υπόθεση σε αναρτήσεις της, συγκεντρώνοντας στα σχόλια μαρτυρίες κατοίκων.
Οι Αρχές αφήνουν να διαρρεύσει ότι οι πρόσφυγες ήταν εκδρομείς που έφυγαν από το ΚΥΤ και διένυσαν 45 χιλιόμετρα για να φτάσουν στην Ψιλή Αμμο, δικαιολογία που έχει ξαναχρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και δεν ακούγεται στο ελάχιστο πειστική.
Στη συνέχεια η επίσημη εκδοχή αρνείται την άφιξη προσφύγων και οι Αρχές προσπαθούν να βγάλουν τρελούς τους μάρτυρες. Στο μεταξύ, η αναζήτηση συνεχίζεται και εντοπίζονται άλλοι έξι πρόσφυγες. Τα ίχνη τους χάνονται και εντοπίζονται την επόμενη ημέρα από σκάφη της τουρκικής Ακτοφυλακής ανοιχτά της Εφέσου σε τουρκικά ύδατα να πλέουν ακυβέρνητοι.
Πίσω στη Σάμο έχει μείνει μια μητέρα παλαιστινιακής καταγωγής με τρία ανήλικα παιδιά, που, όπως αποδεικνύεται και από φωτογραφικό υλικό, ήταν ανάμεσα στα 32 άτομα που έφτασαν στη Σάμο, αλλά κατάφεραν να ξεφύγουν από το Λιμενικό.
Η οικογένεια έρχεται σε επαφή με τον δικηγόρο Δημήτρη Χούλη, ο οποίος ενημερώνει στις 26 Απριλίου την Εισαγγελία Σάμου και ζητά τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για αξιόποινες πράξεις. Μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει ανταπόκριση από τις δικαστικές αρχές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας