Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Απόσπασμα από το βίντεο που καταγράφει επιχείρηση επαναπροώθησης του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης στις 3 Νοεμβρίου, σε δασική έκταση λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μυτιλήνη. Το βίντεο εικονίζει δύο άνδρες με στολή Λιμενικού που έχουν συλλάβει ομάδα προσφύγων και το SUV που χρησιμοποιούν οι Αρχές της Μυτιλήνης.

Μυτιλήνη: βίντεο «καίει» άνδρες του Λιμενικού για παράνομη επαναπροώθηση

Ατράνταχτες αποδείξεις για τη συμμετοχή ανδρών και οχημάτων του Λιμεναρχείου Μυτιλήνης σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης προσφύγων προκύπτουν από το βίντεο-ντοκουμέντο που δημοσιοποιεί σήμερα η «Εφ.Συν.».

Το βίντεο, διάρκειας 4.27'', το τράβηξε ένας από τους 30 πρόσφυγες από τη Σομαλία και τη Σιέρα Λεόνε που αποβιβάστηκαν το πρωί της Τρίτης, 10 Νοεμβρίου, στην παραλία Κάτια του ακρωτηρίου Κράτηγος, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Μυτιλήνη.

Οι πρόσφυγες ειδοποίησαν για την άφιξή τους την οργάνωση Agean Boat Report και την Υπατη Αρμοστεία, ενώ ειδοποιήθηκε στη συνέχεια το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης. Αργότερα μέσα στην ημέρα οι Αρχές ισχυρίστηκαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα για την άφιξη των προσφύγων, γεγονός που διαψεύδεται πλήρως από το βίντεο.

Αλλωστε, σύμφωνα με μαρτυρία πρόσφυγα στην «Εφ.Συν.» (τα στοιχεία του στη διάθεση της εφημερίδας), έπειτα από ώρες έφτασε στο σημείο ομάδα περίπου 10 ανδρών που επέβαιναν σε αυτοκίνητο τύπου SUV. Τους αφαίρεσαν κινητά, χαρτιά και πορτοφόλια, τους επιβίβασαν σε βαν, τους μετέφεραν χιλιόμετρα μακριά και χτυπώντας τους βίαια τους επιβίβασαν σε φουσκωτή διασωστική σχεδία τύπου liferaft την οποία ρυμούλκησαν μεσοπέλαγα και την εγκατέλειψαν («Εφ.Συν.», 15/11/2020).

Το βίντεο που δημοσιοποιεί σήμερα η efsyn.gr δείχνει πράγματι την άφιξη τουλάχιστον δύο ανδρών που συλλαμβάνουν τους πρόσφυγες στο δάσος όπου κρύβονταν, ενώ στην ίδια σκηνή εμφανίζεται και ένα αυτοκίνητο τύπου SUV. Συγκεκριμένα, εμφανίζονται δύο άνδρες που φορούν μαύρη μπλούζα, χακί παντελόνι, μπλε γάντια και μάσκες, εμφάνιση που παραπέμπει σε άνδρες του Λιμενικού.

Πρόκειται για έναν μεγαλόσωμο χωρίς μαλλιά και για έναν ακόμα που δείχνει μικρότερης ηλικίας. Στο βίντεο φαίνεται να έχουν ακινητοποιήσει ομάδα προσφύγων και με νοήματα και λίγα αγγλικά να τους συνιστούν να μείνουν ήσυχοι και σε απόσταση. «Everybody go to jail», ακούγεται να λέει ο ένας. Στη συνέχεια καταφτάνει σκούρο SUV με χαρακτηριστική ασημί ταινία γύρω από τα φιμέ παράθυρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από το νησί, παρόμοιο όχημα μάρκας Nissan ανήκει στο Λιμεναρχείο Μυτιλήνης. Οι δύο άνδρες το πλησιάζουν για να μιλήσουν στον ασύρματο ή και στα κινητά τους τηλέφωνα.

Το βίντεο τελειώνει με τον εικονολήπτη να απομακρύνεται έρποντας για να μη συλληφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την ομάδα των επαναπροωθημένων προσφύγων, στην επιχείρηση συμμετείχε άλλο ένα όχημα με πινακίδες ΜΥΧ1345, για το οποίο διατυπώνεται το ερώτημα αν ανήκει σε ειδικές δυνάμεις που επιχειρούν στο νησί. Οι ίδιες πληροφορίες καταγράφουν τα διακριτικά ΕΟCA1 στη στολή άνδρα που συμμετείχε στην επιχείρηση.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Μυτιλήνη: βίντεο «καίει» άνδρες του Λιμενικού για παράνομη επαναπροώθηση

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας