Στην τολμηρή κίνηση να προχωρήσει σε αποσυμφόρηση της Σύμης προέβη η κυβέρνηση, μεταφέροντας με πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού στον Πειραιά περίπου 500 νεοαφιχθέντες πρόσφυγες και μετανάστες που ζούσαν σε απερίγραπτες συνθήκες στους δρόμους έξω από το Λιμεναρχείο και την Αστυνομία, όπου πραγματοποιούνταν η ταυτοποίηση και καταγραφή τους.
Μιλώντας στην «Εφ.Συν.», ο δήμαρχος Λευτέρης Παπακαλοδούκας εκφράζει την ικανοποίησή του που επιτέλους αντιλήφθηκε η κυβέρνηση το πρόβλημα των μικρών νησιών και μεταφέρει την κυβερνητική δέσμευση ότι, αν υπάρξουν νέες αφίξεις, θα αναχωρούν μέσα σε δύο ημέρες.
Ο ίδιος πάντως επικαλείται τον ορεινό όγκο του νησιού, τη μεγάλη τουριστική κίνηση και τη γειτνίαση με την Τουρκία για να ισχυριστεί ότι είναι πλήρως ακατάλληλο το νησί για τη δημιουργία οποιασδήποτε υποδομής για πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο νησί δεν υπάρχουν δομές υποδοχής και φιλοξενίας και δεν μπορεί να γίνει διαδικασία εντοπισμού των ευάλωτων, γεγονός που οδήγησε στην έκτακτη απόφαση να μην τηρηθεί ο όρος του γεωγραφικού περιορισμού που προβλέπεται στην αμφιλεγόμενη ευρωτουρκική συμφωνία, σύμφωνα με τη μέχρι σήμερα κυρίαρχη ερμηνεία της από την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η ερμηνεία αυτή προβλέπει ότι από τα νησιά μεταφέρονται μόνο όσοι κριθούν ευάλωτοι ή έχουν αναγνωριστεί ως πρόσφυγες, καθώς η Τουρκία δεν δέχεται όσους απελαύνονται από την ενδοχώρα.
Πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σημειώνουν στην «Εφ.Συν.» ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες της Σύμης θα μεταφερθούν από τον Πειραιά σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, όπου το επόμενο διάστημα θα γίνουν οι διαδικασίες υποδοχής και ο εντοπισμός των ευάλωτων. Οι ίδιες πηγές απέκλεισαν ρητά το ενδεχόμενο να κρατηθούν οι πρόσφυγες και οι μετανάστες σε κέντρα κράτησης.
Η κατάργηση του γεωγραφικού περιορισμού αποτελεί πάγιο αίτημα των κατοίκων των νησιών και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς έχει εγκλωβίσει δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες στα νησιά σε απελπιστικές συνθήκες.
Φυσικά, σχεδόν το σύνολο των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα και στην Ευρώπη επισημαίνει ότι η ευρωτουρκική συμφωνία παραβιάζει θεμελιώδη δικαιώματα των προσφύγων, όχι μόνο επειδή εγκλωβίζει τους πρόσφυγες στα νησιά, αλλά και επειδή προβλέπει την απέλασή τους στην Τουρκία προκειμένου να εξεταστεί εκεί το αίτημά τους για άσυλο, υπό την προϋπόθεση, βέβαια, ότι κρίνεται κατά περίπτωση για κάθε πρόσφυγα ασφαλής χώρα η Τουρκία, κάτι εξαιρετικά αμφιλεγόμενο.
Η κυβέρνηση επιμένει στην εφαρμογή της συμφωνίας, καθώς εξυπηρετεί τις σκληρές πολιτικές αποτροπής που εφαρμόζουν η ίδια και η Ε.Ε.
Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στη συνάντησή του με τον Γερμανό υπουργό Εσωτερικών και τον Ευρωπαίο επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο την Παρασκευή, η κυβέρνηση ζητά την επέκταση της συμφωνίας μετά το 2020, διεκδικώντας αυτή τη φορά να εφαρμοστεί χωρίς γεωγραφικό περιορισμό και με τη δυνατότητα να απελαύνονται στην τάχα ασφαλή Τουρκία όλες οι εθνικότητες και όχι μόνο οι πρόσφυγες από χώρες με υψηλό προσφυγικό προφίλ.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΟΜ, άλλοι 700 ευάλωτοι πρόσφυγες μεταφέρθηκαν προχτές στην ενδοχώρα από τα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, ανεβάζοντας τον αριθμό των μεταφορών σε 3.887 από τον Αύγουστο.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας