Οι τρεις θάνατοι κρατούμενων μεταναστών την περασμένη εβδομάδα (δύο αυτοκτονίες και ένας από παθολογικά αίτια, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής ενδείξεις) κινητοποίησαν αμέσως την κυβέρνηση, που επιταχύνει τις διαδικασίες για να κλείσουν τα κέντρα κράτησης, καθώς κάθε μέρα που περνά αυξάνει ο κίνδυνος να θρηνήσουμε νέα θύματα, ενώ έγινε πια ορατό με τον πιο τραγικό τρόπο το αδιέξοδο των πολιτικών καταστολής που ακολούθησε στο μεταναστευτικό η προηγούμενη κυβέρνηση.
Σήμερα το πρωί αναμένεται να ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα της κατάργησης των κέντρων, ύστερα από συνάντηση της αν. υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Τ. Χριστοδουλοπούλου και του αν. υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Πανούση. Σύμφωνα με πηγές του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής, προγραμματίζεται να αφεθούν ελεύθεροι πρώτα όσοι κρατούμενοι έχουν ξεπεράσει τους 18 μήνες και αυτοί που έχουν κάνει αίτημα για άσυλο.
Στη συνέχεια, θα δοθεί απόφαση αναβολής απομάκρυνσης σε όσους κρατούνται από έξι ώς 18 μήνες, ενώ για τους υπόλοιπους θα διερευνηθούν εναλλακτικά μέσα περιορισμού της ελευθερίας, λιγότερο επαχθή, όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος, που ποτέ δεν εφαρμόστηκε.
Απόλυτη προτεραιότητα είναι να αφεθούν ελεύθεροι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι και οι άλλες ευάλωτες ομάδες και να μεταφερθούν με ασφάλεια σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας. Ηδη το υπουργείο αναζητά λύσεις, καθώς οι υπάρχουσες δομές φιλοξενίας είναι ελάχιστες και δεν επαρκούν.
Για όσο διάστημα παραμείνουν ανοιχτά τα κέντρα κράτησης μέχρι να απελευθερωθούν όλοι οι κρατούμενοι, θα ληφθεί μέριμνα για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης, που βρίσκονται σε απαράδεκτο επίπεδο. Ηδη έχουν γίνει επαφές με τη γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, που σήμερα αναμένεται να επισκεφθεί την Αμυγδαλέζα για να συνδράμει προς την κατεύθυνση αυτή.
Η αλλαγή κλίματος στην Αμυγδαλέζα ήταν εμφανής το Σάββατο, κατά την επίσκεψη του Γιάννη Πανούση και κλιμακίου του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τη βουλευτή Β. Κατριβάνου. Μαζί τους βρέθηκαν στην Αμυγδαλέζα εκπρόσωποι του Δικτύου, της Κίνησης Απελάστε το Ρατσισμό, της ΚΕΕΡΦΑ και της Πακιστανικής Κοινότητας και δημοσιογράφοι, πρώτη φορά που επιτράπηκε η είσοδος στο κέντρο κράτησης σε τέτοια κλίμακα.
Το έναυσμα για την αντίστροφη μέτρηση για τα κέντρα κράτησης το έδωσε ο κ. Πανούσης, αμέσως μετά την περιοδεία του στο εσωτερικό του κέντρου, που τον άφησε σχεδόν εμβρόντητο.
«Ηρθα για να εκφράσω τη θλίψη του υπουργείου και της κυβέρνησης, όμως τώρα εκφράζω την ντροπή μου, όχι ως υπουργού, αλλά ως ανθρώπου. Είναι αυτή εικόνα χώρας που σέβεται τον άνθρωπο; Αυτά που είδα δεν τα πίστευα. Αυτό δεν έχει να κάνει με τους ανθρώπους που δουλεύουν εδώ, έχει να κάνει με την ίδια τη σύλληψη των κέντρων. Δεν μπορεί να το συλλάβει ο νους μου ότι αυτοί οι άνθρωποι έκαναν τόσα χιλιόμετρα για να βρουν την ελευθερία και την ελπίδα και, δεν θέλω να πω τους σκοτώσαμε, θα πω ότι τους αφήσαμε να πεθάνουν. Τα κέντρα κράτησης τελειώνουν», δήλωσε.
Τη θλίψη της για τους τρεις θανάτους κρατουμένων εξέφρασε και η κ. Κατριβάνου. «Τα κέντρα κράτησης πρέπει να μετατραπούν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας, αλλά ειδικά το αίσχος της Αμυγδαλέζας, που βρίσκεται μακριά από κατοικημένες περιοχές, πρέπει να κλείσει και για συμβολικούς λόγους. Δεν έχουμε κανένα περιθώριο για καθυστέρηση. Μέχρι εδώ, φτάνει», είπε.
Οι κρατούμενοι, πολλοί σκεπασμένοι με κουβέρτες και πετσέτες λόγω του κρύου, καθώς δεν τους έχει δοθεί κατάλληλος ρουχισμός, απέδωσαν συμβολικό φόρο τιμής στους νεκρούς συγκρατούμενούς τους, φώναξαν συνθήματα για «ελευθερία», ενώ διαμαρτύρονταν για τις συνθήκες υγιεινής και την παρατεταμένη κράτηση και έδειχναν τις λιγοστές μερίδες του φαγητού. Ελεγαν μάλιστα πως το κέντρο καθαρίστηκε ύστερα από καιρό, εν όψει της επίσκεψης του υπουργού.
Αίσθηση προκαλεί ένα πανό που είχαν κρεμάσει στα συρματοπλέγματα οι κρατούμενοι μιας πτέρυγας. Το πανό απευθύνεται σε αρχιφύλακα του κέντρου και τον ρωτά στα αγγλικά: «Πόσους ακόμα θέλεις να σκοτώσεις θρασύδειλα, ο βιασμός είναι το δικό σου βίτσιο, όχι το δικό μου».
Τρεις νεκροί σε μία εβδομάδα
Το ανελέητο κυνηγητό της αστυνομίας είχε δεχτεί τα τελευταία χρόνια ο 28χρονος Πακιστανός που αυτοκτόνησε στην Αμυγδαλέζα το βράδυ της Παρασκευής. Σύμφωνα με κύκλους της αστυνομίας, είχε συλληφθεί τέσσερις φορές. Οι τρεις πρώτες έλαβαν χώρα στο Ρέθυμνο, σε διάστημα τριών μηνών, από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013.
Η αστυνομία τον κρατούσε μερικές μέρες, του έδινε προθεσμία έναν μήνα για να φύγει από τη χώρα και, μόλις περνούσε η προθεσμία, τον συνελάμβανε ξανά. Η τελευταία σύλληψη έγινε στις 12 Δεκεμβρίου 2014. Ο 28χρονος κρατήθηκε στη διεύθυνση Αλλοδαπών στην Πέτρου Ράλλη και μεταφέρθηκε την Παρασκευή στην Αμυγδαλέζα, όπου, ύστερα από λίγο, έδωσε τέλος στη ζωή του χρησιμοποιώντας ένα σεντόνι για βρόγχο.
Ενας 30χρονος υπήκοος Υεμένης, που κρατούνταν στη διεύθυνση Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης, έδωσε τέλος στη ζωή του το βράδυ της Πέμπτης, χρησιμοποιώντας την μπλούζα του σαν βρόγχο. Σύμφωνα με την αστυνομία, ο μετανάστης έπασχε από ψυχολογικά προβλήματα και είχε επισκεφθεί συνοδεία περιπολικού νοσοκομείο, που του συνταγογράφησε φαρμακευτική αγωγή. Η αστυνομία συνέχισε να τον κρατά παρά την κατάσταση της υγείας του. Για το περιστατικό διέταξε ΕΔΕ ο αν. υπουργός Δημόσιας Τάξης.
Σήμερα, εξάλλου, αναμένονται τα αποτελέσματα της νεκροψίας-νεκροτομής για τα αίτια του θανάτου του 23χρονου Αφγανού κρατούμενου στην Αμυγδαλέζα, που πέθανε το μεσημέρι της Τρίτης στο νοσοκομείο «Σωτηρία».
Γιάννης Πανούσης, αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη
«Απεμπλοκή ΕΛ.ΑΣ. από τη διαχείριση των κέντρων κράτησης»
«Η άποψή μου είναι ότι η αστυνομία δεν έπρεπε να έχει σχέση με την εσωτερική λειτουργία των κέντρων και να έχει αρμοδιότητα μόνο για την εξωτερική φύλαξη», δήλωσε συγκεκριμένα χθες στην «Εφ.Συν.» ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος σήμερα θα έχει ραντεβού για το θέμα των κέντρων με την αναπληρώτρια υπουργό Τασία Χριστοδουλοπούλου.
«Η δουλειά της Αστυνομίας θα είναι να δει ποια είναι τα στοιχεία αυτών των ανθρώπων και να ρυθμίζει –εάν το επιθυμούν– την επιστροφή στις χώρες τους. Σκοπός μας είναι η απεμπλοκή της Αστυνομίας από τη διοίκηση και τη διαχείριση των κέντρων, τα οποία επιδιώκουμε να μετατραπούν σε ανοιχτές μονάδες φιλοξενίας. Το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα γίνει αυτή η αλλαγή δεν το γνωρίζω. Θα έχω όμως καλύτερη εικόνα μετά τη συνάντηση με την κ. Χριστοδουλοπούλου. Μέχρι όμως να γίνει αυτό -και μετά τη χθεσινή επίσκεψή μου στην Αμυγδαλέζα- η Αστυνομία θα φροντίζει για την καλυτέρευση των συνθηκών διαβίωσης αυτών των ανθρώπων. Ηδη στείλαμε φάρμακα και αντικαταστήσαμε ένα αερόθερμο χαλασμένο, ενώ θα φροντίσουμε την καλύτερη σίτιση και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη».
Τασία Χριστοδουλοπούλου, αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής
«Τα στρατόπεδα δεν είναι ανεκτά πλέον στη χώρα μας»
«Εκφράζω τη βαθιά μου οδύνη για την αυτοκτονία του 28χρονου Πακιστανού στο στρατόπεδο κράτησης της Αμυγδαλέζας, λίγες ώρες μετά την άφιξή του σε αυτό. Ο θάνατός του θα αποτελέσει την τελευταία πράξη του δράματος που έστησε η προηγούμενη κυβέρνηση στα κολαστήρια αυτά. Τα στρατόπεδα δεν είναι ανεκτά πλέον στη χώρα μας.
Η κράτηση, που έτσι κι αλλιώς είναι σύμφωνα με τον νόμο το έσχατο μέσο, μέχρι σήμερα ήταν ο κανόνας. Θα εφαρμόσουμε τη νομιμότητα ελέγχοντας άμεσα όλες τις αποφάσεις κράτησης, για όλες τις κατηγορίες των ανθρώπων που αδιάκριτα κρατούνται μέσα στα στρατόπεδα, σε συνθήκες απάνθρωπες και εξευτελιστικές.Οι περισσότερες αποφάσεις δεν είναι συμβατές με τον νόμο.
Πρώτο μέλημά μας είναι να διαβεβαιώσουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται μέσα στα κέντρα ότι θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια να είναι η ζωή τους καλύτερη, μέχρι να κερδίσουν την ελευθερία τους. Το πρόβλημα δεν είναι να κλείσουμε την Αμυγδαλέζα και να μεταφέρουμε σε άλλα κέντρα τους κρατουμένους, αλλά να εκπονήσουμε ένα συνολικό, ριζικά διαφορετικό σχέδιο για το ζήτημα της κράτησης. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά».
Ανδρέας Ξανθός, αναπληρωτής υπουργός Υγείας
«Οι κρατούμενοι μετανάστες έχουν τα ίδια δικαιώματα με όλους τους πολίτες στην Υγεία»
«Οταν σε ένα κέντρο κράτησης μεταναστών χάνουν τη ζωή τους μέσα σε μόλις μία εβδομάδα τρεις άνθρωποι, είναι σαφές ότι οι συνθήκες διαβίωσης δεν απέχουν απλώς παρασάγγας από τις προβλεπόμενες αλλά αντιτίθενται και στα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα.
Είναι αδιανόητο σε μια δημοκρατική χώρα, όπως η Ελλάδα, να λειτουργούν δομές που θα μπορούσαν να συγκριθούν με “στρατόπεδα συγκέντρωσης”, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μπαίνουν υγιείς και να αρρωσταίνουν ή ακόμα και να οδηγούνται στην αυτοκτονία.
Το υπουργείο Υγείας θα συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια του αν. υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, ώστε να δοθεί τέλος σε αυτή την εγκληματική πολιτική που οδηγεί ανθρώπους στην απελπισία, στην εξαθλίωση, ακόμα και στον θάνατο.
Στο υπέρτατο αγαθό της Υγείας, οι κρατούμενοι μετανάστες έχουν ακριβώς τα ίδια δικαιώματα με όλους τους πολίτες της χώρας.
Δικαίωμα στη θέρμανση, στον ρουχισμό, στα μέτρα πρόληψης για τη διασφάλιση της υγείας τους, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, στη νοσηλεία.
Δικαίωμα στον σεβασμό, στην κοινωνική ευαισθησία, στη δικαιοσύνη και στη δημοκρατία.
Στις ανοιχτές δομές φιλοξενίας που θα αντικαταστήσουν τα απαράδεκτα κέντρα κράτησης, οι μετανάστες θα ζουν με αξιοπρέπεια, χωρίς τον φόβο και την αγωνία της επιβίωσης».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας