Τόσο αποτελεσματική βρίσκει την ευρωτουρκική συμφωνία για το προσφυγικό ο Γκέραλντ Κνάους, ο άνθρωπος που θεωρείται εμπνευστής της συμφωνίας, ώστε προτείνει να γίνουν παρόμοιες συμφωνίες μεταξύ της Ε.Ε. και των χωρών προέλευσης μεταναστών και προσφύγων, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της δυτικής Αφρικής, προκειμένου να περιοριστεί η προσφυγική και μεταναστευτική ροή προς την Ευρώπη.
Στην ομιλία του στο διεθνές συνέδριο «Τα όρια της Ευρώπης: Ασφάλεια, Μετανάστευση, Ανθρώπινα Δικαιώματα» που διοργάνωσαν χτες στο ξενοδοχείο «Ιντερκοντινένταλ» το Ινστιτούτο Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής, το Ιδρυμα Hanns-Seidel και η Sudosteuropa-Gesellschafft, ο κ. Κνάους είπε ότι η εφαρμογή παρόμοιων συμφωνιών με κάθε χώρα προέλευσης θα μειώσει το κόστος των επιχειρήσεων διάσωσης στη Μεσόγειο, θα εξουδετερώσει τα δίκτυα διακίνησης και θα εκμηδενίσει τους πνιγμούς των προσφύγων.
Παράλληλα βέβαια θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην έννοια της προσφυγικής προστασίας στην Ευρώπη, ενώ είναι άγνωστο τι αποτέλεσμα θα έχει η κοινωνική πίεση που θα συσσωρεύεται στις χώρες προέλευσης.
Στο επίπεδο αφαίρεσης που σχεδιάζει τις αντιδραστικές προτάσεις του ο κ. Κνάους, τα πράγματα είναι απλά: η Ε.Ε. θα δίνει περισσότερες φοιτητικές βίζες στις χώρες προέλευσης, ώστε να διατηρηθεί ένας νόμιμος τρόπος διέλευσης προσφύγων στην Ευρώπη, και θα συνάψει συμφωνίες για γρήγορη απέλαση όσων δεν δικαιούνται διεθνή προστασία, αφού εφαρμόσει μια γρήγορη διαδικασία ασύλου στις μεσογειακές χώρες.
Αυτό που δείχνει όμως ο ένας χρόνος εφαρμογής της συμφωνίας είναι ότι τα σχέδια επί χάρτου του κ. Κνάους δεν λειτουργούν στην πράξη. Η ευρωτουρκική συμφωνία δεν έχει εφαρμοστεί πλήρως, καθώς εκκρεμεί στο ΣτΕ η προσφυγή δύο Σύρων κατά της απέλασής τους στην Τουρκία, γεγονός που έχει οδηγήσει στην αναστολή των αποφάσεων ασύλου σε δεύτερο βαθμό.
Αλλωστε, η εφαρμογή της συμφωνίας, στον βαθμό που εφαρμόστηκε, είχε τεράστιες επιπτώσεις στο κράτος δικαίου και στα ανθρώπινα δικαιώματα και έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο χιλιάδες πρόσφυγες που ζουν για περισσότερο από έναν χρόνο εγκλωβισμένοι και άπραγοι στα ελληνικά νησιά.
Ο κ. Κνάους προτιμά να ρίχνει την ευθύνη για τα προβλήματα της συμφωνίας όχι στον σχεδιασμό της αλλά στον τρόπο που εφαρμόστηκε, εξού και προτείνει μαγικές λύσεις, όπως την επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, φέρνοντας το παράδειγμα της Ολλανδίας, όπου ολοκληρώνεται ο πρώτος βαθμός ασύλου σε οκτώ ημέρες.
Το ότι η επιτάχυνση της διαδικασίας ενέχει κόστος για την ποιότητα των αποφάσεων φαίνεται ότι δεν απασχολεί τον κ. Κνάους.
Απέφυγε όμως να διευκρινίσει τι αριθμό προσφύγων δέχεται η Ολλανδία, μια χώρα με διαφορετική οργάνωση και εμπειρία από την ελληνική, όπως απέφυγε να διευκρινίσει πώς θα μπορούσε να εφαρμοστεί χωρίς τεράστια προβλήματα η συμφωνία, όταν προέβλεπε να αλλάξει η Ελλάδα άρδην τις διαδικασίες υποδοχής και ασύλου στα νησιά δύο ημέρες μετά την υπογραφή της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας