Τα πλακάτ με τα αυτοσχέδια συνθήματα που έφτιαξαν οι διαδηλώτριες στις μεγαλειώδεις πορείες του περασμένου Σαββάτου σε 400 αμερικανικές πόλεις διαμαρτυρόμενες κατά του νέου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ γίνονται αντικείμενο συλλογής από μεγάλα αμερικανικά μουσεία και βιβλιοθήκες.
Οι επικεφαλής τους θεωρούν πως τα συνθήματα, τα οποία περιλαμβάνουν και τα αιτήματα που διατυπώνουν ενάντια στις υπερσυντηρητικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης των λευκών πλούσιων αντρών, αποτελούν τεκμήρια της ιστορικής στιγμής που διέρχονται οι ΗΠΑ με την ανάληψη της προεδρίας από έναν σεξιστή, μισογύνη και αντιδραστικό πρόεδρο, όπως τον χαρακτηρίζει το γυναικείο κίνημα.
Το Εθνικό Μουσείο Αμερικανικής Ιστορίας της Ουάσινγκτον έχει ήδη, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, στείλει επιμελητές του στο κέντρο της αμερικανικής πρωτεύουσας για να συλλέξουν το πολύτιμο υλικό, ενώ ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν αναλάβει οι βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας και της Νότιας Καλιφόρνιας και φεμινιστικά μουσεία.
Οι απαράδεκτες δηλώσεις του για τις γυναίκες, τα βίντεο που αποκαλύπτουν την περιφρονητική αντίληψή του γι’ αυτές ή πόσο φυσιολογική θεωρεί τη σεξουαλική παρενόχληση (τι άλλο να επικαλεστεί πέρα από το «φυσιολογικό» ένας άντρας που έχει κατηγορηθεί για σεξουαλική παρενόχληση από 24 γυναίκες), οι προσβλητικές εκφράσεις του και τα σχέδια περιορισμού των δικαιωμάτων τους πυροδότησαν σωρεία συνθημάτων.
Οι «αγανακτισμένες» Αμερικανίδες επιστράτευσαν μαζί με την οργή φαντασία, δημιουργικότητα και χιούμορ για να σχολιάσουν τον σεξιστή πρόεδρό τους:
◽ «Εύχομαι η μήτρα μου να έριχνε σφαίρες για να μην τη ρυθμίσει η κυβέρνηση»,
◽ «Πάλεψε σαν γυναίκα»,
◽ «Ο Ιησούς δεν είναι φαλλός, κράτα τον έξω από το αιδοίο μου»,
◽ «Αγαπητό 1%, έχεις 99 προβλήματα και εγώ η τσούλα είμαι ένα από αυτά»,
◽ «Αυτές οι μήτρες σάς φέρνουν στον κόσμο, αυτές οι μήτρες θα σας διώξουν»,
◽ «Κόσμε, συγγνώμη, θα το διορθώσουμε το θέμα» είναι μερικά από τα χιλιάδες συνθήματα που διάβασε η υφήλιος στα πλακάτ των διαδηλωτών.
Και είναι αυτά τα ευφάνταστα και εξίσου πολιτικά με εκείνα που διατυπώνουν συγκεκριμένες διεκδικήσεις που τώρα «κυνηγούν» τα μουσεία.
Ανάμεσά τους και η Εταιρεία Ιστορίας της Νέας Υόρκης, που ανακοίνωσε πως ήδη έχει συλλέξει πολλά πλακάτ με τη βεβαιότητα πως κάποια από αυτά θα έχουν πολλά να πουν στις επόμενες γενιές για το πολιτικό κλίμα, την πόλωση της σημερινής εποχής και την εξέγερση των γυναικών για την αξιοπρέπειά τους.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας