Αθήνα, 18°C
Αθήνα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
19.0° 16.3°
2 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 16.0°
2 BF
85%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
18°C
18.2° 18.0°
3 BF
78%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
15°C
14.9° 14.9°
3 BF
77%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
1 BF
77%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
75%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
11.4° 11.4°
0 BF
94%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
82%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18°C
17.8° 16.1°
3 BF
82%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
17°C
17.7° 15.9°
1 BF
66%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
2 BF
68%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.7° 16.7°
1 BF
77%
Κεφαλονιά
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
18.1° 17.9°
2 BF
82%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
17°C
16.6° 16.6°
1 BF
87%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
19°C
19.1° 16.7°
2 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
18.2° 17.8°
4 BF
81%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
18°C
17.7° 17.7°
2 BF
64%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.3° 16.3°
2 BF
77%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.1° 17.1°
2 BF
82%
Καστοριά
Αραιές νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
92%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Δημοτικός υπάλληλος ψεκάζει εντομοκτόνο σε γειτονιά του Ελ Σαλβαδόρ | AP PHOTO/ SALVADOR MELENDEZ

Ζίκα, ο εφιάλτης των εγκύων

Δύο καινούργιες λέξεις έκαναν την τρομακτική είσοδό τους στο καθημερινό λεξιλόγιο των Βραζιλιάνων εγκύων: ζίκα και μικροκεφαλία.

Η πρώτη είναι ένας ιός που μεταδίδεται μέσω των κουνουπιών Aedes Aegypti και η δεύτερη είναι η εγκεφαλική βλάβη που προκαλεί στα έμβρυα των γυναικών που θα προσβληθούν από αυτόν.

Ο ιός ζίκα έφτασε στη Βραζιλία τον περασμένο Φεβρουάριο (άλλοι επιδημιολόγοι λένε πως τον έφεραν στο Μουντιάλ του 2014 φίλαθλοι από τη γαλλική Πολυνησία) και με επίκεντρο την επαρχία Περναμπούκο άρχισε να επεκτείνεται σε όλες τις νοτιοανατολικές Πολιτείες.

Πρωτοφανή επίπεδα υγρασίας συνέβαλαν στην ταχύτατη διάδοσή του, τα πρώτα του συμπτώματα -κόκκινα στίγματα από τα τσιμπήματα και πυρετός- δεν ανησύχησαν ιδιαίτερα τις αρχές, ενώ οι περικοπές των δαπανών για τη δημόσια υγεία και τις υγειονομικές δομές που έκανε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση και την ύφεση περιόρισαν την ικανότητά της να απαντήσει άμεσα στην απειλή μιας πανδημίας, που δεν άργησε να έρθει.

Η πρώτη γενιά εγκύων θυμάτων του ζίκα είναι πια γεγονός και αντιμετωπίζει μήνες αμφιβολιών και αγωνίας, περιμένοντας κάθε τόσο τα αποτελέσματα των υπέρηχων που θα δείξουν αν το έμβρυο αναπτύσσεται κανονικά.

Στη Βραζιλία, ήδη 3.893 νεογνά γεννήθηκαν με μικροκεφαλία και 49 από αυτά έχουν πεθάνει, ενώ όσα επιζήσουν θα έχουν σοβαρά προβλήματα: ανάλογα με το ποια κέντρα του εγκεφάλου έχει πλήξει ο ιός, τα παιδιά μπορεί να έχουν δυσχέρεια στην ομιλία ή την όραση, κινητικά προβλήματα, νοητική υστέρηση, ανάμεσα στα άλλα. Ηδη υπάρχουν περιπτώσεις εγκεφαλικής παράλυσης.

Τη Δευτέρα, η εκτελεστική διευθύντρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), Μάργκαρετ Τσαν, εξέφρασε την ανησυχία της για την «εκρηκτική εξάπλωση του ζίκα» σε νέες γεωγραφικές περιοχές, ανακοινώνοντας πως ο ιός έχει πλήξει 22 χώρες ή περιοχές της αμερικανικής ηπείρου και αναμένεται να επεκταθεί σύντομα και όλες τις υπόλοιπες εκτός από τον Καναδά και τη Χιλή, ενώ τα πρώτα κρούσματα αναφέρθηκαν ήδη σε ΗΠΑ, Βρετανία και Ισραήλ από πολίτες που είχαν ταξιδέψει.

Μετά τη Βραζιλία, ο μεγαλύτερος αριθμός κρουσμάτων (ανάμεσά τους και 560 μολυσμένες έγκυες) παρατηρείται στην Κολομβία, όπου οι αρχές συστήνουν στις γυναίκες «να αποφύγουν εγκυμοσύνες» για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ την ίδια σύσταση κάνει και το Ελ Σαλβαδόρ προτρέποντας τις γυναίκες να μην κυοφορήσουν... έως το 2018.

Η ελάχιστη πρόσβαση στην αντισύλληψη, οι περιορισμοί στο δικαίωμα άμβλωσης (απόλυτη απαγόρευση στην περίπτωση του Ελ Σαλβαδόρ), αλλά και ο τεράστιος αριθμός γυναικών που μένουν έγκυες έπειτα από βιασμό καθιστούν τις εκκλήσεις των αρχών άκρως υποκριτικές και αναποτελεσματικές.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Ζίκα, ο εφιάλτης των εγκύων

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας