Η φρικιαστική φωτογραφία μιας αιμόφυρτης γυναίκας της οποίας ο σύζυγος έκοψε τη μύτη, που σκόπιμα έδωσε στη δημοσιότητα η Ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Αφγανιστάν για να καταδείξει την ακραία βία που υφίστανται οι γυναίκες στη χώρα, έχει ξεσηκώσει σάλο και οργή στα κοινωνικά δίκτυα απαιτώντας από την αφγανική κυβέρνηση παραδειγματική τιμωρία αυτής της βάρβαρης πράξης.
Το νέο κρούσμα κτηνωδίας σημειώθηκε στη βόρεια επαρχία Φαργιάμπ - μια ζώνη όπου μαίνονται οι μάχες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους Ταλιμπάν.
Ο 25χρονος Μοχάμαντ Χαν, τον οποίο η Ρεζά Γκουλ υποχρεώθηκε να παντρευτεί στα 15 της, έπειτα από έναν διαπληκτισμό έγινε έξαλλος. «Αφού με χτύπησε, μου έδεσε τα χέρια και με έναν σουγιά μού έκοψε τη μύτη», αφηγήθηκε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP η Ρεζά Γκουλ από το νοσοκομείο όπου μεταφέρθηκε μαζί με τον ενός έτους γιο της, μιλώντας για τη συστηματική κακοποίηση στην οποία την υπέβαλλε ο σύζυγός της.
Σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Φαργιάμπ, ο Χαν, που έχει και δεύτερη σύζυγο ηλικίας μόλις 7 ετών, μετά την επίθεση πιθανόν να εντάχθηκε στις γραμμές των Ταλιμπάν, για να διαφύγει τη σύλληψη. Τον τελευταίο χρόνο επεκτείνεται σταδιακά ο έλεγχος των Ταλιμπάν στην επαρχία και στο ίδιο διάστημα η βία κατά των γυναικών έχει αυξηθεί κατά 30%.
«Τρομακτικά κρούσματα όπως αυτό συμβαίνουν υπερβολικά συχνά στο Αφγανιστάν», επισημαίνει η Χίθερ Μπαρ, ερευνήτρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Τον περασμένο Νοέμβριο μια γυναίκα λιθοβολήθηκε μέχρι θανάτου κατηγορούμενη για μοιχεία στην επαρχία Γκορ.
Τον Μάρτιο ένας όχλος αντρών λίντσαρε, ξυλοκόπησε και πυρπόλησε ζωντανή μια νεαρή γυναίκα στην Καμπούλ που κατηγορήθηκε ψευδώς πως έκαψε ένα Κοράνι. Αλλά μόλις καταλαγιάζει η διεθνής κατακραυγή που συνοδεύει αυτά τα εγκλήματα, η βία και η ατιμωρησία επανέρχονται δριμύτερες στην καθημερινότητα των γυναικών.
Τα νοσοκομεία του Αφγανιστάν δεν διαθέτουν κατάλληλα μέσα και προσωπικό για να προχωρήσουν στην αποκατάσταση του προσώπου της Ρεζά και η μοίρα της θα εξαρτηθεί από την κινητοποίηση διεθνών οργανώσεων ώστε να μπορέσει να μεταφερθεί στο εξωτερικό.
Οπως έγινε το 2010 όταν το Time έκανε εξώφυλλο τη φωτογραφία της 18χρονης Αϊσά Μοχαμάντζαϊ (θύμα κι αυτή ακρωτηριασμού της μύτης της από τον σύζυγό της), πυροδοτώντας μια καμπάνια αλληλεγγύης που συνέβαλε να μεταφερθεί και να χειρουργηθεί στις ΗΠΑ.
«Είμαστε το πιο περήφανο και γενναίο έθνος στον κόσμο; Αν αμφιβάλλετε, εδώ έχετε ένα καινούργιο παράδειγμα», ειρωνεύτηκε από το facebook η Μαρία Ρεχά, γνωστή ακτιβίστρια της χώρας. «Μην ανησυχείτε, σύντομα οι ΗΠΑ ή η Ευρώπη θα της δώσουν άλλη μύτη και το Αφγανιστάν θα έχει κι άλλο τρόπαιο για να υπερηφανευτεί».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας