Mητέρες που στέλνουν τους γιους τους να πολεμήσουν στη Συρία, νέες που αναλαμβάνουν να στρατολογήσουν άλλες για το «Ισλαμικό κράτος», ανήλικες που εγκαταλείπουν την οικογένειά τους για να γίνουν «μαχήτριες του Αλλάχ». Αυτή είναι η νέα πραγματικότητα μιας Ευρώπης βυθισμένης στον φόβο της τρομοκρατίας.
«Στη δυναμική μεταμόρφωση που γνωρίζει το φαινόμενο της τρομοκρατίας, οι γυναίκες αποκτούν ολοένα αυξανόμενο και πιο ενεργό ρόλο και στο χειρότερο των σεναρίων θα τις δούμε σύντομα να μετέχουν ενεργά σε βίαιες ενέργειες», έλεγε τον περασμένο Απρίλιο στο Europa Press ο ειδήμων σε θέματα τρομοκρατίας Τσέμα Χιλ.
Το σήμα συναγερμού είχε ήδη δοθεί τον Ιανουάριο με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις οποίες φέρεται να ανέλαβε συντονιστικό ρόλο η 26χρονη Χαγιάτ Μπουμεντιέν, σύντροφος του «πιστού στο “Ισλαμικό κράτος”» Αμεντί Κουλιμπαλί που επιτέθηκε κατά εβραϊκού παντοπωλείου, και η οποία φέρεται να έχει διαφύγει στη Συρία.
Την περασμένη εβδομάδα η δυσοίωνη πρόβλεψη του Χιλ επιβεβαιώθηκε όταν στη διάρκεια μάχης με τις γαλλικές ειδικές δυνάμεις στο Σεν Ντενί, η Χάσνα Αϊτμπουλάχσεν έπεφτε νεκρή μαζί με τον εξάδελφό της Αμπντελχαμίντ Αμπαούντ, εγκέφαλο των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με έρευνα της The Monitor, ενώ ο ρυθμός στρατολόγησης Δυτικών αντρών στο «Ι.Κ.» παραμένει σταθερός, των γυναικών έχει αυξηθεί αισθητά τον τελευταίο χρόνο, ξεπερνώντας τις 550.
Το πιο επικίνδυνο, σύμφωνα με την έρευνα, είναι ότι ο τρόπος που λειτουργούν πολλές από αυτές εκφράζει έναν τεράστιο βαθμό δέσμευσης, κάποιες φορές πολύ μεγαλύτερο από των αντρών που πηγαίνουν στα πεδία των μαχών σε Συρία και Ιράκ.
Δεν πρέπει να υποτιμούμε πως πολλές από αυτές τις «εθελόντριες» κάνουν ένα βήμα προς κάτι που για εμάς είναι οπισθοδρομικό, αλλά γι’ αυτές είναι ουσιώδες για να συναντήσουν αυτό που τους παρουσιάζουν ως «το πραγματικό Ισλάμ», σημειώνει ο Τσέμα Χιλ.
«Νιώθουν καταπιεσμένες ως μουσουλμάνες σε μια Δύση γεμάτη προκαταλήψεις και συχνά έχθρα προς αυτές και πιστεύουν πως στο “Χαλιφάτο” θα μπορούν να ζουν σύμφωνα με τη θρησκεία τους. Υπάρχει και η επίδραση-ντόμινο, ο μιμητισμός τού ανήκω σε μια κλειστή ομάδα πεφωτισμένων.
»Είναι σαν να μετέχουν σε ένα πανκ κίνημα αντικουλτούρας. Είναι μυστικό, ενισχυτικό, αντιβαίνει τους κανόνες και γι’ αυτό είναι ελκυστικό», παρατηρεί ο Εριν Σάλτμαν, ερευνητής του Ινστιτούτου για Στρατηγικό Διάλογο, τονίζοντας ωστόσο πως αυτές οι γυναίκες «δεν έχουν άγνοια της βίας και της κτηνωδίας του “Ι.Κ.”. Απλώς τις έχουν πείσει πως υπάρχει ένας εσωτερικός κύκλος αγνών πιστών και ένας εξωτερικός κύκλος διαβολικών απίστων που δεν αξίζουν να λέγονται άνθρωποι».
Οι δύο αδελφές
Παρά την αυξανόμενη ροή ξένων γυναικών που καταφτάνουν στη Συρία για να υπηρετήσουν το «Ι.Κ.», η αρχική γοητεία εξανεμίζεται γρήγορα για πολλές από αυτές καθώς η μεσαιωνική βία που συναντούν ξεπερνά κάθε εφιάλτη.
Οπως ανακάλυψε η 17χρονη Αυστριακή Σάμρα Κεσίνοβιτς που πέρσι τον Απρίλιο, μαγεμένη από τα κηρύγματα Βόσνιου ιμάμη, έφυγε από τη Βιέννη για τη Συρία με τη 16χρονη φίλη της Σαμπρίνα Σελίμοβιτς, αντί για τον «παράδεισο της αδελφοσύνης», την περίμενε η καταδίκη στην ανυπαρξία και τη βία.
Τα δύο κορίτσια έγιναν προπαγανδιστικό όπλο των εξτρεμιστών, που πόσταραν φωτογραφίες τους μαυροντυμένες, με καλυμμένα πρόσωπα και κρατώντας Καλάσνικοφ.
Παντρεύτηκαν δύο μαχητές. Η Σαμπρίνα σε συνέντευξη στο Paris Match δήλωνε ευτυχισμένη. Λίγο αργότερα έπεσε νεκρή πολεμώντας με το «Ι.Κ.».
Η Σάμρα επικοινώνησε με την οικογένειά της και τους είπε πως ήθελε να επιστρέψει γιατί δεν άντεχε την ακραία βία που έβλεπε να εκτυλίσσεται καθημερινά γύρω της.
Σύμφωνα με προχθεσινά δημοσιεύματα αυστριακών εφημερίδων, οι μαχητές τη συνέλαβαν την ώρα που επιχειρούσε να δραπετεύσει από τη Ράκα και την ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου.
Και οι δυο έκαναν πράξη με τον έναν ή τον άλλον τρόπο αυτό που υποσχέθηκαν στο σημείωμα το οποίο άφησαν πίσω στους γονείς τους: «Μη μας ψάξετε. Θα υπηρετήσουμε τον Αλλάχ και θα πεθάνουμε γι’ αυτόν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας