Ξυλοκοπούνται από τους συζύγους τους. Τους καταγγέλλουν. Εκείνοι καταδικάζονται να πληρώσουν πρόστιμα. Αλλά σπάνια το κάνουν. Κι έτσι είναι εκείνες που υποχρεώνονται από το κράτος να καταβάλουν τα επιδικασμένα ποσά.
Ολα αυτά στη Ρωσία, όπου όπως δήλωσε στην Guardian η Μαρίνα Πισκλάκοβα – Πάρκερ, επικεφαλής του Κέντρου Αννα, που προσφέρει στήριξη σε θύματα ενδοοικογενειακής βίας, «οι γυναίκες μετά από όλα όσα έχουν υποστεί υποχρεώνονται επιπλέον να πληρώσουν οι ίδιες τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν στους άντρες τους».
Τον περασμένο Φεβρουάριο ο πρόεδρος Πούτιν υπέγραψε νόμο που αποποινικοποιεί διάφορες μορφές ενδοοικογενειακής βίας. Εκτοτε, χαστούκια, μπουνιές, κλoτσιές και κάθε είδους ξύλο που προκαλεί αμυχές, μελανιές, θλάσεις και αιμορραγία είναι νόμιμα και ο δράστης δεν έχει καμιά συνέπεια. Εκτός κι αν το ξύλο καταλήξει σε σπάσιμο κάποιου κόκαλου, οπότε επιβάλλεται φυλάκιση 15 ημερών (από δύο χρόνια που ίσχυε) ή ένα πρόστιμο 430 ευρώ.
Σαν να μη φτάνει που πλέον οι άντρες μπορούν ατιμώρητα να χτυπούν τις γυναίκες, πολλοί από αυτούς που «ξεπερνούν τα όρια» και καταδικάζονται, αρνούνται να πληρώσουν το πρόστιμο.
Και εφόσον υπάρχει κοινός λογαριασμός με τη σύζυγο, οι δικαστικές αρχές στέλνουν στις κακοποιημένες γυναίκες έγγραφο απαιτώντας από εκείνες να... πληρώσουν το ποσό που επιδικάστηκε για την κακοποίησή τους.
Η άρνηση πληρωμής του προστίμου αποτελεί έναν ακόμη τρόπο εκδίκησης των αντρών επειδή οι γυναίκες τους τόλμησαν να τους καταγγείλουν και ένας εκβιασμός για να μην το αποτολμήσουν ξανά.
Ολα αυτά στη Ρωσία, όπου κάθε χρόνο 14.000 γυναίκες δολοφονούνται από άντρες συγγενείς τους (μία κάθε 40 λεπτά) και 16 εκατομμύρια είναι θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά μόνο το 10% το καταγγέλλει, σύμφωνα με γυναικείες οργανώσεις που κάνουν καμπάνια για να υιοθετηθεί νέος νόμος πρόληψης της ενδοοικογενειακής βίας.
Εχουν συγκεντρώσει ήδη σχεδόν 260.000 υπογραφές, τη δημόσια στήριξη της Υπατης Αρμοστή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Τατιάνα Μοσκάλκοβα αλλά και του Γραφείου Γυναικών των Ηνωμένων Εθνών για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας