Στην Αγγλία αρκεί να ζητήσεις την «Αντζελα», όπως και σε περιοχές της Ισπανίας, της Σουηδίας, της Νότιας Αφρικής. Στην Αυστρία τη «Σαμπρίνα». Και πρόσφατα στη Γερμανία, τη «Λουίζα», προστάτιδα των γυναικών που βρίσκονται σε κίνδυνο, σύμφωνα με την καμπάνια «Luisa Ist Hier», που ξεκίνησε στο Μίνστερ.
«Ο τύπος ξεπέρασε τα όρια; Νώθεις απειλημένη; Σε παρενοχλεί σεξουαλικά; Απευθύνσου στο προσωπικό και ρώτα: “Είναι εδώ η Λουίζα;” Ξέρουν τι να κάνουν...», λέει η ιστοσελίδα της πρωτοβουλίας καλώντας γυναίκες που βρίσκονται σε δύσκολη θέση, πολιορκημένες από άντρες σε μπαρ, να ζητήσουν βοήθεια.
Οσα μπαρ συμμετέχουν στην εκστρατεία έχουν εκπαιδεύσει ειδικά το προσωπικό τους παρέχοντάς τους σεμινάρια με τη συμμετοχή ειδικών σε ζητήματα έμφυλης βίας, ώστε να είναι σε θέση να παρέμβουν αμέσως σε ανάλογες καταστάσεις, απομακρύνοντας τον δράστη από τον χώρο και φροντίζοντας τη γυναίκα-θύμα ακόμη και να επιστρέψει με ασφάλεια στο σπίτι της εάν επιθυμεί να φύγει.
«Η δράση σχεδιάστηκε για να ενθαρρύνει τις γυναίκες να ζητούν βοήθεια. Με μια απλή φράση, μπορεί να αποφύγουν δυσάρεστες ή και δυνητικά βίαιες καταστάσεις», λέει η Ντανιέλα Στέβεκεν, μέλος της οργάνωσης κατά της σεξουαλικής βίας Frauen-Notruf, που εμπνεύστηκε την εκστρατεία, η οποία πλέον έχει επεκταθεί και σε άλλες γερμανικές πόλεις.
«Τα στοιχεία της αστυνομίας είναι σαφή: τα περισσότερα περιστατικά σεξουαλικής βίας γίνονται Παρασκευές και Σάββατα και συχνά από μεθυσμένους. Γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε με παμπ και μπαρ εμπλέκοντας στην προσπάθεια το προσωπικό τους.
»Στόχος είναι να συμβάλουμε σε μια αλλαγή κουλτούρας και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες να καταγγείλουν άμεσα οποιοδήποτε περιστατικό παρενόχλησης», λέει η Χάλεϊ Τσάιλντ, η γυναίκα που λάνσαρε την πρώτη τέτοια εκστρατεία πέρσι στο Λίνκολνσαϊρ και βρήκε μιμητές σε ολόκληρη την Αγγλία και στον κόσμο.
«Ζήτα την Αντζελα» ήταν το σύνθημα, και επέλεξε το όνομα σαν φόρο τιμής στη φίλη της, Αντζελα Κρόμπτον, που το 2012 δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας