Η προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές της 23ης Απριλίου στη Γαλλία απέκτησε μια νέα διάσταση, έστω και ερήμην των υποψηφίων που προτιμούν να μην ασχολούνται με αυτήν: την ισότητα φύλου και τα δικαιώματα των γυναικών.
Η πρωτοβουλία ανήκει στη Ρεμπέκα Αμσελεμ, μια νεαρή οικονομολόγο και φεμινίστρια, η οποία τον περασμένο Μάρτιο εγκαινίασε την καμπάνια «LesFemmesOntLePouvoir» (Οι γυναίκες έχουν τη δύναμη).
Στην ομώνυμη ηλεκτρονική πλατφόρμα καταγράφει και παρουσιάζει τις θέσεις των προεδρικών υποψηφίων για τα προβλήματα των γυναικών, όχι μόνο μέσα από τα προγράμματά τους -ωραιοποιημένα συνήθως με προεκλογικές υποσχέσεις- αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις, καθώς και τη στάση και το έργο τους στα αξιώματα ή τις θέσεις που έχουν καταλάβει στο παρελθόν.
Το 2015 η Αμσελεμ εγκαινίασε το ηλεκτρονικό περιοδικό Les Glorieuses που έχει στόχο να συμβάλει στην ενδυνάμωση των γυναικών και πλέον έχει περισσότερες από 40.000 συνδρομήτριες, ενώ φέτος κυκλοφόρησε και η εφηβική εκδοχή του, Les Petites Glo. Οι Les Glorieuses εξελίχθηκαν σε μια δυναμική οργάνωση, που σχεδιάζει εκστρατείες ευαισθητοποίησης σε θέματα διακρίσεων.
Πέρυσι οργάνωσε την καμπάνια «7 Νοεμβρίου 16:34», καλώντας τις Γαλλίδες να σταματήσουν να εργάζονται εκείνη την ημέρα μετά τις 16:34 το απόγευμα.
Συμβολική ημερομηνία και ώρα, αφού από εκείνη τη στιγμή και μετά και έως το τέλος του χρόνου οι γυναίκες στη Γαλλία είναι σαν να παύουν να πληρώνονται, όπως δείχνει το χάσμα των αμοιβών τους που το 2010 έφτανε στο 15,1%.
Με άλλα λόγια, αυτό το χάσμα μεταφράζεται στο γεγονός ότι η μέση Γαλλίδα θα πρέπει να δουλέψει ενάμιση μήνα περισσότερο για να πάρει την ίδια αμοιβή με τον μέσο Γάλλο.
«Μέσα από αυτήν την εκστρατεία πολλές γυναίκες συνειδητοποίησαν ότι μπορεί να ζούμε σε ένα σύστημα που δεν προάγει την ισότητα, αλλά έχουμε τη δύναμη από κοινού να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα», τόνισε η Αμσελεμ σε ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίο στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, εξηγώντας πώς γεννήθηκε η ιδέα για την πλατφόρμα LesFemmesOntLePouvoir.
«Δεν λέμε ποιον να ψηφίσεις, απλώς δίνουμε όλες τις πληροφορίες που σε βοηθούν να αποφασίσεις ξέροντας τις θέσεις κάθε υποψηφίου για τα ζητήματα των γυναικών και τι έκανε σε προηγούμενες θητείες του σε πολιτικά αξιώματα.
»Διαπιστώσαμε, π.χ., ότι η Μαρίν Λεπέν του Εθνικού Μετώπου είναι αδιαμφισβήτητα η χειρότερη υποψήφια για τις γυναίκες και τα δικαιώματά τους: παρότι γυναίκα, στο Ευρωκοινοβούλιο ψήφισε κατά κάθε πρωτοβουλίας που θα βελτίωνε τη ζωή των γυναικών στην Ευρώπη.
»Τι κάνουμε γι’ αυτό; Στη Γαλλία είμαστε το 52% πληθυσμού και το 53% του εκλογικού σώματος. Οι γυναίκες έχουν τη δύναμη και είναι καιρός να το συνειδητοποιήσουν. Και να κάνουν και με την ψήφο τους να ακουστεί η φωνή τους».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας