Από χθες το Εθνικό Θέατρο, το πρώτο κρατικό θέατρο της χώρας, είναι ένα θέατρο που δεν έχει σκηνές (το Τσίλερ τελεί όλο υπό κατάληψη από σπουδαστές θεάτρου και χορού που παλεύουν για το μέλλον τους και το Ρεξ από εργαζόμενους στο Εθνικό και σπουδαστές, επίσης) και δεν έχει και καθηγητές στη Δραματική Σχολή για πρώτη φορά στα 93 χρόνια από την ίδρυσή της. Οι σπουδαστές συμμετέχουν όλοι στις καταλήψεις. Και οι καθηγητές σύσσωμοι παραιτήθηκαν.
Σαράντα τρεις κορυφαίες προσωπικότητες αποτελούσαν μέχρι χθες το πρωί το Τμήμα Υποκριτικής και το Τμήμα Σκηνοθεσίας της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου: Ανέστης Αζάς (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός και Σκηνοθεσία Θεάτρου), Ιώ Βουλγαράκη (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός και Σκηνοθεσία Θεάτρου), Αλέξανδρος Βούλγαρης (Ιστορία και Πρακτική Κινηματογράφου), Χαράλαμπος Γωγιός (Θεωρία Μουσικής), Χρίστος Δήμας (Ιστορία και Πρακτική Κινηματογράφου), Φωκάς Ευαγγελινός (Χορός), Εβίτα Ζημάλη (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός), Θάλεια Ιστικοπούλου (Σκηνογραφία-Ενδυματολογία), Γρηγόρης Ιωαννίδης (Ιστορία Θεάτρου), Δηώ Καγγελάρη (διευθύντρια Σχολής Εθνικού Θεάτρου-Δραματολογία), Αλεξάνδρα Καζάζου (Σωματικό Θέατρο), Σίμος Κακάλας (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός), Αλεξία Καλτσίκη (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός), Διονύσης Καψάλης (Ιστορία της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας), Χαρά Κεφαλά (Φωνητική-Θεατρικό Τραγούδι), Μαρία Κεχαγιόγλου (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός, Αγωγή Προφορικού Λόγου-Σκηνικός Λόγος), Κατερίνα Κοζαδίνου (Αγωγή Προφορικού Λόγου-Σκηνικός Λόγος), Ρηνιώ Κυριαζή (Αγωγή Προφορικού Λόγου-Σκηνικός Λόγος), Παναγιώτα Κωνσταντινάκου (Ιστορία Σκηνοθεσίας), Γεωργία Μαυραγάνη (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός και Σκηνοθεσία Θεάτρου), Γιάννης Μετζικώφ (Σκηνογραφία-Ενδυματολογία), Θωμάς Μοσχόπουλος (Δραματουργία), Κωνσταντίνος Μπουμπούκης (Οπλομαχητική-Ξιφασκία), Κωνσταντίνος Μωραΐτης (Κίνηση-Ido Portal Animal), Μαριέλα Νέστορα (Κίνηση-Μέθοδος Feldenkraise), Γιάννης Νταλιάνης (Αγωγή Προφορικού Λόγου-Σκηνικός Λόγος), Μελίνα Παιονίδου (Φωνητική-Μουσική Διδασκαλία-Θεατρικό Τραγούδι), Βίκυ Παναγιωτάκη (Κίνηση-Τεχνική Alexander), Θάνος Παπακωνσταντίνου (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός και Σκηνοθεσία Θεάτρου), Αγλαΐα Παππά (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός και Αγωγή Προφορικού Λόγου-Σκηνικός Λόγος), Κωνσταντίνα Πιτσιάκου (Θεωρία Μουσικής-Μέθοδος Kodaly), Γιώργος Σαμπατάκης (Ιστορία Σκηνοθεσίας), Πέτρος Σεβαστίκογλου (Ιστορία και Πρακτική Κινηματογράφου), Αγγελική Στελλάτου (Εκφραστική Κίνηση Σώματος), Χρυσή Τζαρδή (Παραδοσιακοί Χοροί), Σύλλας Τζουμέρκας (Ιστορία και Πρακτική Κινηματογράφου), Ιωάννα Τουμπακάρη (Κίνηση-Παραδοσιακό Kun Gu), Αγγελος Τριανταφύλλου (Μουσική), Πρόδρομος Τσινικόρης (Δραματουργία), Λένα Φιλίπποβα (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός), Ταξιάρχης Χάνος (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός), Νίκος Χατζόπουλος (Υποκριτική-Αυτοσχεδιασμός), Αργυρώ Χιώτη (Σκηνοθεσία Θεάτρου).
Ολοι οι παραπάνω καταξιωμένοι δάσκαλοι και καλλιτέχνες αποφάσισαν να κάνουν πράξη τα όσα είχαν ανακοινώσει πριν από λίγες εβδομάδες. Γι' αυτό παραιτήθηκαν! Και έβγαλαν ανακοίνωση που την υπέγραψαν όλοι οι παραπάνω πλην πέντε καθηγητών, αν και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος γι' αυτό και επ' ουδενί δεν σημαίνει ότι οι πέντε εναπομείναντες δεν στηρίζουν την τελική απόφαση.
Από τους πέντε λοιπόν, δύο (Χρυσή Τζαρδή, Μελίνα Παιονίδου) έχουν σχέση μόνιμης κι εξαρτημένης εργασίας με το Εθνικό Θέατρο, άλλοι δύο (Κ. Μωραΐτης, Μαριέλα Νέστορα) ήταν νέοι χωρίς καν σύμβαση εργασίας και τώρα αρνήθηκαν να υπογράψουν τη σύμβασή τους (άρα κι αυτοί επέλεξαν ουσιαστικά την παραίτηση) και όλοι μαζί -και οι τέσσερις δηλαδή- στέκονται στο πλευρό των συναδέλφων τους, αν και για τυπικούς λόγους δεν μπορούσε να είναι το όνομά τους στην τελική υπογραφή της ανακοίνωσης. Οσο για την πέμπτη «απουσία» αφορά τη Δηώ Καγγελάρη, η οποία εκτός από καθηγήτρια Δραματολογίας είναι διευθύντρια της Σχολής του Εθνικού. Και η σχολή για συμβολικούς λόγους δεν θα μπορούσε να μείνει χωρίς διευθύντρια - πράγμα που της επισήμαναν αρκετοί συνάδελφοί της.
Θυμίζουμε πως παράλληλα η ίδια επελέγη στην αρχή της εβδομάδας από το ΥΠΠΟ ως μία εκ των δύο (ο άλλος είναι ο ομόλογός της στη Θεσσαλονίκη, Γιάννης Ρήγας) καλλιτεχνών στην Επιτροπή Θεάτρου που θα μελετήσει το θέμα της διαβάθμισης των καλλιτεχνικών σπουδών, ειδικά ως προς τα ζητήματα θεάτρου μαζί με εκπροσώπους των υπουργείων Εσωτερικών, Παιδείας και Πολιτισμού.
Η ανακοίνωση
«Εμείς, οι καθηγήτριες και οι καθηγητές της Ανωτέρας Σχολής Δραματικής Τέχνης του Εθνικού Θεάτρου, εκφράζοντας την αντίθεσή μας στο Π.Δ. 85/2022 που υποβαθμίζει τις σπουδές, δημιουργεί μια σειρά από προβλήματα στον εργασιακό τομέα και απαξιώνει τον κλάδο των παραστατικών τεχνών, ανακοινώσαμε στις 24 Ιανουαρίου 2023 την απόφασή μας να παραιτηθούμε από τα καθήκοντά μας στις 8 Φεβρουαρίου 2023, αν δεν υπήρχε στο μεταξύ μια ουσιαστική τροποποίηση του προεδρικού διατάγματος. Στηρίξαμε με αυτόν τον τρόπο και τις βασικές διεκδικήσεις των σπουδαστών, που είχαν προχωρήσει στην κατάληψη της σχολής.
Στην εκπνοή της προθεσμίας που δώσαμε, δηλαδή στις 7/2, ο υφυπουργός Πολιτισμού κ. Γιατρομανωλάκης κάλεσε εκτάκτως μια αντιπροσωπεία μας και παρουσίασε τις πρωτοβουλίες που είχε ήδη λάβει το τελευταίο διάστημα σχετικά με το ζήτημα (συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης τροπολογίας) καθώς και μια σειρά από προθέσεις για μελλοντικές βελτιώσεις. Θεωρούμε ότι αυτές οι προτάσεις δεν ικανοποιούν τα βασικά αιτήματά μας καθώς δεν υπάρχει μέχρι στιγμής καμία δημόσια δέσμευση για ουσιαστική τροποποίηση του Π.Δ. 85/2022 σχετικά με την ένταξη των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών στην κατηγορία Τ.Ε. (Τεχνολογικής Εκπαίδευσης) και την αναγνώριση/διαβάθμιση τωνσπουδών τους.
Εν γνώσει, λοιπόν, της κρισιμότητας της κατάστασης και της σοβαρότητας αυτής της απόφασης, προχωρούμε μετά λύπης στη διακοπή της συνεργασίας μας με τη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου και παραιτούμαστε από τις τρέχουσες συμβάσεις ή/και από την ανανέωση των συμβάσεών μας για το δεύτερο εξάμηνο σύμφωνα με το πρόγραμμα σπουδών της χρονιάς. Ας αναλάβει η πολιτεία τις ευθύνες που της αναλογούν απέναντι στις σπουδάστριες και στους σπουδαστές που κινδυνεύουν να χάσουν τη χρονιά τους, αλλά και απέναντι στο κύρος της Σχολής του Εθνικού Θεάτρου της χώρας, που υπονομεύεται από το εν λόγω προεδρικό διάταγμα».
«Τα παιδιά κάνουν θυσίες. Εμείς να μην κάνουμε;»
Είκοσι τρία χρόνια ήταν καθηγητής στη Σχολή του Εθνικού ο Φωκάς Ευαγγελινός. Αλλά παραιτήθηκε χθες. Μας εξηγεί το σκεπτικό της παραίτησής του: «Ολα αυτά τα χρόνια που είμαι δίπλα στους νέους ανθρώπους, έχω ζήσει πολλές κυβερνήσεις. Ημουν και είμαι στο πλευρό των σπουδαστών από την πρώτη στιγμή. Ακριβώς γιατί ξέρω πολύ καλά ότι το να σπουδάσεις θέατρο δεν είναι μια απλή υπόθεση (όπως και σε κάθε άλλη καλλιτεχνική σχολή). Ακριβώς γιατί δεν έχει να κάνει μόνο με το σώμα αλλά και με την ψυχή των παιδιών. Ερχονται παιδιά με πτυχία και μου λένε: "Σπούδασα αυτό που ήθελαν οι δικοί μου, τώρα θα κάνω αυτό που θέλει η ψυχή μου". Είναι προσωπικότητες διαμορφωμένες, που ξέρουν τι θυσίες χρειάζονται για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα. Εμείς, εγώ να μην κάνουμε θυσίες;».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας