Κακά τα ψέματα, τέσσερις μήνες μετά τις δραματικές εξελίξεις στην υπόθεση Λιγνάδη που δοκίμασαν όσο λίγες φορές στο παρελθόν το Εθνικό Θέατρο, ο κορυφαίος οργανισμός βαδίζει προς την επόμενη μέρα φανερά πληγωμένος από τα σκάνδαλα, τη σύλληψη, τις καταγγελίες.
Είναι όμως το ίδιο ξεκάθαρο ότι οι άνθρωποί του και φυσικά η Ερι Κύργια, που ανέλαβε το τιμόνι στην πιο δύσκολη στιγμή, παραμένουν αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν να σπιλωθεί άλλο το γόητρο, το κύρος, η ιστορία αλλά και η σημασία του θεάτρου για την καλλιτεχνική πραγματικότητα της χώρας.
Ηταν λοιπόν πολλά αυτά που όλοι ήθελαν να ακούσουν από τα χείλη της πρώην αναπληρώτριας διευθύντριας και νυν μεταβατικής καλλιτεχνικής διευθύντριας Ερις Κύργια στη χθεσινή πρώτη συνάντησή της με δημοσιογράφους. Πόσες από τις παραγωγές που είχαν προγραμματιστεί επί θητείας Λιγνάδη θα ανέβουν μετά την απομάκρυνσή του; Θα διεκδικήσει κι εκείνη τη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή όταν η θητεία της ολοκληρωθεί (σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα); Ποιο προφίλ του Εθνικού επέλεξε να ενισχύσει και πώς σκοπεύει να κινηθεί ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση στο εσωτερικό του θεάτρου;
Αμήχανη και χωρίς να αναφερθεί καθόλου στο παρελθόν, η επικεφαλής του Εθνικού ήταν φανερό πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να επανακτήσει την εμπιστοσύνη του κοινού, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιη ότι θα θέσει υποψηφιότητα για να παραμείνει στη θέση της καλλιτεχνικής διευθύντριας όταν -σύντομα- ανακοινωθεί η προκήρυξη σχετικού διαγωνισμού.
«Η θέση αυτή δεν ήταν ποτέ στις φιλοδοξίες μου και δεν έχει αλλάξει αυτό. Δεν ταιριάζει στον χαρακτήρα μου και στον τρόπο που θέλω να ζω. Οταν ωστόσο δημοσιευτεί η πρόσκληση ενδιαφέροντος, θα το σκεφτώ» είπε χαρακτηριστικά.
Ξεκινώντας από τα καλοκαιρινά σχέδιά του, το Εθνικό Θέατρο ανοίγει τα φετινά Επιδαύρια (25, 26, 27 Ιουνίου) παρουσιάζοντας τους «Ιππείς» του Αριστοφάνη, το πρώτο έργο του ποιητή με ιδιαίτερα έντονες πολιτικές και σατιρικές αιχμές, σε σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Ρήγου. Η δεύτερη καλοκαιρινή παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου είναι οι «Φοίνισσες» του Ευριπίδη (30, 31 Ιουλίου &1η Αυγούστου), η εμβληματική τραγωδία με την οποία ο ποιητής μάς παραδίδει μια ανατρεπτική εκδοχή του μύθου των Λαβδακιδών.
Το έργο παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη παράσταση και σκηνοθέτη τον Γιάννη Μόσχο στην πρώτη του κάθοδο στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου. Επίσης συνεχίζεται το «Θέατρο Express, Ιστορίες καθ' οδόν Νο2», σε σκηνοθεσία Τάσου Πυργιέρη, το οποίο θα περιοδεύσει από γειτονιά σε γειτονιά σε δήμους της Αττικής.
Για την επόμενη σεζόν στις σκηνές του Εθνικού θα απασχοληθούν συνολικά 220 ηθοποιοί και θα παρουσιαστούν τελικά οχτώ παραστάσεις. Μάλιστα οι σκηνοθεσίες είναι ισάριθμα μοιρασμένες: τέσσερις έχουν αναλάβει γυναίκες (Μαρία Πανουργιά, Ελένη Ευθυμίου, Μαρία Μαγκανάρη, Σοφία Μαραθάκη) και τέσσερις άντρες (Γιάννης Χουβαρδάς, Αρης Μπινιάρης, Θανάσης Σαράντος, Τάκης Τζαμαργιάς).
Στην Κεντρική Σκηνή (κτίριο Τσίλερ) ξεκινά τον Οκτώβριο το έργο του Λόπε δε Βέγα «Φουέντε Οβεχούνα» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, στο οποίο ο συγγραφέας στηλιτεύει την αυθαιρεσία του φεουδαρχικού συστήματος βάζοντας στο φόντο της δράσης την προσβολή της γυναικείας τιμής.
Τον Φεβρουάριο του 2022 κάνει πρεμιέρα το «Πονηρό πνεύμα» του Νόελ Κάουαρντ, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά, μια αριστοτεχνικά δομημένη κωμωδία με καυστικό χιούμορ για τον «γάμο» και τις δυσκολίες της συζυγικής πίστης.
Στη σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», επίσης τον Οκτώβριο, ο Θανάσης Σαράντος σκηνοθετεί το έργο που καθιέρωσε τον Τενεσί Ουίλιαμς ως έναν από τους σημαντικότερους συγγραφείς του κόσμου. «Λεωφορείον ο Πόθος» λοιπόν, το οποίο και μας μεταφέρει στη Νέα Ορλεάνη της δεκαετίας του 1940, στο σπίτι της Στέλλας, μιας ξεπεσμένης αριστοκράτισσας, και του Πολωνού μετανάστη Στάνλεϊ Κοβάλσκι. Λίγο μετά (Ιανουάριος 2022) ακολουθεί η Μαρία Μαγκανάρη με τον «Ματωμένο γάμο» του Φεδερίκο Γκαρθία Λόρκα.
Στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» (Ρεξ) ο Τάκης Τζαμαργιάς σκηνοθετεί ένα από τα σημαντικότερα έργα της νεοελληνικής λογοτεχνίας, την «Αιολική Γη» του Ηλία Βενέζη (Δεκέμβριος 2021), ενώ στη σκηνή «Ελένη Παπαδάκη» (Ρεξ) ο Αρης Μπινιάρης σκηνοθετεί το έργο του Τζορτζ Οργουελ «Η φάρμα των ζώων» (Νοέμβριος 2021) και η Μαρία Πανουργιά το έργο του Ουίλιαμ Σέξπιρ «Τρωίλος και Χρυσηίδα» (Φεβρουάριος 2022).
Στο Μικρό Εθνικό, την ευθύνη του οποίου έχει η Σοφία Βγενοπούλου, κάνει πρεμιέρα τον Οκτώβριο «Το αγόρι στο θεωρείο» της Αγγελικής Δαρλάση σε σκηνοθεσία Σοφίας Μαραθάκη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας