Αθήνα, 20°C
Αθήνα
Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
20°C
20.9° 18.4°
1 BF
71%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
21°C
21.6° 19.3°
2 BF
61%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
19°C
22.0° 19.4°
2 BF
75%
Ιωάννινα
Σποραδικές νεφώσεις
17°C
16.9° 16.9°
1 BF
63%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.2° 20.2°
2 BF
74%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
2 BF
59%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
1 BF
67%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
21.4° 18.8°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.9° 18.2°
2 BF
61%
Ερμούπολη
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.4° 19.4°
3 BF
61%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
19.7° 19.7°
2 BF
68%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
21°C
21.2° 21.2°
2 BF
57%
Λαμία
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.1° 18.9°
1 BF
59%
Ρόδος
Σποραδικές νεφώσεις
19°C
19.8° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.5° 20.5°
2 BF
46%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
21.3° 21.3°
2 BF
64%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.0° 17.0°
2 BF
64%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
Η έννοια της παρακολούθησης και του συνεχούς ελέγχου στις ζωές μας, αλλά κυρίως η ανάγκη αναζήτησης της δικαι-οσύνης κινητοποίησε τον σπουδαίο χορογράφο, που έρχεται στη χώρα μας για δεύτερη φορά.

Η αντιτρομοκρατική, ο Ασάνζ και ένας Πολυνήσιος

Το αρχέγονο «Κόκκινο σπίτι», από όπου οι θεοί των Σαμόα επιτηρούσαν τη Γη, γίνεται στα χέρια ενός κορυφαίου δημιουργού παράσταση που θα επιχειρήσει να μας αφυπνίσει, να μας κάνει να αναρωτηθούμε: Μένει κανένα ίχνος ελευθερίας στην όλο και περισσότερο επιτηρούμενη ζωή μας; Κι αν όχι, γιατί κανείς δεν βγαίνει από αυτή τη φυλακή;

Μετά το εντυπωσιακό «Birds with Skymirrors», ο Πολυνήσιος Λέμι Πονιφάζιο επιστρέφει στη Στέγη για να παρουσιάσει αύριο και μεθαύριο το «The Crimson House». Ενα μέρος στο οποίο δεν έχει μείνει ίχνος ιδιωτικής ζωής, καθώς όλα ελέγχονται και παρακολουθούνται.

Σπάνιας ιδιοσυγκρασίας καλλιτέχνης, ο Πονιφάζιο δεν απομονώνει τη δημιουργία από την ακτιβιστική του πλευρά. Χορογραφεί κρατώντας το νήμα που τον δένει με τον τόπο του. Προσπαθεί να ευαισθητοποιήσει το κοινό στα προβλήματα του πλανήτη χτίζοντας εκστατικούς παραδείσους και υπνωτικές εικόνες.

«Ο σκοπός της τέχνης: να ανοίγεις την καρδιά σου, να νιώθεις ψυχική ανάταση. Ακόμα κι αν στο κοινό είναι ο χειρότερος εχθρός σου, εσύ πρέπει να προσφέρεις την ομορφιά που έχεις», λέει ενώ μας υποδέχεται λίγο μετά την άφιξή του στην Αθήνα. «Το θέατρο είναι μια τελετή. Κρίμα που οι Ελληνες αφαίρεσαν το τελετουργικό στοιχείο από το θέατρο. Είπα να το επαναφέρω. Οταν ξεκινάς να εκφραστείς, ξεκινάς να λες ένα μεγάλο ψέμα, κι αυτό είναι το πρόβλημα του θεάτρου. Το κείμενο, η γλώσσα, η κουλτούρα, που κάποιοι άλλοι δημιούργησαν κι έχουμε διδαχτεί, είναι εξ αρχής μια σύμβαση. Εγώ αναζητώ τον τρόπο να πω την αλήθεια, που δεν θα υποκύπτει σε καμία σύμβαση. Αν, για παράδειγμα, σας έλεγαν ότι πρόκειται να πεθάνετε σε λίγο, τι θα σκεφτόσασταν; Βάζω στοίχημα ότι από το μυαλό σας θα περνούσαν τα πιο πολύτιμα πράγματα. Αυτό θέλω να ζει κανείς στο θέατρο. Δεν έρχεται σε κλαμπ να διασκεδάσει».

Η αφορμή για τη δημιουργία του «The Crimson House» ήταν η σύλληψη συνεργατών του από την αντιτρομοκρατική. «Πριν από μερικά χρόνια, δύο performers της ομάδας συνελήφθησαν με την κατηγορία της προετοιμασίας τρομοκρατικής ενέργειας. Οι νόμοι μετά την 11η Σεπτεμβρίου έγιναν πολύ αυστηροί κι έτσι ένα πρωί η αστυνομία εμφανίστηκε με ελικόπτερα στο χωριό τους, τους συνέλαβε, τους ανέκρινε, τους δίκασε. Πέρασαν τρία χρόνια στη φυλακή, τώρα πια είναι ελεύθεροι. Αλλά το περιβάλλον τους, μαζί κι εμείς μπήκαμε περίπου ενάμιση χρόνο στο μάτι των υπηρεσιών. Φοβήθηκα πολύ για μένα και τους γύρω μου. H έννοια της παρακολούθησης απέκτησε άλλες διαστάσεις. Προσπαθώντας να διαχειριστώ τα φοβερά συναισθήματα που μου προκάλεσε η περιπέτεια αυτή, ξεκίνησα το "The Crimson House". Στο μύλο μου έριξαν νερό υποθέσεις όπως αυτή του Ασάνζ, αλλά και πράγματα σχετικά με την παράδοσή μου».

Πώς μπλέχτηκε το παρελθόν της Πολυνησίας με τα Wikileaks; «Τα σπίτια στη Σαμόα δεν έχουν τοίχους, δεν είναι φτιαγμένα να κλείνουν μέσα τους τον μικρόκοσμό μας, όπως τα δικά σας. Είναι μέρη όπου κάποιος βλέπει μέσα τα πάντα, είναι άδεια και αποτελούνται από ένα μόνο δωμάτιο. Εκεί τσακωνόμαστε, ζούμε, κάνουμε έρωτα, πεθαίνουμε. Σε αυτές τις συνθήκες της απόλυτης έλλειψης ιδιωτικότητας μαθαίνουμε να ζούμε. Ο συνδυασμός, λοιπόν, της παρακολούθησης (στην κοινωνία, τις σχέσεις, την πολιτική) και της μη ανάγκης να κρύβεσαι, γέννησε την παράσταση. Ωστόσο, δεν είναι μια δουλειά που μιλά για τις παρακολουθήσεις, αλλά για τη δικαιοσύνη σε μια κοινωνία που δεν της έχει μείνει ίχνος ιδιωτικής ζωής και την πιθανότητα αναζήτησης μιας πραγματικότητας, που να ξεφεύγει από όσα μας υπαγορεύουν».

Αργές τελετουργικές κινήσεις, μινιμαλιστική αισθητική, τραγούδι, απόμακρη μουσική και αντηχήσεις των τελετών ενός μακρινού πολιτισμού συνθέτουν ένα ποιητικό, σπάνιας εικαστικής ομορφιάς περιβάλλον. «Το θέατρο οφείλει να μην έχει τίποτα ρεαλιστικό», λέει. «Επίσης απεχθάνομαι τον διδακτισμό. Ολοι ξέρουν το σωστό. Δεν θα πείσω αν το επαναλάβω. Στο θέατρο μένεις σιωπηλός, απομονώνεσαι κι αναζητάς τη στιγμή που θα ξεφύγεις από την πραγματικότητα. Διότι η πραγματικότητα είναι κάτι που άλλοι αποφάσισαν για σένα και σου την υποδεικνύουν από τη μέρα που γεννήθηκες».

Info:

20.30, Κεντρική Σκηνή.

Τιμές εισιτηρίων: 15 – 18 – 28 €. Μειωμ. 10 - 12 - 15 €. Ανεργοι 5 €.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Η αντιτρομοκρατική, ο Ασάνζ και ένας Πολυνήσιος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας