Η Λιθουανή χορεύτρια και χορογράφος Ανζελίκα Χόλινα έρχεται στην Ελλάδα ως σκηνοθέτις της παράστασης «Αννα Καρένινα», που ανεβαίνει στο θέατρο Badminton την Παρασκευή, από το ιστορικό θέατρο Βακτάνγκοφ. Η ίδια ανήκει στο δυναμικό του θεάτρου -που μετράει πάνω από έναν αιώνα ζωής- από το 2008.
Ο ιδρυτής του, Ευγκένι Βακτάνγκοφ, υπήρξε εκλεκτός μαθητής του Στανισλάφσκι. Αν και πέθανε μόλις 39 ετών, το 1922, εισηγήθηκε τη δική του θεωρία εξελίσσοντας τα προτάγματα του δασκάλου του και αμφισβητώντας την παραδοσιακή αντίληψη για τη θεατρική πράξη. Μετά τον θάνατό του, σημαντικοί Ρώσοι θεατράνθρωποι (Μέγιερχολντ, Ακίμοφ κ.ά.) συνέχισαν το έργο του. Ειδικά ο ανορθόδοξος «Αμλετ» του Ακίμοφ, με τη μουσική του Σοστακόβιτς, ήταν η παράσταση που έκανε το 1932 το θέατρο Βακτάνγκοφ γνωστό και εκτός Ρωσίας.
Κατά παρόμοιο πρωτοποριακό τρόπο και η Ανζελίκα Χόλινα σκηνοθέτησε την «Αννα Καρένινα», δίνοντας βάρος στη σκιαγράφηση της ρωσικής κοινωνίας του 19ου αιώνα. Παρότι είναι ακόμη πολύ νέα (γενν. 1970), έχει αποσπάσει πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ το 2011 τιμήθηκε με τον Σταυρό του Ιππότη της Διακεκριμένης Τάξης της Λιθουανίας για τις υπηρεσίες της στον τομέα του πολιτισμού. Το 2000 ίδρυσε τη δική της ομάδα, το «Χοροθέατρο Angelica Cholinais», που έχει αναδειχθεί σε μία από τις μεγαλύτερες επαγγελματικές χοροθεατρικές ομάδες της Λιθουανίας.
«Προσωπικά, χόρεψα μόνο σε δύο παραστάσεις μου, στην ‘‘Κάρμεν’’ και στο ‘‘Tango in fa’’. Ως σκηνοθέτις χοροθεάτρου προσπαθώ κάθε κίνηση να εκπέμπει νόημα, ακριβώς όπως μια λέξη» μας λέει σε μια συνέντευξη που ξαφνιάζει.
• Ιδρύσατε το δικό σας χοροθέατρο μαζί με την αδελφή σας πριν από 15 χρόνια. Τι καινούργιο θέλατε να φέρετε στον χώρο;
Ιδρύοντας το θέατρό μου δεν σκεφτόμουν το «καινούργιο». Απλά ήθελα να έχω τη δική μου ανεξάρτητη δομή και να ανεβάζω ό,τι θέλω, με όποιον θέλω, όποτε θέλω. Σήμερα το θέατρο αυτό έχει τους περισσότερους θεατές στη Λιθουανία.
• Δίνετε ιδιαίτερη βάση στην ανθρώπινη φαντασία, καθώς και στις περίτεχνες χορογραφίες.
Την αισθητική και τα εκφραστικά μέσα κάθε παράστασης τα καθορίζει η θεματική της. Ωστόσο, προσπαθώ οι παραστάσεις μου να είναι διαφορετικές μεταξύ τους, σαν ξεχωριστοί πίνακες. Κάθε ήρωας έχει σχεδόν κινησιολογική αυτονομία, με ξεχωριστά χαρακτηριστικά. Συνήθως ξεκινώ από τη γλώσσα του ανθρώπινου σώματος. Μια απλή κίνηση μπορεί να είναι πολύ πιο εκφραστική από μια περίπλοκη πιρουέτα. Στην «Καρένινα» θέλησα να γίνω περισσότερο τολμηρή, ώστε η χορογραφία και οι ερμηνείες των ηθοποιών να συνδέσουν το μυθιστόρημα του Τολστόι με τον 21ο αιώνα. Σπουδαίο ρόλο έπαιξε και η εξαιρετική μουσική επένδυση του Αλφρετ Σνίτκε, η οποία υπογραμμίζει το βάθος, τη λεπτότητα και την αληθοφάνεια των χαρακτήρων.
• Η «Αννα Καρένινα» είναι ένα κλασικό έργο με διαχρονικά μηνύματα. Στη σύγχρονη Ευρώπη, κάποιος θα μπορούσε να το πει ακόμη και πολιτικό. Εσείς πώς το προσεγγίσατε;
Σε αυτό το μυθιστόρημα, αλλά και σε όλα τα θέματα με τα οποία καταπιάνομαι, με ενδιαφέρει μόνο η μοίρα των ανθρώπων. Για μένα, το ηθικό δίδαγμα του μυθιστορήματος είναι ότι μια γυναίκα δεν υποχρεούται να παραμένει υποχείριο της αρσενικής ματαιοδοξίας. Από την άλλη όμως, τάσσομαι υπέρ της ανισότητας αντρών και γυναικών. Για ποια ισότητα μιλάμε όταν οι γυναίκες έχουν αφαιρέσει από τους άντρες την αρρενωπότητά τους; Ο άντρας θα πρέπει να έχει τα κατά φύση αντρικά χαρακτηριστικά και η γυναίκα τη θηλυκότητά της.
Για μια ακατανόητη για μένα επιδίωξη ισότητας των φύλων, την οποία προκάλεσαν οι ίδιες οι γυναίκες, καταστρέφεται ο κόσμος μας, δεν δημιουργούνται σταθερές οικογένειες, διαταράσσεται η ισορροπία, μπερδεύονται οι αντρικές και οι γυναικείες λειτουργίες, πράγμα που μας κάνει ακόμη πιο δυστυχισμένους. Μου αρέσει πολύ η θηλυκότητα σε μένα και δεν επιτρέπω στο δικό μου, ανδροκρατούμενο επάγγελμα, να με μετατρέψει σε άντρα.
• Τι γνώμη έχετε για την Καρένινα;
«Η Αννα Καρένινα είναι μια συνηθισμένη γυναίκα με έντονο συναισθηματικό κόσμο, η οποία λόγω της απειρίας της στη ζωή δεν ήξερε ότι γάμος και πάθος είναι έννοιες ασύμβατες. Ηθελε αυτό που δεν μπορούσε να έχει. Και αυτό την κατέστρεψε.
• Ποιο είναι το πιο μεγαλεπήβολο πρότζεκτ που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε;
Θέλω πολύ να ανεβάσω όπερα. Προσφάτως ανέβασα ένα τεράστιο μιούζικαλ. Θα ήθελα να είμαι η σκηνοθέτις της τελετής έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό μπορώ να το κάνω».
Στο θέατρο Badminton (Αλσος Στρατού, Γουδή, 210 8840600). Παρ., Σάββ. 20.30, Κυρ. 19.00. Εισιτήρια: 10-45 ευρώ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας