Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 14.5°
1 BF
80%
Θεσσαλονίκη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
17.1° 14.9°
1 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
3 BF
80%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
11.9° 11.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
12.9° 12.9°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
80%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
0 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.0° 15.0°
1 BF
90%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
15.2° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.0° 15.5°
1 BF
68%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
76%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
0 BF
78%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
52%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
1 BF
90%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
18.4° 17.2°
0 BF
80%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.8° 17.7°
4 BF
78%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 13.8°
2 BF
82%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
14.8° 14.8°
2 BF
69%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
2 BF
85%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
Ριάνα και Μπιγιονσέ | EPA

Οι μουσικές πλατφόρμες κατακτούν τον κόσμο

Θεωρήστε το de facto πια: ο τρόπος ακρόασης της μουσικής άλλαξε άρδην. Τα cds δείχνουν ξεπερασμένα ακόμα και για μας που μεγαλώσαμε μαζί τους και γεμίσαμε το σπίτι μας με δεκάδες ράφια. Οι νέοι ούτε που το έπιασαν στα χέρια τους, όσοι είναι κάτω των 20-25 ετών δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ για το... αντικείμενο.

Ειδικά το 2016 είναι ένα έτος-κόλαφος για το φυσικό προϊόν της μουσικής, τα cds δηλαδή που είναι χειροπιαστά και τα βινίλια που ανακάμπτουν μεν, αλλά σε πολύ μικρό ποσοστό της αγοράς. Ηδη υπάρχουν νέες κυκλοφορίες που πήγαν στο Νο 1, όπως εκείνες της Μπιγιονσέ ή του Kάνιε Γουέστ που δεν κυκλοφόρησαν ως cd. Αλλά δεν είναι το θέμα πλέον το cd. Στην ουσία cd δεν υπάρχει. Ξεχάστε το σιγά σιγά και ας προχωρήσουμε.

Πλέον τη μουσική την ακούμε μέσω Internet. Οι μικρότεροι σε ηλικία σίγουρα αλλά και οι μεγαλύτεροι πια. Το YouTube το ξέρετε όλοι· έχω τύχει σε καφενείο σε ορεινή επαρχία ο ηλικιωμένος ιδιοκτήτης του να μας ρωτάει «τι τραγούδι θέλετε να ακούσετε να σας βάλω στο... γιουτούμπ;». Θεούλης.

Η μεγάλη μάχη όμως γίνεται με τις μουσικές πλατφόρμες, τις live streaming όπως λέγονται. Τι είναι αυτές; Για να σας το πω με απλά λόγια, είναι σαν τη δισκοθήκη του Γιάννη Πετρίδη! Και ακόμα μεγαλύτερες. Δηλαδή τα περιέχουν όλα. Επειδή είναι επίσημες και υποστηρίζονται από τις δισκογραφικές εταιρείες, διαθέτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της μουσικής. Του παρόντος και του παρελθόντος.

Εκεί μπορείς να βρεις οτιδήποτε και να το ακούσεις σε εξαιρετική ποιότητα ήχου. Μία ηλεκτρονική δισκοθήκη ανά πάσα στιγμή διαθέσιμη, είτε μέσω υπολογιστή είτε μέσω κινητού τηλεφώνου. Σκεφτείτε, ένα τεράστιο δισκοπωλείο που τα περιέχει όλα (μα όλα!) κι εσύ μπορείς να επιλέγεις κομμάτια ή δίσκους να ακούς.

Τρεις είναι οι πιο διαδεδομένες μουσικές πλατφόρμες. Το Spotify, η Apple Music και το Tidal. Σε όλες τους η βασική συνδρομή είναι η ίδια, 7 ευρώ τον μήνα. Πληρώνεις αυτό το μικρό ποσό και μπορείς να ακούσεις άμεσα όποιο άλμπουμ θέλεις. Με το που κυκλοφορεί, ανεβαίνει στην πλατφόρμα.

Το Spotify διαθέτει και δωρεάν έκδοση αλλά σου σπάει τα νεύρα, μια και κάθε τρία-τέσσερα τραγούδια παραθέτει και μία διαφήμιση. Μεγάλη υπόθεση οι πλατφόρμες live streaming, μεγάλη εφεύρεση. Βάζεις για παράδειγμα στην εύρεση το λήμμα «Rolling Stones» κι έρχονται μπροστά σου, στην οθόνη, όλα τα άλμπουμ και τα τραγούδια τους διαθέσιμα για ακρόαση.

Αλλά και οι νέες κυκλοφορίες, κάθε Παρασκευή που βγαίνουν οι καινούργιοι δίσκοι ανεβαίνουν νωρίς νωρίς, διαθέσιμοι για το κοινό. Εμείς που ασχολούμαστε επαγγελματικά με την ακρόαση της μουσικής, και ειδικά της ξένης, νιώθουμε πια ευτυχισμένοι. Η ζωή μας όλη.

Κι εδώ αρχίζει η μεγάλη μάχη που αποκτά άγριο -δημοσιογραφικό- ενδιαφέρον, ο ανταγωνισμός που αναπτύσσεται (και γιγαντώνεται σιγά σιγά) ανάμεσά τους. Ναι μεν σχεδόν όλα τα άλμπουμ εισάγονται σε όλες τις πλατφόρμες, ωστόσο υπάρχουν και οι αποκλειστικότητες. Είτε για ένα αρχικό διάστημα είτε για πάντα.

Λογικό, μια και η κάθε πλατφόρμα πασχίζει να κερδίσει περισσότερους συνδρομητές. Τον πιο μεγάλο αριθμό συνδρομητών τον διαθέτει το Spotify που είναι και παλιότερο (πάνω από 20 εκατομμύρια χρήστες). Δεύτερο είναι το Apple Music, που έχει και μία αυτοκρατορία από πίσω να το «σπρώχνει» διαφημιστικά, και τρίτο έρχεται το Tidal. Εγώ είμαι γραμμένος σ’ αυτό το τελευταίο. Και σας το προτείνω. Είναι η μόνη πλατφόρμα άλλωστε που υποστηρίζει και υπηρεσίες βίντεο, βίντεο κλιπ αλλά και ολόκληρες συναυλίες.

Επειδή το Tidal ανήκει στον Jay Z, τον διάσημο Αμερικανό ράπερ (και σύζυγο της Μπιγιονσέ), επειδή δηλαδή ανήκει σε έναν καλλιτέχνη, έχει τη δυνατότητα και βάζει πολλά αποκλειστικά. Πάρα πολλά. Το άλμπουμ της Μπιγιονσέ, ας πούμε, που πήγε Νο 1 σε όλο τον κόσμο, δεν υπάρχει ούτε στο Aplle ούτε στο Spotify αλλά μόνο στο Tidal.

Το ίδιο συνέβη και στην αρχή με τη Ριάνα και τον Kάνιε Γουέστ. Εβγαλαν τα νέα τους τραγούδια και τα ανέβασαν αποκλειστικά στο Tidal και σε καμία άλλη πλατφόρμα. Και δεν ήταν μόνο πως μπορούσες να τα ακούσεις αποκλειστικά εκεί, σου πρόσφεραν και μία δωρεάν συνδρομή για τρεις μήνες.

Ψάρευε πελάτες δηλαδή το Tidal και ως δόλωμα είχε μερικά από τα πιο εμπορικά άλμπουμ της χρονιάς. Ειδικά με την Μπιγιονσέ ήταν απόλαυση, ξυπνήσαμε Κυριακή πρωί και μας περίμενε ζεστό ζεστό το καινούργιο άλμπουμ της, έτοιμο για ακρόαση. Λαμπρά. Επίσης, μόνο στο Tidal υπάρχει η μουσική και τα τραγούδια του Πρινς, πουθενά αλλού.

Ως γνωστόν, ο Πρινς δεν επέτρεπε επ’ ουδενί τη δωρεάν ακρόαση της μουσικής του. Κυνηγούσε και κατέβαζε ακόμα και από το YouTube όποιον χρήστη ανέβαζε κάποιο τραγούδι. Στο Tidal όμως πέρασε ολόκληρη τη δισκογραφία του, ακόμα και ακυκλοφόρητα.

✱ Τις τρεις πλατφόρμες live streaming μπορείτε εύκολα να τις εγκαταστήσε- τε στον υπολογιστή ή το κινητό σας τηλέφωνο μέσα από τα site τους. Αποτελεί υπόθεση μόλις τριών-τεσσάρων λεπτών. Από ’κεί και πέρα η χρέωση είναι 6,90 ευρώ τον μήνα, εκτός κι αν επιλέξετε τη δωρεάν εκδοχή του Spotify, με τον χειρότερο ήχο όμως και την παρεμβολή διαφημίσεων.

Η μεγάλη διαφορά του Tidal από το Spotify και την Apple Music είναι που δεν περιέχει ελληνική μουσική. Αρνητικό αυτό, έστω κι αν είναι πολύ εκνευριστικό όταν στην Apple Music π.χ. δίπλα στο cd των Radiohead ξεφυτρώνει κι εκείνο της... Peggy Zina. Το Premium Spotify σού προσφέρει τη δυνατότητα να ακούς άλμπουμ ακόμα και όταν βρίσκεσαι εκτός σύνδεσης internet.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Οι μουσικές πλατφόρμες κατακτούν τον κόσμο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας