Αθήνα, 19°C
Αθήνα
Αυξημένες νεφώσεις
19°C
20.4° 18.4°
1 BF
73%
Θεσσαλονίκη
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
21.3° 18.6°
3 BF
67%
Πάτρα
Αραιές νεφώσεις
18°C
21.0° 17.7°
2 BF
76%
Ιωάννινα
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.9° 15.9°
2 BF
67%
Αλεξανδρούπολη
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.9° 17.9°
3 BF
72%
Βέροια
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
19.8° 19.8°
1 BF
71%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
13°C
13.4° 13.4°
2 BF
62%
Αγρίνιο
Αυξημένες νεφώσεις
20°C
20.3° 20.3°
1 BF
68%
Ηράκλειο
Ασθενείς βροχοπτώσεις
20°C
20.2° 19.4°
4 BF
73%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.8°
1 BF
58%
Ερμούπολη
Αραιές νεφώσεις
19°C
18.9° 18.9°
3 BF
60%
Σκόπελος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
18.7° 18.7°
1 BF
72%
Κεφαλονιά
Ελαφρές νεφώσεις
20°C
20.3° 19.9°
4 BF
73%
Λάρισα
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.6° 20.6°
2 BF
61%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
20°C
20.5° 18.4°
3 BF
58%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
19°C
19.3° 18.8°
4 BF
79%
Χαλκίδα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
20.0° 20.0°
2 BF
53%
Καβάλα
Σποραδικές νεφώσεις
20°C
19.9° 18.3°
3 BF
66%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
21°C
20.7° 20.7°
3 BF
68%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
16°C
16.4° 16.4°
2 BF
61%
ΜΕΝΟΥ
Πέμπτη, 24 Απριλίου, 2025
mplaloun plyfa
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Archlabyrinth
«(Mπ)λαλούν»

Mια ακουστική, χορευτική εγκατάσταση όπου οι αισθήσεις δεν είναι μόνο πέντε

Για λίγες παραστάσεις παρουσιάζεται στο ΠΛΥΦΑ η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα και ουσιαστικά πολιτική δουλειά των χορογράφων Γιώτας Πεκλάρη και Βάσιας Ζορμπαλή, με την ομάδα τους που περιλαμβάνει έναν τυφλό χορευτή και μία κωφή χορεύτρια. Γιώτα Πεκλάρη, χορογράφος: «Νομίζουμε ότι βλέπουμε. Νομίζουμε ότι ακούμε».

Αν γράφαμε πως «δυο (μπ)λαλούν και τρεις χορεύουν» δεν θα είχαμε πέσει και πολύ έξω... Με τη διαφορά πως στην παράσταση «μπ(λ)αλούν» των χορογράφων Γιώτας Πεκλάρη και Βάσιας Ζορμπαλή ο ήχος (μουσική/τραγούδι/ακοή) και η κίνηση (σώμα/αφή//όραση) ξεπερνούν τις πέντε αισθήσεις μας. Οχι μόνο τις ξεπερνούν, αλλά τις αναπτύσσουν, αυξάνουν τις δυνατότητές τους. Το πώς, μόνο βλέποντας, συν-κινούμενοι με την παράσταση, θα το μάθουμε. Το γιατί, όμως, το ξέρουμε ήδη: γιατί η ακουστική επιτελεστική εγκατάσταση, όπως ονομάζουν την παράσταση αυτή του χορού, συμπεριλαμβάνει ανάπηρους χορευτές: τον Χρήστο Κουτσοβασίλη που είναι τυφλός και την Ολγα Δαλέκου που είναι κωφή. Μαζί τους χορεύουν οι Βάσια Ζορμπαλή, Γιώτα Πεκλάρη και Νατάσα Χαντά-Μάρτιν.

Οι δύο πρώτες είχαν την ιδέα και έκαναν τη χορογραφία. Η Βάσια δημιούργησε την εικαστική εγκατάσταση. Η Γιώτα μάς εξήγησε: «Ο χορός πλέον είναι μια πολύ διευρυμένη έννοια, καθώς έχει να κάνει με την τεχνολογία, τη μουσική, τα νέα μέσα, τις εικαστικές τέχνες – συνομιλεί, δηλαδή, με πολλά πεδία. Ψάχνουμε λοιπόν κι εμείς οι καλλιτέχνες να βρούμε τις κατάλληλες λέξεις ώστε να αποτυπώσουμε αυτό που κάνουμε κάθε φορά. Η συγκεκριμένη παράσταση είναι ένα πολυαισθητηριακά προσβάσιμο καλλιτεχνικό έργο, με το οποίο διερευνούμε την αποτύπωση του χρόνου αλλά και του χώρου μέσα από την υλικότητα του σώματος – οργανικού και μη. Αυτό το λέω, καθώς η Βάσια Ζόρμπαλη δημιούργησε συνθέσεις και μη από πολυμορφικά μπαλόνια, τα οποία είτε είναι μόνα τους είτε σχηματίζουν διάφορες “μορφές” στον χώρο: ανθρώπινα μέλη, αντικείμενα κ.ά. Δημιουργούν πυκνώσεις και αραιώσεις στον χώρο. Ανάμεσά τους, είμαστε οι χορευτές που, μαζί τους, χαρτογραφούμε εκ νέου τον χώρο.

»Ετσι, το εικαστικό έργο γίνεται βιωματική εμπειρία, τόσο για εμάς όσο και για τον θεατή (θέλω να ελπίζω). Ωστόσο, πρόκειται και για μια τομή στον χρόνο, καθώς τον “διακόπτουμε” με τον ήχο. Μουσική δεν υπάρχει με τη συμβατική έννοια, αλλά δημιουργείται από τα σώματά μας. Με συγκεκριμένες κινήσεις, δημιουργούμε ήχους και δονήσεις οι οποίες μεταλλάσσουν τις φαινομενικά τυπικές διαστάσεις. Πρόκειται για ένα διευρυμένο “λεξιλόγιο” κινήσεων.

»Δουλεύοντας από το 2018 με ανάπηρα παιδιά και ενηλίκους, κατάλαβα πολύ καλά πως οι λέξεις “ήχος”, “όραση”, “κίνηση” αλλάζουν – δεν πρόκειται για κάτι σταθερό όπως το έχουμε ίσως στο μυαλό μας. Εχοντας δημιουργήσει τη μέθοδο “connecting body”, με μικτές ομάδες ατόμων, με ή χωρίς ακουστική ή/και οπτική βλάβη, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας εργαστήρια συμπεριληπτικής διακαλλιτεχνικής μεθοδολογίας, κατάλαβα πως ο ήχος οπτικοποιείται και μάλιστα με τρόπους συγκλονιστικούς. Οι άνθρωποι αυτοί μου άλλαξαν τη ζωή. Ο Χρήστος, που έχει οπτική βλάβη, ακούει τους ήχους και η Ολγα, που είναι κωφή, αντιλαμβάνεται διαφορετικά τις δονήσεις: λες και το δέρμα της το ίδιο έχει αναπτύξει δυνατότητες που δεν μπαίνουν στον νου μη ανάπηρων ατόμων. Το ίδιο και ο Χρήστος. Η συνεργασία μου με ανθρώπους σαν αυτά τα παιδιά όχι μόνο μου έδωσε τεράστια έμπνευση αλλά, θα το ξαναπώ, μου άλλαξε τη ζωή. Πέραν του ότι εμβάθυνα στα ερμηνευτικά εργαλεία που χρησιμοποιούσα έως τότε, κατάλαβα πως η αίσθηση του ήχου μπορεί να γίνει αντιληπτή με την αφή!», μας λέει η Γιώτα Πεκλάρη.

Τη ρωτάμε αν τελικά δίχως την υπέρβαση των πέντε αισθήσεων δεν γίνεται να φτάσουμε... στην έκτη: «Δεν ξέρω αν γίνεται κάποια υπέρβαση προς άλλες αισθήσεις· πολύ πιθανόν. Αυτό που ξέρω με σιγουριά είναι πως οι ήδη υπάρχουσες ενεργοποιούνται και εξελίσσονται διαφορετικά. Παρακολουθώ τον Χρήστο και την Ολγα και το βλέπω να συμβαίνει! Το είχα δει και με τις ομάδες των εφήβων και των παιδιών, όπου κάναμε παρόμοια εργαστήρια, με ανάπηρους και μη ανάπηρους μαθητές: ήταν κάτι το συγκλονιστικό το πώς η συλλογικότητα σε οδηγεί μέσω της Τέχνης (και όχι μόνο) στο να αρχίσεις να αντιλαμβάνεσαι ότι τελικά νομίζουμε ότι βλέπουμε. Νομίζουμε ότι ακούμε.

Μαζί τους έμαθα πώς γίνεται να αναπτύσσεις μια εγρήγορση στα αντανακλαστικά σου, να είναι ταυτόχρονα και πομπός και δέκτης. Δεν είναι ένας τυφλός ή μια κωφή που χορεύουν! Δεν είναι αυτό που ίσως ακούμε ακόμα ή και λέμε ακόμα “πω πω, ο κακόμοιρος, κοίτα πόσα μπορεί να κάνει!”. Καθόλου έτσι δεν είναι αυτοί οι άνθρωποι. Οι κοινωνικές δομές και η δική μας συμπεριφορά είναι τα εμπόδια στα όσα μπορούν να κάνουν, όχι η όποια αναπηρία τους. Μέσα στην ομάδα, αναπτύσσουν τη δική τους φωνή, που δεν είναι μόνο λέξεις ή ήχοι. Είναι στάση, κίνηση, συν-κίνηση, δράση, συναλλαγή, σύμπραξη, εγρήγορση που σου έλεγα».

«Την έννοια “πολίτης” περιγράφεις», της λέμε. «Ναι. Είναι πολιτικό. Είναι σε σύνδεση με την ομάδα. Είσαι η φωνή σου και η φωνή της. Είσαι οργανικό της κομμάτι. Αν σπάσει ένας κρίκος, έχει διαλυθεί. Αυτό δεν το καταλαβαίνουμε στην κοινωνία εκεί έξω. Αυτό που εγώ όμως έχω καταλάβει δουλεύοντας με αυτούς τους ανθρώπους, είναι πως μας μαθαίνουν όχι μόνο πώς να είμαστε “πολίτες”, αλλά πώς να είμαστε. Τελεία. Τα συμπεριληπτικά περιβάλλοντα (γιατί όλοι είμαστε διαφορετικοί) για μας είναι θεραπευτικά. Γιατί “γινόμαστε” ολόκληροι μέσα τους», καταλήγει.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Από σήμερα Σάββατο 20/4 έως και τη Δευτέρα 22/4, στο ΠΛΥΦΑ (Κορυτσάς 39, Βοτανικός). Ωρες παραστάσεων: Σάββατο & Κυριακή: 12.00, 13.00, 14.00 και Δευτέρα: 18.30, 19.30, 20.30. Στον χώρο υποδοχής θα υπάρχει διερμηνέας ΕΝΓ για την εξυπηρέτηση του κοινού. Ο χώρος είναι προσβάσιμος για χρήστριες/ες αμαξιδίων. Λόγω περιορισμένων θέσεων απαιτείται προκράτηση (στα τηλ.: 6972999996, 6988069699 και μέσω του www.ticketservices.gr). Γενική είσοδος: 10€. Μειωμένο: 5€ (φοιτητές/τριες, άνεργοι/ες, ΑμεΑ, συνοδοί ΑμεΑ, άνω των 65 ετών).

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Mια ακουστική, χορευτική εγκατάσταση όπου οι αισθήσεις δεν είναι μόνο πέντε

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας