Αληθινός καταιγισμός εκδηλώσεων αφιερωμένων στο πρόσωπο και στη ζωή της Μαρίας Καλογεροπούλου/Κάλλας (1923-1976) προσφέρθηκε στους Αθηναίους με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή της στη Νέα Υόρκη: τα εγκαίνια του φερώνυμου μουσείου από τον Δήμο Αθηναίων, εκθέσεις ποικίλου χαρακτήρα και περιεχομένου από διάφορους θεσμούς (ΕΛΣ, ΜΜΑ, Βουλή των Ελλήνων), συναυλίες αλλά και ένα ασυζητητί ενδιαφέρον ντοκιμαντέρ για τα πολύ κρίσιμα, διαμορφωτικά χρόνια της ντίβας στην Ελλάδα (ΕΛΣ). Στις 1/12/2023, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του κρατικού Μεγάρου Μουσικής, η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τον Λουκά Καρυτινό συνόδευσε δύο ακμαίους διεθνείς μονωδούς σε ένα γκαλά όπερας του γαλλικού και του ιταλικού ρεπερτορίου. Αμφότερους τους καλλιτέχνες είχαμε ευκαιρίες να τους ακούσουμε στην Αθήνα παλαιότερα: τον Τσαρλς Καστρονόβο στη βερντιανή «Τραβιάτα» (Μέγαρο Μουσικής, 2004), ενώ την Ερμονέλα Γιάχο στην επιτυχημένη «Μαντάμα Μπατερφλάι» της ΕΛΣ (ΚΠΙΣΝ, 2020). Ο Αμερικανός τενόρος και η Αλβανή υψίφωνος είναι συχνοί συνεργάτες σε ανά τον κόσμο γκαλά όπερας, κάτι που έγινε αμέσως αισθητό στην αβίαστη χημεία που είχαν μεταξύ τους επί σκηνής!
Το διμερές πρόγραμμα, συνεισφορά του Μεγάρου Μουσικής στο φετινό «Ετος Κάλλας», περιλάμβανε δύο ενότητες με άριες και ορχηστρικά αποσπάσματα από όπερες γραμμένες γύρω στα 1900, οι μεν στη γαλλική «Μπελ Επόκ», οι δε στον ιταλικό «βερισμό»· ρεπερτόριο στο οποίο, ως γνωστόν, η Κάλλας δεν επένδυσε ιδιαίτερα... Γιάχο και Καστρονόβο τραγούδησαν μεμονωμένες άριες και από ένα ντουέτο μαζί στο τέλος κάθε μέρους του γκαλά, επαναλαμβάνοντας το ίδιο εκτός προγράμματος. Το ρεπερτόριο συνδύασε άκρως δημοφιλή με λιγότερο γνωστά, σπανιότερα παρουσιαζόμενα έργα. Στο πρώτο μέρος η Γιάχο απέδωσε τις γνωστές άριες της Λουίζ και της Θαΐδας από τις φερώνυμες όπερες του Σαρπαντιέ και του Μασνέ, ο Καστρονόβο απέδωσε την άρια του Μιλιό από τον «Βασιλιά του Υς» του Λαλό, ενώ μαζί οι δύο τραγούδησαν το διάσημο ντουέτο της αποπλάνησης από τη «Μανόν» του Μασνέ. Αντίστοιχα, στο δεύτερο μέρος ο Καστρονόβο απέδωσε την άρια του Τουρίντου από την «Καβαλερία» και την άρια του Φεντερίκο από την «Αρλεζιάνα» του Τσιλέα, η Γιάχο τραγούδησε τις γνωστές άριες της Αντριάνα Λεκουβρέρ και της Βαλλύ από τις φερώνυμες όπερες του Τσιλέα και του Καταλάνι, ενώ μαζί οι δύο ένωσαν τις δυνάμεις τους στη μεγάλη ερωτική σκηνή από τη «Μαντάμα Μπατερφλάι». Ενδιάμεσα ακούστηκαν σύντομα ορχηστρικά αποσπάσματα: η εισαγωγή στην «Κάρμεν» και απόσπασμα από την «Αρλεζιάνα» του Μπιζέ και, βεβαίως, τα χιλιοακουσμένα εκ των ων ουκ άνευ «Ιντερμέτζι» από την «Καβαλερία» και τη «Μανόν Λεσκό».
Τις γενικώς φροντισμένα διαπλασμένες ερμηνείες των δύο έμπειρων τραγουδιστών –συνομήλικοι, αμφότεροι πλησιάζουν σήμερα τα 50– χαρακτήρισε το ποιόν του τραγουδιού και της φωνής του καθενός. Με άριστη τεχνική, περισσή αυτοπεποίθηση, καλαίσθητο κριτήριο, αβίαστη εκφορά αλλά με φωνή δίχως επαρκές σώμα και ένταση στη μεσαία-προς-χαμηλή περιοχή η Γιάχο κέρδισε τις εντυπώσεις επενδύοντας επιτυχημένα σε δοκιμασμένους φωνητικούς μανιερισμούς, όπως οι αριστοτεχνικές, απότομες μειώσεις της δυναμικής στις υψηλές νότες, κυρίως, όμως, διαποτίζοντας το τραγούδι της με περίσσεια πάθους και ακτινοβολούσας θεατρικής ζωντάνιας. Σαγηνευτικός ήταν ο τρόπος με τον οποίο τραγούδησε ο Καστρονόβο. Με φωτεινή και γλυκιά, καλά εστιασμένη φωνή, καλή άρθρωση, αλλά και με παρουσιαστικό και ερμηνευτικό ήθος απολύτως ταιριαστά στο ιταλικό ρεπερτόριο του ρομαντισμού και του βερισμού, πρόσφερε σφριγηλά μελωδικές ερμηνείες διαποτισμένες με νεανική ζωντάνια, παλλόμενες από αδιαμεσολάβητο πάθος. Τραγουδιστές με τεράστια σκηνική πείρα, Γιάχο και Καστρονόβο υποστήριξαν τις ερμηνείες τους με έντονα στοιχεία θεατρικότητας. Ανταποκρινόμενοι στο ενθουσιώδες χειροκρότημα του ακροατηρίου, μετά το τέλος του προγράμματος οι δύο μονωδοί τραγούδησαν αποσπάσματα από την «Τόσκα», αυτή την άρια-επισκεπτήριο της Κάλλας, «Εζησα για την τέχνη», από το «Ελαμπαν τ’ αστέρια», και ως ζευγάρι το ερωτικό ντουέτο Μιμής - Ροδόλφου από την «Μποέμ».
Μείζων παρουσία με βαρύνον στίγμα στην αθηναϊκή μουσική ζωή η Φιλαρμόνια Ορχήστρα Αθηνών υπό τον αρχιμουσικό Λουκά Καρυτινό συνεισέφερε εξαιρετικής ποιότητας μελωδικό ήχο, ειδικά στα γαλλικά έργα, και βεβαίως υποστήριξε καίρια τους τραγουδιστές.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας