Ηδονιστής, ανεξέλεγκτος, ασύδοτος, επίδοξος βιαστής. Με μια αριστουργηματική γραφή ο Μότσαρτ απέδωσε με τη μουσική του όλες τις όψεις της πορείας του ανθρώπου που τα βάζει με τον Θεό και παίρνει την τύχη του στα χέρια του. Αυτός είναι ο ακόλαστος Ισπανός ευγενής «Ντον Τζοβάνι» που, δημοφιλής στα λυρικά θέατρα όλου του κόσμου, ετοιμάζεται σε μια μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή και για την αθηναϊκή του πρεμιέρα.
Απόψε –ένα από τα ορόσημα του οπερατικού ρεπερτορίου– ανεβαίνει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, αφού πρώτα παρουσιάστηκε φέτος με μεγάλη επιτυχία στην Κοπεγχάγη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο διακεκριμένος σκηνοθέτης και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Βασιλικής Οπερας της Δανίας, Τζον Φούλτζεϊμς, στο πόντιουμ θα ανέβει ο Οντρέι Ολος, ενώ, με τον ακόλαστο ήρωα θα αναμετρηθεί ο διεθνώς καταξιωμένος Ελληνας βαρύτονος Διονύσης Σούρμπης.
Η υπόθεση αφορά τις ερωτικές περιπέτειες του Ντον Τζοβάνι. Σε μια από αυτές, αποπειράται να βιάσει την Ντόνα Αννα. Προσπαθώντας να διαφύγει, σκοτώνει τον πατέρα της, ο οποίος επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών προκειμένου να πάρει εκδίκηση. Καθώς ο Ντον Τζοβάνι δεν μετανοεί για όσα έχει πράξει, οδηγείται στην Κόλαση.
«Πρόκειται πάνω από όλα για ένα έργο εξαιρετικής ιδιοφυΐας, με πολύ λειτουργικό λιμπρέτο που δεν κάνει πρόωρες κρίσεις, ούτε μετατρέπεται σε ηθικό κριτή. Απεναντίας εξετάζει τον άνθρωπο και τα λάθη του με μια διορατικότητα και μέσα από μια σειρά από κωμικές και παράλογες καταστάσεις που διαδραματίζονται μέσα σε ένα κορυφαίο μουσικό πεδίο», μας λέει λίγο πριν από την αποψινή πρεμιέρα ο διεθνώς αναγνωρισμένος αρχιμουσικός Οντρέι Ολος, τον οποίο το ελληνικό κοινό γνώρισε από τις προηγούμενες συνεργασίες του με την ΕΛΣ στις όπερες του Γιάνατσεκ «Η πονηρή αλεπουδίτσα» και «Υπόθεση Μακρόπουλου».
-Τι συμβολίζει όμως ο χαρακτήρας του Ντον Τζοβάνι στις μέρες μας; Και τι νόημα αποκτά η ιστορία αυτού του ήρωα - ειδικά στη #metoo εποχή;
«Στον σύγχρονο κόσμο, μια όπερα σαν αυτή συμβολίζει και περιγράφει κυρίως μια αναμέτρηση: από τη μια έχουμε τη λατρεία της ηδονής και της ψυχαγωγίας κι από την άλλη τον κόσμο των αξιών που βασίζεται στο μέτρο και την ευθύνη που δείχνει κανείς απέναντι στον εαυτό του, στο άμεσο περιβάλλον του αλλά και στον κόσμο συνολικά», συνεχίζει ο μαέστρος. «Οσο για το κίνημα #metoo, θα έλεγα πως κατά μία έννοια αφορά το ίδιο πρόβλημα με το θέμα μας, αφού αναδεικνύει τα συναισθήματα, τα χαμένα ιδανικά και την ψυχική υγεία εκείνων που υπήρξαν θύματα του ανεξέλεγκτου τρόπου ζωής και της σεξουαλικής ασυδοσίας. Τα προσβεβλημένα άτομα ζουν με αυτά τα σημάδια και τις συνέπειες αυτών για το υπόλοιπο της ζωής τους».
O Τζον Φούλτζεϊμς, πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής της Βασιλικής Οπερας της Δανίας, αλλά και ιδρυτής της πρωτοποριακής βρετανικής καλλιτεχνικής ομάδας The Opera Group, τοποθετεί τη δράση της όπερας σε ένα σημερινό ξενοδοχείο, στον μικρόκοσμο μιας πόλης όπου το ιδιωτικό γίνεται δημόσιο και ο χρόνος παραμονής είναι περιορισμένος.
«Ο θάνατος διατρέχει ως ατμόσφαιρα τον Ντον Τζοβάνι. Ωστόσο, ο θάνατος που αποτελεί την πολυαναμενόμενη κορύφωση είναι αυτός του ίδιου του ήρωα. Ο θάνατός του είναι μια έκφραση τάξης που επαναβεβαιώνεται. Ολα τα ίχνη του εξαφανίζονται και η κοινωνία συνεχίζει. Μια μικρογραφική εκδοχή αυτής της επαναδιακήρυξης της τάξης συμβαίνει κάθε φορά που αφήνουμε ένα ξενοδοχείο: τα δωμάτιά μας απολυμαίνονται, γίνονται και πάλι καινούργια για να δημιουργήσουν ξανά την ψευδαίσθηση ότι ένας νέος ένοικος, απόψε, θα είναι ο πρώτος. Τα ξενοδοχεία είναι σκηνές στις οποίες ζούμε ζωές, αψηφώντας τη θνητότητα. Το χάος που δημιουργούμε καθαρίζεται, καμία πράξη δεν έχει συνέπειες και υπάρχουν καθαρά σεντόνια κάθε μέρα», αναφέρει ο σκηνοθέτης.
«Τα ξενοδοχεία είναι μέρη όπου υπάρχει οικειότητα και ανωνυμία. Μέρη στα οποία μεγάλο κομμάτι της λειτουργίας προσανατολίζεται γύρω από αυτό που συμβαίνει αφού πέσει το σκοτάδι. Αλλά πάνω απ’ όλα είναι μέρη από τα οποία μια μέρα πρέπει να κάνουμε check-out. Γι’ αυτό, παρακαλούμε να αισθανθείτε σαν στο σπίτι σας, να κάνετε check-in, να παραλάβετε το κλειδί του δωματίου σας, να κλειδώσετε τα τιμαλφή σας και να αφήσετε τον κόσμο έξω».
Σε αυτήν την ελευθερία με την οποία αντιμετωπίζει ο σκηνοθέτης το θέμα στέκεται και ο μαέστρος της παραγωγής. «Είναι ελευθερία και ταυτόχρονα μεγάλη ευθύνη. Στην παράσταση δίνεται ένα σταθερό πλαίσιο μέσα στο οποίο η ιστορία είναι κατανοητή και αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητες που είναι ήδη κωδικοποιημένες στο έργο. Η δουλειά που έγινε με τους τραγουδιστές-ηθοποιούς είναι σε υψηλό επίπεδο, οι καταστάσεις έχουν νόημα, τα χαρακτηριστικά του ηρώων τονίζονται χάρη στο πλήθος των λεπτομερειών που αναδεικνύουμε και ολοκληρώνουν το τελικό αποτέλεσμα αυτής της δουλειάς».
📌 ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Παραστάσεις 21, 23, 25, 27, 29 Οκτωβρίου στις 19.30 (Κυριακή: 18.30). Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος ΕΛΣ–ΚΠΙΣΝ. Συμπαραγωγή με την Οπερα του Γκέτεμποργκ και τη Βασιλική Οπερα της Δανίας. Αναβίωση σκηνοθεσίας: Αϊλίν Μπόζοκ. Σκηνικά: Ντικ Μπερντ. Κοστούμια: Ανμαρι Γουντς. Διεύθυνση χορωδίας: Αγαθάγγελος Γεωργακάτος. Ντον Τζοβάνι: Διονύσης Σούρμπης. Ντόνα Αννα: Μυρσίνη Μαργαρίτη. Ντον Οτάβιο: Βασίλης Καβάγιας. Διοικητής: Πέτρος Μαγουλάς. Ντόνα Ελβίρα: Τσέλια Κοστέα. Λεπορέλο: Γιάννης Γιαννίσης. Τιμές: €15 - €80.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας