«Για πάνω από 25 χρόνια ήθελα να δημιουργήσω ένα έργο για τη ζωή και την τέχνη της Μαρίας Κάλλας. Πάντα με γοήτευε η προσωπικότητά της, η ζωή της, ακόμα και ο θάνατός της. Οπως πολλές από τις ηρωίδες της όπερας που δημιούργησε επί σκηνής, έτσι και η ίδια πέθανε από αγάπη. Πέθανε από μια ραγισμένη καρδιά». Λίγες μέρες μετά την 44η επέτειο του θανάτου της κορυφαίας όλων των εποχών (σαν χθες πέθανε στο σπίτι της στο Παρίσι σε ηλικία μόλις 53 ετών), η Μαρίνα Αμπράμοβιτς θα έχει την ευκαιρία να κάνει ένα όνειρο πραγματικότητα.
Στις 24 του μηνός η Εθνική Λυρική Σκηνή επιστρέφει στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος στο ΚΠΙΣΝ κι εκείνη παρουσιάζει τη μεγάλη διεθνή συμπαραγωγή, με τίτλο «Οι επτά θάνατοι της Μαρίας Κάλλας». Πρόκειται για το νέο φιλόδοξο οπερατικό πρότζεκτ της ιέρειας της performance art για την απόλυτη ντίβα Μαρία Κάλλας (συμπαραγωγή της ΕΛΣ με την Κρατική Οπερα της Βαυαρίας, τη Γερμανική Οπερα του Βερολίνου, την Εθνική Οπερα του Παρισιού και το Θέατρο Σαν Κάρλο της Νάπολης).
«Το οπερατικό αυτό έργο προσπαθεί να ενώσει δύο ντίβες στον χρόνο», έγραψαν οι Νιου Γιορκ Τάιμς, στα τέλη Ιουλίου, μετά την πρεμιέρα στο Μόναχο, προσθέτοντας πως η εμμονή της Αμπράμοβιτς με την Κάλλας ξεκίνησε στην εφηβεία, όταν στην κουζίνα της γιαγιάς της (στην τότε Γιουγκοσλαβία) άκουσε πρώτη φορά από το ραδιόφωνο τη φωνή της κορυφαίας σοπράνο. «Καταγοητεύτηκα. Ανατρίχιασα. Ενιωσα ηλεκτρική ενέργεια να διαπερνά το κορμί μου. Αργότερα, έμαθα τα πάντα γι’ αυτήν. Διάβασα οχτώ βιογραφίες και συνειδητοποίησα ότι είχαμε πολλά κοινά: ήμασταν ίδιο ζώδιο, είχαμε τοξική σχέση με τις μητέρες μας και βιώνουμε τα πάντα με απίστευτη ένταση, γεγονός που αποδεικνύει ότι μπορούμε να είμαστε ταυτόχρονα εύθραυστες και ισχυρές».
Υπάρχει όμως και μια πλευρά τους πολύ διαφορετική, όπως έχει παραδεχτεί η Αμπράμοβιτς σε παλαιότερη συνέντευξη στην αμερικανική εφημερίδα. Ο τρόπος που αντέδρασαν χάνοντας τους έρωτες της ζωής τους. Η Κάλλας πέθανε από καρδιακή προσβολή, με μια καρδιά σμπαράλια από μοναξιά κι εγκατάλειψη, ενώ η Αμπράμοβιτς μπορεί να ήταν συντετριμμένη, να σταμάτησε να τρώει και να πίνει, αλλά τελικά επέζησε, διοχετεύοντας όλη της την ενέργεια στη δουλειά.
Καθώς, λοιπόν, η συνταρακτική ζωή της Κάλλας πάντα γοήτευε τη Μαρίνα Αμπράμοβιτς, η σπουδαία εικαστικός και περφόρμερ αποφάσισε να δημιουργήσει το συγκεκριμένο οπερατικό πρότζεκτ, στο οποίο επτά θάνατοι αναβιώνουν υποδειγματικά επί σκηνής, βασισμένοι στις κορυφαίες μουσικές και σκηνικές στιγμές που διαμόρφωσαν τις αντίστοιχες όπερες –όλες τους άριες που ήταν απείρως σημαντικές για τη Μαρία Κάλλας. Σε επτά μικρού μήκους ταινίες και μαζί με τον Ουίλεμ Νταφόε, η Μαρίνα Αμπράμοβιτς ως Νόρμα, Λουτσία, Βιολέτα, Δυσδαιμόνα, Κάρμεν, Μαντάμα Μπάτερφλαϊ, Τόσκα, θα πεθάνει επτά φορές και, στο τέλος της παράστασης, με τον αληθινό θάνατο της Μαρίας Κάλλας στο Παρίσι, το 1977, θα βρεθεί στη σκηνή παίζοντας τον εαυτό της.
Σε κάθε περίπτωση, το Vissi d’arte (μια ζωή αφιερωμένη στην τέχνη) ταιριάζει απολύτως και στις δύο. Λίγο πριν η διάσημη τραγουδίστρια Φλόρια Τόσκα μπήξει το μαχαίρι της στο στήθος του κυνικού Σκάρπια, τραγουδά τη ζωή της με μελαγχολική αναπόληση. Η Μαρία Κάλλας, η απόλυτη πριμαντόνα του 20ού αιώνα, τραγούδησε την άρια αυτή πολλές φορές και προφανώς θα την ακούσουμε και στην παράσταση της Λυρικής μαζί με μερικές ακόμα πασίγνωστες άριες από όπερες των Μπελίνι, Μπιζέ, Ντονιτσέτι, Πουτσίνι, Βέρντι, αλλά και πρωτότυπη μουσική που έγραψε ο συνθέτης Μάρκο Νικοντίεβιτς.
Οσο για τα κοστούμια, αναμένουμε να δούμε τι έχει ετοιμάσει ένα από τα παιδιά - θαύματα της σύγχρονης υψηλής ραπτικής, ο περίφημος Ρικάρντο Τίσι. Ο Ιταλός σχεδιαστής μόδας, απόφοιτος του Saint Martins Academy του Λονδίνου, είναι εκείνος που έδωσε πριν από μερικά χρόνια νέα πνοή στον Givenchy, ενώ παραμένει επικεφαλής δημιουργικός διευθυντής της Burberry.
Να σημειώσουμε επίσης πως, σύμφωνα με τα έκτακτα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον COVID-19, η Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοίνωσε ότι οι κλειστές της αίθουσες στο ΚΠΙΣΝ (Σταύρος Νιάρχος και Εναλλακτική Σκηνή) θα λειτουργήσουν ως αμιγείς χώροι μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες στο 85% της πληρότητάς τους. Για την είσοδό τους στις παραστάσεις, οι θεατές οφείλουν να επιδεικνύουν έγκυρο πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης (εκδίδεται 30 μέρες μετά τον πρώτο θετικό έλεγχο και ισχύει έως 180 μέρες μετά από αυτόν).
⚫ INFO: Παραστάσεις 24, 25, 26, 28, 29 Σεπτεμβρίου στις 19.30 (Κυριακή: 18.30).
Με μουσική του Μάρκο Νικοντίεβιτς και σκηνές από όπερες των Μπελίνι, Μπιζέ, Ντονιτσέτι, Πουτσίνι και Βέρντι. Συσκηνοθέτιδα: Λένζι Πάιζινγκερ. Μουσική διεύθυνση: Γιοέλ Γκαμζού. Ερμηνεία: Μαρίνα Αμπράμοβιτς / Ηθοποιός: Ουίλεμ Νταφόε.
Συμμετέχουν οι μονωδοί της ΕΛΣ: Βασιλική Καραγιάννη, Ελενα Κελεσίδη, Τσέλια Κοστέα, Χρυσάνθη Σπιτάδη, Μαριλένα Στριφτόμπολα, Αννα Στυλιανάκη κ.ά. Με την Ορχήστρα και τη Χορωδία της ΕΛΣ.
Τιμές εισιτηρίων: 10€- 100€, πληροφορίες 2130885700.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας