Ο σούπερ σταρ της όπερας ο «βασιλιάς των τενόρων», ο συγκλονιστικός ερμηνευτής με τη μοναδική φωνή και τη σκηνική παρουσία. Ο τραγουδιστής που μπορεί να μεταπηδά με απαράμιλλη ευκολία από τον Βέρντι στις γαλλικές όπερες κι από τον Βάγκνερ στα λίντερ. Εκείνος για τον οποίο κάθε υπερθετικός βαθμός και κάθε αποθεωτική κριτική επιβεβαιώνονται διαρκώς επί σκηνής.
Μετά την κορυφαία σοπράνο Αννα Νετρέμπκο στο Καλλιμάρμαρο, η Εθνική Λυρική Σκηνή παρουσιάζει ένα ακόμα σπουδαίο καλλιτεχνικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας. Απόψε το βράδυ, το ελληνικό κοινό θα καλωσορίσει τον Γερμανό τενόρο Γιόνας Κάουφμαν –στην απόλυτη ακμή της καριέρας του–, για ένα μοναδικό ρεσιτάλ στο Ηρώδειο, χάρη στη χορηγία της Rolex.
Στην πρώτη του εμφάνιση στο Ηρώδειο (στο παρελθόν τον έχουμε ακούσει στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών), ο Κάουφμαν θα ερμηνεύσει με την Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, υπό τον μαέστρο Γιόχεν Ρίντερ, άριες από όπερες των Τζάκομο Πουτσίνι, Τζουζέπε Βέρντι, Ζορζ Μπιζέ, Πιέτρο Μασκάνι, Ζιλ Μασνέ, Ουμπέρτο Τζορντάνο, με τα εισιτήρια να έχουν εξαντληθεί από τις πρώτες μέρες της προπώλησης.
Στα 52 του χρόνια, σήμερα, ο τραγουδιστής - φαινόμενο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της όπερας πάνω από είκοσι χρόνια. Κάθε εμφάνισή του αποτελεί γεγονός, όχι μόνο για τον στενό κύκλο του κοινού της κλασικής, αλλά και για το μεγάλο κοινό της μουσικής. Κάθε ντεμπούτο του κινητοποιεί χιλιάδες φίλους του που ταξιδεύουν ανά τον κόσμο για να τον δουν. Κάθε ερμηνεία του γίνεται αντικείμενο μελέτης, κάθε δίσκος που κυκλοφορεί γίνεται μπεστ σέλερ και τα εισιτήρια για τις παραστάσεις στις οποίες πρωταγωνιστεί εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ώρες.
Γεννημένος στις 10 Ιουλίου 1969 στο Μόναχο, ο Κάουφμαν ξεκίνησε φωνητικές σπουδές στην Ανώτατη Ακαδημία Μουσικής και Θεάτρου της γενέτειράς του, αφού πρώτα παράτησε τα μαθηματικά που επρόκειτο να σπουδάσει. Τους πρώτους μικρούς ρόλους του στη Βαυαρική Κρατική Οπερα τους τραγούδησε κατά τη διάρκεια των σπουδών του.
Η ανοδική πορεία του, ωστόσο, ξεκίνησε από τα τέλη της δεκαετίας του ’90. Οπερα της Στουτγκάρδης, Κρατική Οπερα του Αμβούργου, Οπερα του Σικάγου, Οπερα του Παρισιού, Σκάλα του Μιλάνου, ντεμπούτο στο Φεστιβάλ του Σάλτσμπουργκ το 1999, Φιλαρμονική του Βερολίνου, το Covent Garden. Χάρη στις μοναδικές δυνατότητες και ξεχωριστές ποιότητες της φωνής του και με τις πολύ προσεκτικές επιλογές του, ο Κάουφμαν κατέκτησε ένα πολύ ευρύ ρεπερτόριο. Την ίδια στιγμή, με τις απαράμιλλες υποκριτικές ικανότητές του, έδωσε νέα σκηνική υπόσταση σε απαιτητικούς οπερατικούς ρόλους, ανάγοντας τις ερμηνείες του σε σημείο αναφοράς για την τέχνη της όπερας, σήμερα.
Και μετά -2006- ήρθε το ντεμπούτο του στον ναό της όπερας, τη Μετροπόλιταν της Νέας Υόρκης, ως Αλφρέντο στην Τραβιάτα, για το οποίο βαφτίστηκε από κοινό και κριτικούς ο «νέος βασιλιάς των τενόρων». Λογικό, αν κοιτάξει κανείς τη λίστα με τους απαιτητικούς ρόλους που είχε ερμηνεύσει στα κορυφαία θέατρα της Ευρώπης αλλά και κυρίως όσους ρόλους ακολούθησαν μέχρι σήμερα στη Μετροπόλιταν, όπου τον λατρεύουν. Μάλιστα, το 2014, οι «The New York Times» περιέγραψαν τον Κάουφμαν ως «box-office draw» (δηλαδή ανάρπαστος σε πωλήσεις εισιτηρίων) «και... τον πιο σημαντικό, ευέλικτο τενόρο της γενιάς του».
Σημειώστε επίσης πως, μόλις λίγες μέρες μετά το Ηρώδειο, στις 17 Σεπτεμβρίου, θα κυκλοφορήσει από τη Sony Classical το νέο άλμπουμ του Γιόνας Κάουφμαν με τίτλο «Freudvoll und leidvoll» (Με χαρά και με θλίψη), όπου ο τενόρος ενώνει τις δυνάμεις του με τον πιανίστα Χέλμουτ Ντόιτς και μαζί ερμηνεύουν μια σειρά τραγουδιών τού σε μεγάλο βαθμό παραγνωρισμένου συνθέτη λίντερ (Lieder), Φραντς Λιστ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας