Τελικά, βγαίνοντας σιγά σιγά από τους αυστηρούς περιορισμούς κι επιστρέφοντας στους αγαπημένους χώρους πολιτισμού αναρωτιέται κάποιος: εμείς αδημονούμε περισσότερο να αποκαταστήσουμε τη λαβωμένη σχέση μας με τις τέχνες ή οι οργανισμοί που ενάμιση χρόνο τώρα υπολειτουργούν και μαραζώνουν; Δύσκολη απάντηση αλλά αν κρίνουμε από την ευχάριστη έκπληξη που μας επεφύλαξε χθες το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τότε το φθινόπωρο μας περιμένει δυναμική επανεκκίνηση. Αρκετά νωρίς, βλέπετε, μας έστειλαν μια πρώτη γεύση από τις εκδηλώσεις Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου στις οποίες πρωταγωνιστούν κορυφαίοι καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό αναδεικνύοντας έτσι την τριαντάχρονη ιστορία του και τη σημαντική συμβολή του Μεγάρου στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας.
Αναζητώντας μάλιστα τη θετική πλευρά της πρωτόγνωρης πραγματικότητας που ζούμε και των επιπτώσεων που αυτή θα μας κληροδοτήσει, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, Γιάννης Βακαρέλης θεωρεί πως ο εορτασμός των 30χρονων γενεθλίων του οργανισμού είναι σωστό timing, καθώς το κοινό διψάει να απολαύσει ξανά κι εκείνοι διψούν να υποδεχτούν ξανά κόσμο και να συνεχίσουν να προσφέρουν. «H πανδημία άφησε κληρονομιά την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια, την έλλειψη του αύριο, το αδιόρατο μέλλον. Θέλουμε να βυθιστούμε στο Τώρα, στη Στιγμή, στις 20:30 που αρχίζει η κάθε συναυλία. Και ξαφνικά το Σήμερα αποκτά διάρκεια και γίνεται Αύριο που το τρέφουν η συγκίνηση, η μέθεξη, η ονειροπόληση, η φαντασίωση. Και μας πιάνει από το χέρι ένας Barenboim, ένας Kissin, μια Argerich, μια Petersen, τόσοι νέοι Ελληνες, τόσες ορχήστρες, τόσοι ηθοποιοί, τόσοι χορευτές για να μας συνοδεύσουν στη γιορτή των Γενεθλίων του Μεγάρου. Μ’ αυτό το μπόλιασμα, άθελά μας, αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μας με υπεροψία. Μπαίνουν στις σωστές τους διαστάσεις. Γινόμαστε πιο αισιόδοξοι;».
Σε ό,τι αφορά στους καλεσμένους του φθινοπώρου ξεχωρίσαμε:
● Ενας νέος κύκλος με τίτλο Piano Masters ξεκινά τον Σεπτέμβριο με τρεις μεγάλους βιρτουόζους του πιάνου. Η αυλαία ανοίγει στις 22/9 με το ρεσιτάλ του Γιεβγκένι Κίσιν, ενός δεξιοτέχνη που υπήρξε παιδί- θαύμα και έχει στο ενεργητικό του συνεργασίες με μαέστρους-θρύλους όπως ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν. Ο κύκλος συνεχίζεται με τη Μάρθα Αργκεριχ (23/9), μία από τις πιο συναρπαστικές πιανίστες της εποχής μας, η οποία επιστρέφει στο Μέγαρο συμπράττοντας με έναν από τους πλέον περιζήτητους τρομπετίστες της γενιάς του, τον Σεργκέι Νακαριάκοφ. Τρίτο κορυφαίο ρεσιτάλ αυτό του Ιβο Πογκορέλιτς (30/9), ενός δεξιοτέχνη με έντονη ιδιοσυγκρασία και πληθωρικό ήχο, ο οποίος αγαπά ιδιαίτερα το ρομαντικό ρεπερτόριο.
● Τον Οκτώβριο, ανεβαίνουν στη σκηνή του Μεγάρου τέσσερις σημαντικοί Ελληνες ερμηνευτές, ο Γιάννης Βακαρέλης, ο Κυπριανός Κατσαρής, ο Αχιλλέας Γουάστωρ και ο Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης, οι οποίοι θα παρουσιάσουν ένα ρεσιτάλ για 4 πιάνα (6/10). Μαζί τους συμπράττει το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής με χορογραφία Κωνσταντίνου Ρήγου πάνω στο θρυλικό «Boléro» του Ραβέλ.
● Ο παγκοσμίου φήμης μαέστρος Ντάνιελ Μπαρενμπόιμ θα διευθύνει την ορχήστρα Berlin Staatskapelle σε τέσσερις συναυλίες αφιερωμένες σε δύο εμβληματικές προσωπικότητες του γερμανικού Ρομαντισμού, τον Γιοχάνες Μπραμς και τον Ρόμπερτ Σούμαν (27/10 έως 31/10)
● Στο πλαίσιο του κύκλου Μεγάλοι Ερμηνευτές, ο Χουάν δε λα Ρούμπια, δεξιοτέχνης οργανίστας της Βασιλικής της Sagrada Famillia της Βαρκελώνης, εμφανίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα (23/10) με ένα ρεσιτάλ εκκλησιαστικού οργάνου. Στον ίδιο κύκλο εντάσσεται επίσης το ρεσιτάλ του διακεκριμένου Γερμανού βαρύτονου Ματίας Γκέρνε (4/12) με τον φημισμένο μαέστρο Κρίστοφ Εσενμπαχ στο πιάνο.
● Ξεχωρίζει επίσης το συναυλιακό αφιέρωμα στη μνήμη του Χρήστου Λαμπράκη με την αγαπημένη σοπράνο του ελληνικού κοινού Mάρλις Πέτερσεν, τον πιανίστα Ματίας Λάντεμαν και τους Μουσικούς της Καμεράτας- Ορχήστρας των Φίλων της Μουσικής υπό τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο (6/11).
● Με την παγκόσμια πρεμιέρα του έργου «Salema Revisited» γιορτάζει ο διεθνής Ελληνας χορογράφος Αντώνης Φωνιαδάκης τα τριαντάχρονα του Μεγάρου (16 & 17/10).
● O κύκλος Οπερα ανοίγει τον Δεκέμβριο (8 & 10/12), με την παρουσίαση του νέου λυρικού έργου του Γιώργου Κουρουπού «Ελπίς πατρίδος» σε λιμπρέτο Ιουλίτας Ηλιοπούλου, το οποίο γράφτηκε για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Σκηνοθεσία Θάνος Παπακωνσταντίνου, ερμηνεία: Τάσης Χριστογιαννόπουλος, Θεοδώρα Μπάκα, Ειρήνη Καράγιαννη κ.ά.
● Τον Οκτώβριο επίσης (7–9/10), έχει προγραμματιστεί η νέα παραγωγή του Μεγάρου «Το κάλεσμα του Προμηθέα», ένα μουσικό ιστορικό δράμα σε κείμενο -σκηνοθεσία Χριστόφορου Χριστοφή με τους Αρη Λεμπεσόπουλο, Αποστόλη Τότσικα, Δημήτρη Πιατά κ.ά.
● «Το “Σχολείον των ντελικάτων εραστών” ζητά έναν ντελικάτο αναγνώστη» (12/10). Νέα παραγωγή του Μεγάρου η οποία συνδυάζει κείμενα του Ρήγα Βελεστινλή, «διαβασμένα» από την ποίηση του Γιώργου Βέλτσου. Σύνθεση: Γιώργος Χατζημιχελάκης.
● Σε δυο εμφανίσεις τους στο ΜΜΑ («Επέστρεφε στην ποίηση», 1 & 2/10) οι Μαρία Φαραντούρη και Δημήτρης Καταλειφός προσφέρουν ένα απάνθισμα ποιητικού λόγου μελοποιημένου από τους Θεοδωράκη, Χατζιδάκι, Ξαρχάκο, Λοΐζο, Σαββόπουλο, Μικρούτσικο, Παπαδημητρίου κ.α.
● Τέλος, στο Megaron Underground συνεχίζεται η παράσταση «6 φορές» με πρωταγωνίστρια την Ολια Λαζαρίδου σε σκηνοθεσία, φωτισμούς και μουσική επιμέλεια Γιώργου Νανούρη.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας