8 Ιανουαρίου σήμερα. Παίρνουμε κινητά στα χέρια, πάμε κατευθείαν στις εφαρμογές, αναζητάμε αυτήν με τον τίτλο «David Bowie» και κατεβάζουμε. Σήμερα, ανήμερα των 72ων γενεθλίων του μεγάλου απόντος Ντέιβιντ Μπάουι, οι θαυμαστές του σε όλο τον πλανήτη έχουν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στον κόσμο του μέσα από μια ολοκαίνουργια εφαρμογή.
Το νέο application (κοστίζει 7,99 λίρες) βασίζεται και κυρίως ακολουθεί τη λογική της εκπληκτικής έκθεσης «David Bowie Is» που έσπασε ταμεία στο Λονδίνο (Victoria and Albert) και τον υπόλοιπο κόσμο προσελκύοντας πάνω από 2 εκατομμύρια επισκέπτες. Καθώς, λοιπόν, πρόκειται για την περιοδεύουσα έκθεση με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην ιστορία του V & A οι υπεύθυνοι θεώρησαν πως της αξίζει «ψηφιακή αθανασία».
Το application θα είναι διαθέσιμο για iOS και Android, τη, δε, αφήγηση στην εφαρμογή έκανε ο θρυλικός και πολυβραβευμένος Βρετανός ηθοποιός Γκάρι Ολντμαν.Το «David Bowie Is» δεν ήταν μία ακόμα προσεγμένη δουλειά του φημισμένου μουσείου αλλά μια διοργάνωση (η πρώτη του είδους) που άνοιξε τον δρόμο, έθεσε τις βάσεις και πλέον αποτελεί πρότυπο για όσους ακολουθήσουν (την άρτια παρουσίαση και συλλογή των εκθεμάτων επιμελήθηκαν οι Victoria Broackes και Geoffrey Marsh).
Οι δύο επιμελητές μέσα από αδιανόητη έρευνα εξασφάλισαν μια άνευ προηγουμένου πρόσβαση στο προσωπικό αρχείο του Μπάουι και ξεδίπλωσαν τη δημιουργική ιδιοφυΐα του, το πόσο οραματιστής υπήρξε, το ταλέντο του να παραδίνεται σε καινοτόμες συνεργασίες, την εμμονή του να μεταμορφώνεται επινοώντας τολμηρές περσόνες, τη γοητεία και έμπνευση που ξυπνούσε με ένα άγγιγμα στους ανθρώπους γύρω του.
Η έκθεση έμοιαζε με εμπειρία ζωής, στα ακουστικά ακούγονταν συνέχεια μουσικές και η φωνή του Μπάουι ταξίδευε τον επισκέπτη σε ένα συναρπαστικό σύμπαν γεμάτο από τουλάχιστον 500 προσωπικά αντικείμενα του καλλιτέχνη: από παιδικές του φωτογραφίες και τα βιβλία που λάτρευε, τα κοστούμια με τις υπογραφές των Β. Γουέστγουντ, Τ. Μιγκλέρ, Κ. Χάμνετ, ΜακΚουίν, τα χειρόγραφα με τους στίχους των μεγαλύτερων επιτυχιών του, πρωτότυπα άλμπουμ, φωτογραφίες μέχρι χαρτομάντιλα με κραγιόν του, οδηγίες για το μακιγιάζ του, ένα έξοχο σημειωματάριο όπου ο ράφτης του σημείωνε τις διαστάσεις των σακακιών του, ντοκουμέντα για τις σεξουαλικές αναζητήσεις, στιγμές από μια δημιουργική πορεία που ξεκίνησε από το Νότιο Λονδίνο και κατέληξε στη Νέα Υόρκη.
Η εφαρμογή που είναι φτιαγμένη έτσι που να θυμίζει εικονική πραγματικότητα θα επιτρέψει στον επισκέπτη να βλέπει τα εκθέματα τρισδιάστατα και να περνά όσο χρόνο επιθυμεί σε συγκεκριμένα αντικείμενα.
Μάλιστα, όσοι δεν έχουν παρακολουθήσει την έκθεση (έκλεισε οριστικά στις 15 Ιουλίου 2018) θα μπορούν από σήμερα μέσω της εφαρμογής να δουν επιπλέον 60 νέα αντικείμενα που προστέθηκαν στη συλλογή. Ανάμεσά τους ένα από τα τελευταία πράγματα που μας κληροδότησε: το βιβλίο στο οποίο ζωγράφιζε τα σκίτσα του για το βίντεο των «Blackstar» και «Lazarus» και τους χειρόγραφους στίχους του πρώτου.
«Είναι εκπληκτικό ότι ένα τόσο ευρύ κοινό θα έρθει σε επαφή με την έκθεση "David Bowie Is". Είναι υπέροχο αυτό που θα βιώσουν οι θαυμαστές του και για μένα ήταν μεγάλο προνόμιο να συμμετέχω στην εφαρμογή», δήλωσε ο Γκάρι Ολντμαν. Ιδανικότερο αφηγητή δεν θα έβρισκαν. Ο Ολντμαν, βλέπετε, συνδεόταν στενά με τον Μπάουι. Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά στα τέλη της δεκαετίας του ’80 καθώς υπήρξαν παιδιά που μεγάλωσαν στο Νότιο Λονδίνο και διαπίστωσαν από την πρώτη στιγμή ότι είχαν πολλά κοινά.
Ο Ολντμαν κάποτε έλεγε: «Εγώ δεν τον βλέπω ως τον Ντέιβιντ Μπάουι. Για μένα είναι ο Ντέιβ από το Μπρίξτον κι εγώ είμαι για εκείνον ο Γκάρι από το New Cross». Αρκετό καιρό μετά την πρώτη τους επαφή συνεργάστηκαν κι επαγγελματικά καθώς το 1996 είχαν εμφανιστεί μαζί στη βιογραφική ταινία «Μπασκιά» του Τζούλιαν Σνάμπελ, ενώ, λίγο πριν από τον ξαφνικό θάνατο του Μπάουι (10 Ιανουαρίου 2016), ο ηθοποιός πρωταγωνίστησε στο βιντεοκλίπ του κομματιού «The Next Day» (το 2013).
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας