Πριν από λίγες μέρες, στις 21 Μαΐου, ο Τίτος Πατρίκιος είχε γενέθλια: ο αγαπητός, ακάματος ποιητής έγινε 94 χρόνων. Τι καλύτερο δώρο θα μπορούσε να πάρει από τον Γιάννη Ψυχοπαίδη, που τους συνδέει μακρόχρονη φιλία και αλληλοεκτίμηση, από το βιβλίο του «Ερως Πόλεμος: 24 εικόνες πάνω στην ποίηση του ΤΙΤΟΥ ΠΑΤΡΙΚΙΟΥ, ποιήματα από τον "Λυσιμελή πόθο". 34 πρόσωπα της ποίησης» (εκδ. Πατάκη) και την ομότιτλη έκθεση, η οποία εγκαινιάστηκε την Τετάρτη το βράδυ στο Σπίτι της Κύπρου.
«Απόψε νιώθω μια πολλαπλή χαρά, μια πολλαπλή συγκίνηση, μια πολλαπλή ευχαρίστηση» είπε ο Τίτος Πατρίκιος, ο οποίος έδωσε το «παρών» στην εκδήλωση. «Πρώτα πρώτα για το ωραίο βιβλίο, που τώρα πρωτοβλέπω, που περιέχει τη ζωγραφική του Γιάννη Ψυχοπαίδη και τα δικά μου ποιήματα. Αλλά και γιατί έχω την ευκαιρία να ξαναδώ έπειτα από καιρό πολλούς καλούς φίλους και φίλες. Θυμάμαι όμως πάντα έναν πολύ καλό φίλο, έναν πολύ σημαντικό στοχαστή που χάθηκε νωρίς, τον Κοσμά Ψυχοπαίδη. Τον έχω ολοζώντανο στη μνήμη μου απόψε».
Και έκλεισε τη βραδιά πολύ όμορφα και συγκινητικά απαγγέλλοντας δύο ποιήματα, «που τα θυμάμαι» όπως είπε χαρακτηριστικά. Το ένα είναι αυτό που πρωτοδημοσιεύτηκε σε περιοδικό, «στο ξεκίνημα της νιότης», όταν ήταν 15 χρόνων και έχει τίτλο «Αν βρεις». Το δεύτερο είναι από τα τελευταία που έχει γράψει με τίτλο «Το δύσκολο»: «Οπως κι αν έρθουνε τα πράγματα/ όσο αντίξοες κι αν είναι οι συνθήκες/ πάντα μπορεί κανείς να ερωτεύεται./ Το δύσκολο είναι να αγαπάς».
Ο Γιάννης Ψυχοπαίδης συνομιλεί κι αυτός από τη νεότητά του με τους ποιητές. Ο εικαστικός λόγος του συναντά τον ποιητικό λόγο στα πορτρέτα ποιητών που τον συντρόφεψαν, τον διαμόρφωσαν, σημάδεψαν την έμπνευση, τη σκέψη, το συναίσθημά του, την πορεία ζωής. Στην εκδήλωση ο ίδιος διάβασε το κείμενο ενός αγωνιστή που αφορά την ποίηση στους δύσκολους καιρούς, ενός ανθρώπου ο οποίος μέσα στη φυλακή βρήκε καταφύγιο στην ποίηση. «Προστασία, βοήθεια, στήριγμα» είναι η ποίηση σε κρίσιμες στιγμές, αλλά και σε στιγμές ανάτασης, χαράς, ευτυχίας. Αναζητώντας απαντήσεις στα ερωτήματα της ζωής, του θανάτου, του ανθρώπου, αναζητώντας την υπέρβαση και την αυτογνωσία, καταφύγιο είναι η ποίηση.
Τίτος Πατρίκιος και Γιάννης Ψυχοπαίδης ακουμπούν στο παρελθόν, εμπλουτίζουν το παρόν και νοσταλγούν το μέλλον. Οπως τονίζει ο τελευταίος: «Ζωγραφική και ποίηση νοσταλγούν το μέλλον μέσα από μια ταραγμένη νηφαλιότητα, μέσα από μια τρυφερή σχέση ιδιοκτησίας με τη ζωή, "ληστεύοντας ιδέες" η μία από την άλλη. Σ’ αυτήν την κοινή ουτοπία της πραγματικότητας ο ζωγράφος και ο ποιητής, κλεισμένοι αλλά όχι αποκλεισμένοι στους τέσσερις τοίχους, στους τέσσερις στίχους, στα τέσσερα χρώματα της παλέτας, συνεχίζουν να στέλνουν μπουκάλια απελπισμένης ελπίδας στο πέλαγος έξω, εκεί που "παφλάζουνε τα χρώματα της μέρας, εκεί που χρώματα και ποιήματα ζητούν το τελικό τους καταφύγιο"».
Στην εκδήλωση μίλησαν η Ελένη Κεχαγιόγλου, επιμελήτρια του βιβλίου, και η Ελένη Αντωνιάδη, πρ. μορφωτική ακόλουθος της κυπριακής πρεσβείας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Ιουνίου στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2.
• Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη 10.00-18.00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10.00-15.00.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας