Μια νέα εποχή αρχίζει για το Μουσείο Μπενάκη. Οπως ανακοινώθηκε, σήμερα το μεσημέρι, ο Ολιβιέ Ντεκότ, υπεύθυνος καλλιτεχνικής δημιουργίας του γαλλικού υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνίας, αναλαμβάνει τη θέση του διευθυντή του Μουσείου Μπενάκη, έπειτα από διεθνή διαγωνισμό.
Διαδέχεται τον δραστήριο και κοσμαγάπητο Αγγελο Δεληβορριά, ο οποίος επί 41 χρόνια κρατούσε το «τιμόνι» του σπουδαίου μουσείου (ίσως είναι διεθνώς ο μακροβιότερος διευθυντής) και κατόρθωσε να το μετατρέψει σε ένα πρωτοποριακό και πολυδιάστατο φορέα πολιτιστικής δράσης, με πολλαπλά παραρτήματα, με σημαντικές εκθέσεις και συνεργασίες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό.
Ο 40χρονος Ολιβιέ Ντεκότ, που θα αναλάβει τα νέα καθήκοντά του από τον ερχόμενο Μάρτιο, είναι γνωστός για την πολύπλευρη δράση που ανέπτυξε ως διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών και σύμβουλος της Γαλλικής Πρεσβείας στην Ελλάδα (2011-2015), ενισχύοντας τους δεσμούς πολιτισμού ανάμεσα στις δύο χώρες.
Γεννήθηκε το 1976 στη Λα Ροσέλ τρέφει ιδιαίτερη αγάπη για την Ελλάδα και γνωρίζει την ελληνική κουλτούρα. Μάλιστα ο παππούς του δίδασκε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1957 έως το 1962 και από τον πατέρα του έμαθε από μικρός την ελληνική γλώσσα.
Όπως δήλωσε ο Ντεκότ: «Είναι μεγάλη τιμή για εμένα να αναλάβω τη διεύθυνση ενός μουσείου τόσο προβεβλημένου όσο το Μουσείο Μπενάκη και οφείλω ευγνωμοσύνη στη Διοικητική Επιτροπή που επέλεξε έναν Γάλλο να αναλάβει τη διεύθυνση αυτού του εθνικού θησαυρού.
»Το Μουσείο Μπενάκη διαθέτει εκπληκτικό καλλιτεχνικό και ανθρώπινο πλούτο. Είμαι πεπεισμένος ότι διαθέτει σημαντικές προοπτικές, που θα επιτρέψουν την ανάπτυξή του τόσο στην Ελλάδα όσο και εκτός των συνόρων της, ώστε να καταστεί πρεσβευτής κάθε πτυχής τόσο της πολιτιστικής κληρονομιάς όσο και της σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής της Ελλάδας».
Ομόφωνη επιλογή
Η διαδικασία επιλογής του νέου διευθυντή διήρκεσε σχεδόν ένα χρόνο και προσέλκυσε 82 υποψηφιότητες Ελλήνων και ξένων.
Όπως επισημαίνει η πρόεδρος της Διοικητικής Επιτροπής Αιμιλία Γερουλάνου:
«Έχοντας εξασφαλίσει την αφιλοκερδή συνεργασία της Egon Zehnder, της πιο αποδεκτής εταιρείας διεθνώς για την αναζήτηση εξειδικευμένων στελεχών, στόχος όλων μας ήταν η επιλογή του νέου διευθυντή να γίνει με τη μεγαλύτερη δυνατή αντικειμενικότητα και με αποδεκτά από όλους κριτήρια, ώστε να βρεθεί το κατάλληλο πρόσωπο που θα αναλάβει τη διεύθυνση του μουσείου σε μια δύσκολη μεταβατική περίοδο, το πρόσωπο που θα διασφαλίσει τη μελλοντική πορεία και ανάπτυξή του.
»Γνωρίζουμε όλοι τη μοναδική, προσωπική συνεισφορά του Άγγελου Δεληβορριά στη σημερινή μορφή και αξία του Μουσείου Μπενάκη. Τη συνεισφορά που για πολλά χρόνια στηρίξαμε όλοι, τόσο η διοίκηση όσο και οι εργαζόμενοι στο μουσείο, με απόλυτη εμπιστοσύνη. Το Μουσείο Μπενάκη του οφείλει πάρα πολλά.
»Η επιλογή του Ολιβιέ Ντεκότ από τη Διοικητική Επιτροπή του Μουσείου ήταν ομόφωνη. Προήλθε αφενός από την επίγνωσή μας για τις ειδικές σημερινές ανάγκες του ιδρύματος για ενδυνάμωση και εξωστρέφεια, και αφετέρου από την αποδεδειγμένη εμπειρία του ως επικεφαλής σημαντικών πολιτιστικών οργανισμών.
»Είναι πεποίθηση όλων ότι θα διαδεχτεί τον Άγγελο Δεληβορριά με τον καλύτερο τρόπο, παρά τις αντίξοες συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζει η χώρα μας εδώ και αρκετό καιρό. Και είναι πεποίθηση όλων ότι ανάληψη εκ μέρους του της διεύθυνσης του μουσείου θα αποφέρει πολύτιμους καρπούς για το ίδρυμα».
Ποιος είναι
Ο Ολιβιέ Ντεκότ είναι πτυχιούχος του Ινστιτούτου Πολιτικών Επιστημών του Παρισιού και του Πανεπιστημίου Paris-Sorbonne, υπότροφος του Ιδρύματος Knox στο Trinity College (Πανεπιστήμο Κέμπριτζ).
Διατέλεσε σύμβουλος πολιτικών προσωπικοτήτων όπως ο Γάλλος υπουργός Πολιτισμού και Επικοινωνίας (2002) και του προέδρου της εταιρείας Vivendi Universal, καθώς και πολιτιστικός ακόλουθος της γαλλικής πρεσβείας στην Ιταλία, γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Nuovi Mecenati (2005-2009), διευθυντής του Γαλλικού Ινστιτούτου Μιλάνου (2009-2011).
Είναι Ιππότης του Τάγματος Γραμμάτων και Τεχνών και του Τάγματος των Ακαδημαϊκών Φοινίκων.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας