Σύγκρουση Δύσης και Ανατολής
Τελευταία παράσταση σήμερα του έργου «Μήδεια. Ο σπαραγμός της Ανατολής» από το Πρόχειρο Θέατρο στο Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ) σε σκηνοθεσία – δραματουργική επιμέλεια Δέσποινας Γκάτζιου. Μια παράσταση που επιχειρεί να αναδείξει την ακραία σύγκρουση ανάμεσα στον κόσμο της Ανατολής και αυτόν της Δύσης, έτσι όπως με σοφή δεξιότητα την καταγράφει ο Ευριπίδης στην ομώνυμη τραγωδία του και έτσι όπως με εφιαλτικό τρόπο συμβαίνει τώρα...
Βίντεο: Δώρα Μασκλαβάνου, Claudio Bolivar. Φωτισμός: Θωμάς Οικονομάκος. Υφαντό: Μαρία Γονίδου. Με τη Δέσποινα Γκάτζιου. Σε βιντεοσκοπημένη παρουσία Αιμίλιος Χειλάκης (Πειραιώς 256, τηλ. 210-9230918, ώρα έναρξης 21.15).
Moυσική και ποίηση
Σήμερα ο Μιχάλης Σιγανίδης κάνει την πρώτη του ζωντανή εμφάνιση στο θέατρο «Πόρτα» με το συγκρότημα Siganidae, το οποίο αποτελούν, εκτός από τον συνθέτη (κοντραμπάσο, ηλ. κιθάρα, φωνή, tapes), οι Λευτέρης Μουμτζής, Χάρης Λαμπράκης, James Wylie και Τάκης Κανέλος.
Θα ακουστούν κομμάτια από όλη του τη δισκογραφία, ποιήματα των: Μ. Σαχτούρη, Ν. Α. Ασλάνογλου, Ο. Καγιάμ, Α. Εμπειρίκου, Λ. Κουκούλα, Π. Ελιάρ, Σ. Μπέκετ, Γ. Σιγανίδη και στίχοι του συνθέτη, μαζί με ηχητικά θραύσματα.
Θα προβληθούν ακόμα μικρού μήκους βίντεο που επιμελήθηκε ο Γιάννης Πειραλής.
(Μεσογείων 59, τηλ. 210-7711333. Ωρα έναρξης 21.15).
«Καρυοθραύστης» από Μπολσόι
Στο θέατρο Badminton (Ολυμπιακά Ακίνητα, Γουδή, τηλ.: 211-1010020) το μπαλέτο του θεάτρου Μπολσόι παρουσιάζει το χριστουγεννιάτικο παραμύθι «Καρυοθραύστης» με τη μουσική του Τσαϊκόφσκι σε χορογραφία Βασίλι Βαϊνόνεν. Μέχρι τις 27 Δεκεμβρίου.
Τετάρτη 23/12 18.00, Παρασκευή 25/12 20.00, Σάββατο 26/12 16.00 και 20.00, Κυριακή 27/12 12.00 και 18.00.
«Sex and the city» ανάποδα
«Sex and the Grexit» του Τάσου Παλαντζίδη στο θέατρο «Ζίνα» (Λεωφόρος Αλεξάνδρας 74, τηλ.: 210-6424414) σε σκηνοθεσία Νίκου Αναγνωστόπουλου, σκηνικά Αντώνη Χαλκιά, κοστούμια Σοφίας Ζούμπερη. Παίζουν: Τάσος Παλαντζίδης, Σταμάτης Τζελέπης. Δυο άντρες με μηδέν ερωτική ζωή, χωρίς δουλειά, ονειρεύονται μια καλύτερη ζωή, ό,τι δεν έκαναν δηλαδή η Κάρι Μπράντσο και οι φίλες της στο«Sex and the City».
Γιατί στο «Sex and the Grexit» συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, ο Τάσος και ο Σταμάτης αντί για Μανχάταν πίνουν ό,τι είναι σε προσφορά...
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη.
Ο φακός στους πρόσφυγες
Χριστούγεννα και ο φωτογραφικός φακός της Εβελυν Φωσκόλου αποκαλύπτει τη σκληρή πραγματικότητα της προσφυγιάς. Από τη «φυγή εἰς Αἲγυπτον» του νηπίου Χριστού στην εις Ευρώπη φυγή χιλιάδων παιδιών, όλων των ηλικιών, με ή χωρίς τις οικογένειές τους.
Η έκθεση της φωτογράφου και καθηγήτριας στον ΑΚΤΟ με ασπρόμαυρες εικόνες από τη Λέσβο και την Ειδομένη εγκαινιάζεται σήμερα (18.30) στο Ιδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού (τηλ. 283-029070) και έχει στόχο να συγκεντρωθούν φάρμακα και φαρμακευτικά είδη για τους πρόσφυγες.
Μέχρι τις 22 Ιανουαρίου.
Τα «Θέατρα» του Ολιβιέ Πι
Η μουσικός και περφόρμερ Λουίζα Κωστούλα παρουσιάζει στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης (Πειραιώς 206, Ταύρος, τηλ.: 210-3418550) μια παράσταση βασισμένη στο αυτοβιογραφικό έργο «Θέατρα» του Oλιβιέ Πι (μετάφραση Μαρία Ευσταθιάδη) με θέμα τη βία και τον ρατσισμό.
Κάθε Δευτέρα και Τρίτη στις 21.00 μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου.
Τραγούδια του Μπιθικώτση
Μία συναυλία αφιέρωμα στη ζωή και το έργο του Γρήγορη Μπιθικώτση, με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων από τον θάνατό του, οργανώνουν ο Δήμος Αθηναίων και ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας σήμερα (20.00) στο γήπεδο του Μετς, με ελεύθερη είσοδο (Μάρκου Μουσούρου 70, τηλ. 210-7512400).
Το κοινό μέσα από τη φωνή του -συνονόματου- γιου του μεγάλου καλλιτέχνη θα ταξιδέψει στην ιστορία που έγραψε στην ελληνική μουσική σκηνή.
Συμμετέχουν: Στέλιος Διονυσίου, Γεράσιμος Ανδρεάτος, Σοφία Βόσσου, Σοφία Εμφιετζή και Νάντια Καραγιάννη.
ΣΙΝΕΜΑ - Επιλογές
Επιμέλεια: Λήδα Γαλανού ([email protected])
«Ο ηλίθιος»
του Γιούρι Μπίκοφ. Με τους Αρτέμ Μπιστρόφ, Νίνα Αντιούχοβα. Νέο ρωσικό πολιτικό σινεμά, στην ιστορία ενός ταπεινού υδραυλικού που θέλησε, κυριολεκτικά, να σώσει τον κόσμο, για να έρθει αντιμέτωπος με τη διαφθορά των αρχών και με ανθρώπους που δεν θέλουν να σωθούν. Μετά τον «Λεβιάθαν», η επόμενη ταινία που εξόργισε το ρωσικό υπουργείο Πολιτισμού.
ΙΝΤΕΑΛ, ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ, ΝΙΡΒΑΝA CINEMAX, ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ
«Με το κεφάλι ψηλά»
της Εμανουέλ Μπερκό. Με τους Ροντ Παραντό, Κατρίν Ντενέβ, Μπενουά Μαζιμέλ. Η ταινία που άνοιξε το φετινό Φεστιβάλ Κανών, ένα συγκινητικό ανθρώπινο δράμα, η παράξενη σχέση ενός περιθωριακού αγοριού και της δικαστού που το αναλαμβάνει, με χαρακτηριστικά γαλλική πίστη στη δημόσια διοίκηση.
ΔΑΝΑΟΣ, ΕΛΛΗ, CINERAMA, ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΔΑΦΝΗ, ΔΙΑΝΑ ΜΑΡΟΥΣΙ, ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ, ΤΑΙΝΙΟΘΗΚΗ
«Ενας άλλος κόσμος»
του Χριστόφορου Παπακαλιάτη. Με τους Τζέι Κέι Σίμονς, Χριστόφορο Παπακαλιάτη, Αντρεα Οσβαρτ, Μηνά Χατζησάββα, Μαρία Καβογιάννη, Νίκη Βακάλη, Τοφίκ Μπαρχόμ. Δεύτερη κινηματογραφική δουλειά του Παπακαλιάτη, τρία διεθνικά ζευγάρια στη σημερινή Αθήνα αντιμετωπίζουν την ξενοφοβία και την οικονομική κρίση.
VILLAGE MALL, VILLAGE PARK, VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ, VILLAGE AΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ, NOVACINEMA ODEON MAΡΟΥΣΙ, ODEON STARCITY, STER ESCAPE ΙΛΙΟΝ, ΑΘΗΝΑΙΟΝ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS, ΑΕΛΛΩ CINEMAX, NANA CINEMAX, ΚΗΦΙΣΙΑ CINEMAX, ODEON ΟΠΕΡΑ, ΑΙΓΛΗ ΧΑΛΑΝΔΡΙ, 3 ΑΣΤΕΡΙΑ Ν. ΗΡΑΚΛΕΙΟ, ΦΟΙΒΟΣ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ, ΣΙΝΕΑΚ ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΑΝΟΙΞΗ ΧΑΪΔΑΡΙ, ΑΤΤΑΛΟΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗ, ΣΙΝΕ ΧΟΛΑΡΓΟΣ, ΒΑΡΚΙΖΑ, ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ Ν.ΣΜΥΡΝΗ, ΟΣΚΑΡ ΑΧΑΡΝΩΝ, ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑΣ ΑΙΓΑΛΕΩ
«Το μαργαριταρένιο κουμπί»
του Πατρίσιο Γκουσμάν. Ο μεγάλος Χιλιανός ντοκιμαντερίστας παρουσιάζει μια conceptual ταινία που αφηγείται την ιστορία της πατρίδας του με κοινό άξονα τη μνήμη του νερού. Πανέμορφο, πανέξυπνο και συγκινητικό.
ΑΣΤΥ, ΠΤΙ ΠΑΛΑΙ
του Τοντ Χέινς. Με τις Κέιτ Μπλάνσετ, Ρούνι Μάρα. Ο απαγορευμένος έρωτας μπορεί να είναι και τόσο όμορφος, η κάμερα τόσο ευαίσθητη, οι ερμηνείες τόσο μεγαλειώδεις. Μια λεσβιακή ερωτική ιστορία, απίθανη αισθητική και αριστουργηματικό σενάριο, στο κέντρο μιας από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς.
EMBASSY NOVACINEMA ODEON, ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ABANA ΧΑΛΑΝΔΡΙ, GAZARTE ΓΚΑΖΙ, ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΠΑΤΗΣΙΩΝ, ΖΕΑ ΠΕΙΡΑΙΑΣ, ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΔΑΦΝΗ, ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ, NOVACINEMA ODEON ΜΑΡΟΥΣΙ, ODEON STARCITY
«Ο διαιτητής»
του Πάολο Ζούκα. Με τους Στέφανο Ακόρζι, Τζέπι Κουτσιάρι, Τζακόπο Κούλιν. Η λατρεία για την μπάλα μέσα από μια πρωτότυπη, ασπρόμαυρη κωμωδία, με απίθανη αισθητική και σκωπτική ματιά στα ιταλικά στερεότυπα.
της Ντενίζ Γκαμζέ Εργκιουβέν. Με τις Γκιουνές Σενσόι, Ελίτ Ισκάν, Ντογκά Σεϊνέπ Ντογκούσλου. Ντεμπούτο της σκηνοθέτιδος από την Τουρκία, ήδη πολυβραβευμένο και η πρόταση της Γαλλίας για το Ξενόγλωσσο Οσκαρ. Η ιστορία πέντε κοριτσιών, αδελφών, που η καθεμιά με τον τρόπο της προσπαθεί ν’ αντισταθεί στη σύγχρονη, απαρχαιωμένη, πατριαρχική τουρκική νόρμα.
ΑΑΒΟΡΑ, ΔΙΑΝΑ, ΡΕΝΑ ΒΛΑΧΟΠΟΥΛΟΥ, ΜΙΚΡΟΚΟΣΜΟΣ, ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS
«The Hunger Games: Η Επανάσταση-Μέρος ΙΙ»
του Φράνσις Λόρενς. Με τους Τζένιφερ Λόρενς, Τζος Χάτσερσον, Λίαμ Χέμσγουερθ, Γούντι Χάρελσον, Ντόναλντ Σάδερλαντ, Φίλιπ Σίμορ Χόφμαν, Τζούλιαν Μουρ. Το μεγάλο φινάλε του franchise των «Αγώνων Πείνας» έρχεται πιο σκοτεινό, πιο πολιτικό, πιο αισθαντικό κι επιτυχημένο απ’ ολόκληρη την κινηματογραφική σειρά, όπως αξίζει στο αντίο της Κάντις Εβερντιν.
ODEON STARCITY, VILLAGE MALL, VILLAGE ΡΕΝΤΗ, VILLAGE ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ
«Η γέφυρα των κατασκόπων»
του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Με τον Τομ Χανκς. Ψυχροπολεμικό θρίλερ βασισμένο σε πραγματική ιστορία, σενάριο των αδελφών Κοέν, εξαιρετική ανάπλαση της εποχής κι ένα αριστουργηματικό πρώτο μέρος που αντιπαρέρχεται την κοινοτοπία του δεύτερου. Βέβαιη παρουσία στα επόμενα Οσκαρ.
ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ, ODEON ΑΤΛΑΝΤΙΣ ΔΑΦΝΗ, ΒΑΡΚΙΖΑ, ODEON ΓΛΥΦΑΔΑ, NOVACINEMA ODEON ΜΑΡΟΥΣΙ, ODEON STARCITY, STER ESCAPE ΙΛΙΟΝ, VILLAGE MALL, VILLAGE ΡΕΝΤΗ, VILLAGE ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ, VILLAGE ΠΑΓΚΡΑΤΙ
του Σαμ Μέντες. Με τους Ντάνιελ Κρεγκ, Λεά Σεντού, Κριστόφ Βαλτς, Μόνικα Μπελούτσι. Η 24η κινηματογραφική περιπέτεια του πράκτορα 007 είναι εδώ, θεαματική, καλογυαλισμένη και στιλάτη, όπως παλιά. Λιγότερο εγκεφαλική από το «Skyfall», αλλά πιο διασκεδαστική και σέξι.
ODEON STARCITY, STER ESCAPE ILION, VILLAGE MALL, VILLAGE ΡΕΝΤΗ, VILLAGE ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ, VILLAGE ΦΑΛΗΡΟ, ΑΘΗΝΑΙΟΝ CINEPOLIS, ΑΙΓΛΗ, ΝΑΝΑ CINEMAX
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας