Μάθαμε το… ακριβές περιεχόμενο μιας υπουργικής απόφασης μετά 30 χρόνια όταν… την εφάρμοσε, ερμηνεύοντας το γράμμα της, η παρούσα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού! Κι έτσι πετάχτηκε σαν την τρίχα από το ζυμάρι ο εκπρόσωπος των καθηγητών του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης από το διοικητικό συμβούλιο. Ταυτόχρονα η υπουργική απόφαση του 1995 έμεινε… αλώβητη και ακέραιη αφού (άλλος) καθηγητής του Ωδείου τοποθετήθηκε πάλι στο Δ.Σ., μόνο που αυτόν τον επέλεξε η υπουργός και όχι οι συνάδελφοί του.
Καθίσταται προφανές ότι είχε ενοχλήσει σφόδρα η εκπρόσωπος των εργαζομένων στο συμβούλιο του Ωδείου και, ως γνωστόν, τα συμβούλια δεν κάνουν δουλειά όταν «ενοχλούνται». Και σίγουρα είναι ενόχληση, και κάτι παραπάνω, να πέφτουν καταγγελίες για αντιδεοντολογική πρόσληψη καθηγητή που ήταν και μέλος του συμβουλίου («Εφ.Συν.», 8.6.22 «“Παραφωνίες” σε διαγωνισμό για θέση καθηγητή») ή όταν η ίδια εκπρόσωπος ζητούσε να βρεθεί χώρος «για την ασφαλή, απρόσκοπτη, πλήρη και αξιοπρεπή συνέχιση της λειτουργίας του Ωδείου» λόγω εργασιών ανακαίνισης της έδρας του στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Φράγκων («Εφ.Συν.» 25.7.23 «Ηχηρό “SOS” από το μοναδικό κρατικό ωδείο της χώρας»). Η υπόθεση μάλιστα της μεταφοράς της έδρας μέχρι να γίνουν οι εργασίες έφτασε με αλλεπάλληλες ερωτήσεις στη Βουλή και σήμερα επιτέλους έχει βρεθεί κτίριο κατάλληλο, αλλά η μεταφορά δεν έχει ολοκληρωθεί και τα μαθήματα γίνονται… μέσω διαδικτύου!
Πάντως ακόμη και οι ερμηνείες των υπουργικών αποφάσεων προκειμένου να ξεφορτωθούν τον ενοχλητικό σύλλογο πρέπει να έγιναν τελευταία στιγμή, αφού νωρίτερα το ίδιο το ΥΠΠΟ καλούσε τον Σύλλογο καθηγητών να ορίσει πρόσωπο στο Δ.Σ. του Ωδείου, όπως διαβάζουμε στο έγγραφο με ημερομηνία 21.9.2023. Στο έγγραφο γίνεται επίκληση «στην υπό στοιχεία ΥΠΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Β/21925/28-4-1995 Υπουργική Απόφαση “Συγκρότηση Διοικητικού Συμβουλίου Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου εποπτευόμενου από το Υπουργείο Πολιτισμού), συμμετέχει ένας (1) τακτικός καθηγητής του Ωδείου”». Το υπουργείο με το έγγραφό του θύμιζε ότι η θητεία του Δ.Σ. έληγε στις 31.12.23 και ζητούσε από τον Σύλλογο «να μας γνωρίσετε τον εκπρόσωπό σας για τις δικές μας περαιτέρω ενέργειες».
Στις 2.10.23 ο Σύλλογος ανταποκρίνεται και απαντά: «Αξιότιμοι κυρίες και κύριοι, σε απάντηση του με Α.Π. 444777/21.09.2023 εγγράφου σας σάς γνωρίζουμε ότι προτείνουμε σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Συλλόγου μας της 01.10.2023 ως εκπρόσωπο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Κ.Ω.Θ. την καθηγήτρια πιάνου του Κ.Ω.Θ. Ιωαννίδου Μάρθα…».

Κατόπιν τούτου ανέμεναν τον διορισμό στο Δ.Σ., μόνο που το ΥΠΠΟ «ξαναδιάβασε» προφανώς τις υπουργικές αποφάσεις και διαπίστωσε ότι, αφού η πρόταση των καθηγητών δεν το ικανοποιούσε, καλύτερο είναι να τοποθετήσει έναν καθηγητή της δικής του επιλογής.
Στις 24.1.24 ο Σύλλογος καθηγητών διαμαρτύρεται στην υπουργό Λίνα Μενδώνη θυμίζοντας πως για τρεις δεκαετίες «διορίζεται από όλους τους Υπουργούς Πολιτισμού, και από εσάς, ως 5ο μέλος του Δ.Σ. ο προτεινόμενος τακτικός καθηγητής-εκπρόσωπος του Συλλόγου Καθηγητών»! Γι’ αυτό και «εκφράζουμε την έντονή μας διαμαρτυρία για το γεγονός ότι στον διορισμό του νέου Δ.Σ. του Κ.Ω.Θ. δεν λάβατε υπόψη σας τη ζητηθείσα από εσάς πρόταση του Σ.Κ.Κ.Ω.Θ., με αποτέλεσμα να μη μετέχει πλέον στο Δ.Σ. μετά από τόσες δεκαετίες, εκλεγμένος εκπρόσωπος-τακτικός καθηγητής!». Οπότε, ποιο λογικό συμπέρασμα εξάγει ο Σύλλογος; «Η επιλογή σας αυτή», γραφούν στην υπουργό, «συρρικνώνει το δημοκρατικό δικαίωμα εκπροσώπησης του Συλλόγου Καθηγητών Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης στο Δ.Σ. του Κ.Ω.Θ., ιδιαίτερα σε μια κομβική στιγμή για την περαιτέρω λειτουργία του Ωδείου, δικαιώνοντας ταυτόχρονα εκείνες τις φωνές που απαιτούν “σιγή ασυρμάτου” σχετικά με το μέλλον του Κ.Ω.Θ.».
Και τι να πει κανείς για εκείνο τον άλλο καθηγητή του Ωδείου που, όντας συμβασιούχος, μετά από 5 έτη βρέθηκε για πρώτη φορά με ενεργή μεν σύμβαση αλλά… χωρίς καμία ώρα διδασκαλίας, και μόνο η αξιοσύνη του τον σώζει από το φάσμα της πείνας! Συμπτωματικά ήταν κι αυτός μέλος… του ενοχλητικού συλλόγου!
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας