Πραγματικά, δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κάποιος ότι ύστερα από τρεις μήνες κινητοποιήσεων δεκάδων καλλιτεχνικών σωματείων, χιλιάδων καλλιτεχνών, επαγγελματιών, σπουδαστών, μαθητών και κόσμου, καταλήψεων, απεργιών και παραιτήσεων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. θα στεκόταν ανάλγητη απέναντι στις διεκδικήσεις του καλλιτεχνικού κόσμου και όχι μόνο, σε πολλαπλά επίπεδα.
Από το Π.Δ. 85/22 που δεν άλλαξε (μάλιστα τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα με την τροποποίηση Γεραπετρίτη-ΥΠΠΟΑ), από τα αιτήματα των σπουδαστών σε όλες τις δραματικές σχολές της χώρας που δεν εισακούστηκαν, από το έγκλημα στα Τέμπη που οδήγησε σε μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις (και αντίστοιχη αστυνομική βία) και στις οποίες έλαβαν μέρος όλοι οι παραπάνω, έως τώρα, προστέθηκαν και δύο νέα «πεδία πολέμου»: οι αδιάκοπες προσπάθειες γα τη σωτηρία των ιστορικών σινεμά «Ιντεάλ», «Αστορ» και «Ιριδα» από τη μια και τα όσα ζητούν οι εργαζόμενοι/νες στον χώρο του χορού από την άλλη, ειδικά μετά τη βίαιη εκκένωση του θεάτρου «Ολύμπια», που ήταν σε κατάληψη.
Χθες το πρωί, δεκάδες σωματεία μαζί και εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και της «Ανοιχτής Πόλης» βρέθηκαν σε παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο του ΥΠΠΟΑ. Η υπουργός δέχτηκε τρεις από αυτούς (τον πρόεδρο της ΠΟΘΑ, Κ. Κεχαγιόγλου, και τους υπευθύνους των κινηματογράφων «Ιντεάλ» και «Αστορ», Γιώργο Σπέντζο και Μπάμπη Κονταράκη, αντίστοιχα). Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η κ. Μενδώνη επανέλαβε όσα είπε προχθές ο πρωθυπουργός, ο οποίος με τη σειρά του επανέλαβε σχεδόν επί λέξει τα όσα έχει πει ο νέος ενοικιαστής του «Ιντεάλ» (που ενοικίασε όλο το κτίριο για 35 χρόνια από τον ΕΦΚΑ) κ. Μήτσης από τον Ομιλο Mitsis Hotels. Οτι δηλαδή έχει ζητήσει «από το αρμόδιο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας να χαρακτηρίσει και επίσημα στο Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής ιστορικά προστατευόμενη και δεσμευτική τη χρήση κινηματογράφου μαζί με άλλες χρήσεις πολιτισμού, αναψυχής και τουρισμού». Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι ο κάθε κ. Μήτσης μπορεί να κάνει μια κινηματογραφική βραδιά αν θέλει, αλλά και ότι το σινεμά θα κλείσει ως αμιγώς κινηματογραφικός χώρος και θα μετατραπεί σε συνεδριακό κέντρο - δεν υπάρχει αντίστοιχο στο κέντρο της Αθήνας, πράγμα που σημαίνει ότι ένας ιδιώτης μπορεί να έχει μεγάλο οικονομικό όφελος από κάτι τέτοιο.
Και τα δύο κτίρια είναι αναγνωρισμένα ως διατηρητέα, αλλά η χρήση ενός μέρους τους ως κινηματογράφων δεν έχει χαρακτηριστεί διατηρητέα κι αυτό πρέπει να γίνει για να σωθούν! «Δεν υπάρχει πολιτική βούληση, είναι σαφές!», μας λέει ο κ. Κεχαγιόγλου. Προφανώς υπάρχει πίεση από τον Ομιλο Μήτση και καμία πολιτική βούληση από τον πρωθυπουργό να σώσει τα σινεμά.
«Τα πάντα αναιρούνται, όλα τροποποιούνται, όλα μπορούν ν’ αλλάξουν αν θελήσει η κυβέρνηση», συνεχίζει ο πρόεδρος της ΠΟΘΑ ξεκαθαρίζοντας: «Η συγκεκριμένη δεν θέλει. Προφανώς το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής θα συνεδριάσει χωρίς να το μάθουμε ή θα θέσει το θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης και θα κάνει ό,τι είπε ο πρωθυπουργός. Εως και την προτελευταία μέρα πριν από τις εκλογές μπορεί να γίνει αυτό (σ.σ.: η συνεδρίαση), μας είπε η Λ. Μενδώνη. Αν ήθελε το Συμβούλιο, τα σινεμά θα σώζονταν. Αλλά είναι διορισμένες από την υπουργό αυτές οι επιτροπές και ήδη δεν έχουν βάλει το ζήτημα στις δύο προηγούμενες συνεδριάσεις τους. Θεωρώ πως απλώς περιμένουν τις γραφειοκρατικές εξελίξεις. Αλλά ξαναλέω: Αν υπάρξει πολιτική βούληση, όλα αυτά αλλάζουν! Εμείς δεν θα σταματήσουμε ν’ αγωνιζόμαστε γι’ αυτό», καταλήγει.
«Οι κινηματογράφοι θα σωθούν μόνο με αλλαγή κυβέρνησης»
Προχθές ξημερώματα μπήκαν τα ΜΑΤ και Ειδικές Δυνάμεις για να εκκενώσουν βίαια την κατάληψη στο θέατρο «Ολύμπια», από τους/τις εργαζόμενους/νες στον χώρο του χορού. Και αυτό δίχως καμία ειδοποίηση ή διορία κ.λπ., όπως έγινε από φορείς σε άλλες αντίστοιχες καταλήψεις. Χθες το απόγευμα, το Σωματείο Εργαζομένων στον Χώρο του Χορού (ΣΕΧΩΧΟ) έκανε παράσταση διαμαρτυρίας στο δημαρχείο, όπου και τελικά πρόλαβαν να διαβάσουν (έστω) το ψήφισμά τους. Σε αυτό καταγγέλλουν τη βίαιη πράξη εκκένωσης, καταστολής και συλλήψεων της κατάληψης του «Ολύμπια», με ευθύνη του Δ.Σ. του ΟΠΑΝΔΑ (σ.σ.: ο διευθυντής του θεάτρου Ολιβιέ Ντεκότ μάς απάντησε τελικά, λέγοντας πως «συνυπογράφει» τα όσα ανακοίνωσε ο ΟΠΑΝΔΑ).
Επίσης το Σωματείο ζητά επιτακτικά την αξιοποίηση του θεάτρου «Ολύμπια» με διαβούλευση για τους όρους λειτουργίας του για τη στήριξη του κλάδου του χορού και πρωτίστως την ένταξη του χορού στον προγραμματισμό των εκδηλώσεων του δήμου (ο κ. Μπακογιάννης δεν έχει κάνει ούτε μία αντίστοιχη πρόσκληση!), καθώς και την παραχώρηση του πολυχώρου Καλουτά, για τον οποίο ο δήμος είχε δεσμευτεί: «Δεσμεύτηκε ο ίδιος ο δήμαρχος και αμέσως μετά απλά εξαφανίστηκε. Δεν μας απαντά και όταν μας βλέπει σε παραστάσεις διαμαρτυρίας, απλώς περνάει δίπλα μας, σαν να μην υπάρχουμε! Είναι απίστευτο», μας λέει η πρόεδρος του ΣΕΧΩΧΟ, κ. Ανανιάδου. «Ούτε όσα λένε οι ίδιοι δεν τηρούν! Οσο για την κ. Αραμπατζή, πρόεδρο του Δ.Σ. του ΟΠΑΝΔΑ, μετά τη σημερινή μας παρέμβαση στο δημοτικό συμβούλιο, απλώς μάθαμε ότι είπε πως «όταν έρθει η ώρα» θα δει τα όσα ζητάμε μήνες τώρα»... Για να δούμε, πότε θα έρθει αυτή η ώρα...
Εληξε προχθές και η κατάληψη στο θέατρο «Απόλλων» στην Πάτρα
Εληξε προχθές και η κατάληψη στο θέατρο «Απόλλων» στην Πάτρα
Εληξε προχθές Δευτέρα 10.3 και η κατάληψη στο θέατρο «Απόλλων» στην Πάτρα, έπειτα από 61 μέρες διεκδικήσεων, δράσεων, κινητοποιήσεων, συνελεύσεων. Η κατάληψη αποτελούνταν από σπουδαστές/στριες και απόφοιτους/ες της δραματικής σχολής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας.
Τα παιδιά είχαν την αμέριστη συμπαράσταση των καθηγητών τους (που επίσης είχαν όλοι παραιτηθεί, όπως και οι αντίστοιχοι σε Εθνικό και ΚΘΒΕ). Σε αυτό το διάστημα των τριών μηνών, μόνο τα όσα συκοφαντικά έγραφαν τα τοπικά ΜΜΕ δεν ίσχυαν: οι υπό κατάληψη χώροι γέμισαν με θέατρο, ποίηση, χορό, κινηματογράφο, ανοιχτές συζητήσεις, από τον «Απόλλωνα» ακουγόταν κλασική μουσική και από τα σκαλιά του εμβληματικού κτιρίου τα παιδιά επικοινωνούσαν με τους κατοίκους, μιλώντας για τον επαναστατημένο άνθρωπο του Καμί.
«Θελήσαμε και καταφέραμε ν’ ανοίξουμε έναν διάλογο με την κοινωνία για τη συστηματική υποτίμηση του πολιτισμού και τη συστηματική καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων μας ως απόρροια κρατικής αμέλειας», μας λένε. «Η τελευταία μάλιστα έφτασε να δολοφονεί ζωές στο έγκλημα στα Τέμπη».
Μετά και αυτή την εγκληματική τραγωδία και «αφουγκραζόμενοι τις υπάρχουσες συνθήκες και όντες αλληλέγγυοι προς όλες τις καταλήψεις που με αστυνομική βαρβαρότητα και εκβιασμούς καταστάλθηκαν», όπως λέει το ίδιο το Συντονιστικό, «η λύση της κατάληψης, ως η τελευταία κατάληψη θεάτρου πανελλαδικά, ολοκληρώνει έναν κύκλο ώστε ο αγώνας να συνεχιστεί, να μετουσιωθεί και να δώσει χώρο να γεννηθεί ένας νέος κύκλος διεκδικήσεων». «Ο αγώνας μας είναι δίκαιος!», τονίζουν. «Είμαστε εμείς - Είναι ο αγώνας μας! - Και θα αρχίζει πάντα από την αρχή μέχρι να γίνουν πράξη οι διεκδικήσεις μας», καταλήγουν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας