Για ακόμα μια φορά, ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου τοποθετείται για το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και τάσσεται υπέρ της επιλογής να εκτίθενται τα έργα, τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά ο Τζορτζ Όσμπορν αποκλείει το ενδεχόμενο οριστικού επαναπατρισμού των Γλυπτών στην Ελλάδα (ένα ζήτημα που έχει αποκλειστεί από το Μουσείο) και κλείνει το μάτι στον δανεισμό τους.
Παράλληλα, ο Όσμπορν, γράφοντας στην στήλη «Ημερολόγιο» του περιοδικού Spectator, εκθέτει ξανά την ελληνική πλευρά, καθώς δείχνει πως συνεχίζονται οι συζητήσεις με την ελληνική πλευρά για εξεύρεση «λύσης». Και αυτό γιατί ενδεχόμενος δανεισμός των Γλυπτών προϋποθέτει αναγνώριση της κυριότητας: είναι δηλαδή ολέθρια επιλογή απέναντι στο αίτημα της χώρας για οριστική επιστροφή τους στην Ελλάδα.
Συγκεκριμένα, ο Όσμπορν σημειώνει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα ήταν πάντα ένα αμφιλεγόμενο θέμα και επιχειρηματολογεί για τη σπουδαιότητα να εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο: «Κάποιοι, όπως ο μεγάλος ρομαντικός ποιητής Λόρδος Βύρωνας, πίστευαν ότι δεν έπρεπε ποτέ να φύγουν από την Ελλάδα, ωστόσο στο Βρετανικό Μουσείο έχουν θαυμαστεί από δεκάδες εκατομμύρια και πιστεύω ότι παίζουν κρίσιμο ρόλο στην πλήρη αφήγηση της κοινής ανθρώπινης ιστορίας μας».
Και συνεχίζει, μιλώντας ουσιαστικά για ανταλλαγή αρχαιοτήτων: «Εμείς τα μέλη του ΔΣ (του Βρετανικού Μουσείου) εξετάζουμε μαζί με τους Έλληνες αν υπάρχει τρόπος να επιλυθεί η 200 ετών διαμάχη, ώστε τα γλυπτά (του Παρθενώνα) να μπορούν να εκτίθενται τόσο στο Λονδίνο όσο και στην Αθήνα. Παράλληλα, (πολιτιστικοί) θησαυροί που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα θα μπορούν να απευθυνθούν σε ένα νέο κοινό εδώ. Μπορεί να τα καταφέρουμε, μπορεί και όχι. Αξίζει όμως να το προσπαθήσουμε».
→ Υπενθυμίζεται ότι ο διευθυντής του Μουσείου, μιλώντας πριν από έναν μήνα στο BBC Radio ήταν σαφής, λέγοντας: «Αλλά νομίζω ότι υπάρχει μια "διέξοδος" με την ταυτόχρονη έκθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα σε Λονδίνο και Αθήνα και αυτό θα είναι μια λύση win-win για την Ελλάδα και για εμάς». Μάλιστα, όταν ρωτήθηκε αν αυτό σημαίνει δανεισμό, είπε ξεκάθαρα: «Συζητάμε με την ελληνική κυβέρνηση γι' αυτό, για μια νέα ρύθμιση - και αυτό που δεν θα ήθελα να κάνω είναι να αναγκάσω τους Έλληνες να δεχτούν πράγματα που θεωρούν αδύνατα, όπως και η Ελλάδα δεν μπορεί να μας επιβάλει πράγματα που θα θεωρούσαμε εμείς αδύνατα».
Οι... δύο Μπόρις Τζόνσον
Επίσης, ο επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου αναφέρεται στον Βρετανό πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, λέγοντας πως μπορεί τώρα να εκφράζει ανησυχίες για την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα παλιότερα όμως, ο ίδιος ο Τζόνσον όταν ακόμη ήταν φοιτητής στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είχε γράψει τα εξής: «Οι λόγοι για να αποσπάσεις τα Μάρμαρα ήταν ορθοί. Οι λόγοι για την επιστροφή τους είναι ακόμη ορθότεροι. Τα Ελγίνεια Μάρμαρα πρέπει να εγκαταλείψουν την ενοχική κουλτούρα του βορρά που πίνει ουίσκι και να εκτεθούν εκεί όπου ανήκουν: στη χώρα του λαμπερού φωτός, στη γη του Αχιλλέα, ‘τα σκιερά βουνά και στη θάλασσα που αντηχεί'».
«Μάλλον υπάρχουν δύο Μπόρις» καταλήγει στο σύντομο σημείωμα του ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας