«O εραστής», «Ενα αργοπορημένο διαζύγιο», «Επιστροφή από τις Iνδίες», «O κύριος Mάνι», «Tαξίδι στο τέλος της χιλιετίας», «Φιλικά πυρά», «Υπεύθυνος ανθρώπινου δυναμικού», «Ρετροσπεκτίβα». Μυθιστορήματα με περίτεχνη πλοκή και σμίλευση χαρακτήρων, οικογενειακές και ανθρώπινες ιστορίες με προφανή αυτοβιογραφικά στοιχεία, σκέψεις και οξυδερκή σχόλια πάνω στα πλέον φλέγοντα ζητήματα, ήρωες που αναβίωσαν δράματα με φόντο τις πιο κρίσιμες περιόδους της Ιστορίας, μοναδικές αφηγηματικές στιγμές που ζούμαραν στο πιο αγαπημένο θέμα του: τον μικρόκοσμο της οικογένειας.
Ο Αβραάμ Β. Γεοσούα, ο «Φόκνερ του Ισραήλ» όπως τον αποκαλούσαν οι «Νιου Γιορκ Τάιμς», ένας από τους πιο αξιοσέβαστους, πολυγραφότατους Ισραηλινούς συγγραφείς και προσωπικότητα της ισραηλινής Αριστεράς, πέθανε από καρκίνο σε ηλικία 85 ετών όπως ανακοίνωσε χθες το νοσοκομείο Ισιλόφ του Τελ Αβίβ.
Θα τον ευγνωμονούμε για τη συμπάθεια, το χιούμορ, τη μελαγχολία, τη στοχαστική δύναμη, την ψυχαναλυτική ματιά (ξεκάθαρη επιρροή από την ψυχαναλύτρια σύζυγό του Ρίβκα Κιρσνίνσκι), την εξαιρετική διεισδυτικότητα με την οποία περιέγραψε την «καθημερινότητα» και τα διλήμματα που διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις, αλλά και την τόλμη να στέκεται πάντα στο πλευρό του παλαιστινιακού λαού.
Υπερασπιστής των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων, πολιτικός ακτιβιστής, θερμός υποστηρικτής των αριστερών ισραηλινών κομμάτων και μέλος της B’Tselem, μιας ισραηλινής οργάνωσης για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, o Αβραάμ Γεοσούα ποτέ δεν δίστασε να επικρίνει σφόδρα τον τρόπο αντιμετώπισης των Παλαιστινίων, ποτέ δεν κόμπιασε μπροστά στην ισραηλινή ηγεσία αλλά και την αμερικανική εβραϊκή κοινότητα που τόσο συχνά λοιδορούσε λέγοντας πως «για την εβραϊκή ζωή μπορούν να μιλούν μόνο όσοι ζουν στο εβραϊκό κράτος. Οι Εβραίοι που μένουν αλλού απλώς παίζουν με τον Ιουδαϊσμό».
Οπως χαρακτηριστικά ανακοίνωσε η οργάνωση, «ο Γεοσούα -που θα αποτεφρωθεί σήμερα στο κοιμητήριο του βόρειου Ισραήλ Εϊν Ακαρμέλ- είχε αφιερώσει χρόνο και ενέργεια στην ισότητα, την ειρήνη και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους».
Ο Αβραάμ Γεοσούα -είχε ελληνικές και μαροκινές ρίζες- γεννήθηκε στις 19 Δεκεμβρίου 1936 στην Ιερουσαλήμ. Το διάστημα 19541957 υπηρέτησε ως αλεξιπτωτιστής στον ισραηλινό στρατό. Σπούδασε Λογοτεχνία και Φιλοσοφία στο Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ, από το 1963 έως το 1967 δίδαξε στο Παρίσι και από το 1972 δίδαξε Συγκριτική και Εβραϊκή Λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα (πόλη που τόσο συχνά εμφανίζεται στο λογοτεχνικό πεδίο του) όπου υπήρξε τακτικός καθηγητής. Ηταν επίσης επισκέπτης καθηγητής στο Χάρβαρντ (1977), στο Πανεπιστήμιο του Σικάγου (1988, 1997, 2000) και στο Πρίνστον (1992).
Η πρώτη του συλλογή διηγημάτων με τίτλο «Mot Hazaken» (The Death of the Old Man) δημοσιεύτηκε το 1962, ωστόσο, χρειάστηκε να περιμένει ώς το 1977 για να εκδοθεί το πρώτο του μυθιστόρημα «Ο εραστής», βιβλίο που τον έκανε ευρύτερα γνωστό καθώς έχει μεταφερθεί στον κινηματογράφο και το θέατρο.. Αρκετά χρόνια μετά -το 1989- ο Αβραάμ Γεοσούα εκδίδει το δημοφιλέστερο μυθιστόρημά του (μεταφρασμένο και στα ελληνικά), με τίτλο «Ο κύριος Μάνι», το οποίο αποτελεί ένα χρονικό έξι γενεών της ίδιας οικογένειας, που ξεκινά από ένα κιμπούτς στο σύγχρονο Ισραήλ και καταλήγει στην Αθήνα του 1848.
«Ο Γεοσούα αντλούσε από την πατρίδα μας και τους πολιτιστικούς θησαυρούς της, αντικατοπτρίζοντάς μας σε ένα αιχμηρό, ακριβές, συμπονετικό και κάποιες φορές επώδυνο είδωλο στον καθρέφτη» δήλωσε ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας