Μουσικό θέατρο, περφόρμανς, συναυλίες, παραγωγές για όλη την οικογένεια, εργαστήρια για νέους συνθέτες. Τόλμη, πρωτοτυπία, χώρος για νέα πρόσωπα κι εμβληματικές επετείους, αμεσότητα και βαθιά έρευνα. Η μία μετά την άλλη οι αίθουσες της Αθήνας ετοιμάζονται να καλωσορίσουν τους θεατές στους χώρους τους και η Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής δεν θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
Η σκηνή στην οποία τα τελευταία χρόνια είδαμε τον πειραματισμό να ανθίζει και το χθες να μπλέκει μοναδικά με το σήμερα παρουσίασε το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου.
Καθώς φαίνεται το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς είναι γεμάτο προκλήσεις. Σημειώστε ονόματα και έργα των διακεκριμένων συνθετών: Καλλιόπη Τσουπάκη, Μαρκ Μοννέ, Αλέξανδρος Μούζας, Μίκης Θεοδωράκης, Ανέστης Λογοθέτης, Νίκος Κυπουργός, Γιώργος Τσοντάκης.
Κρατήστε επίσης χώρο στον Οκτώβριο για τη νέα παραγωγή των Μιχαήλ Μαρμαρινού και Ακύλλα Καραζήση και τη νέα εικαστική-επιτελεστική εγκατάσταση Synthesis, σε επιμέλεια της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και του εικαστικού Βασίλη Γεροδήμου, και διαβάστε τι θα συμπεριλάβει στη νέα φιλόδοξη παραγωγή του «A Greek Songbook» (ελληνικό βιβλίο τραγουδιών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821) ο πάντοτε ενδιαφέρων Κορνήλιος Σελαμσής.
Ας δούμε κάποιες από τις κορυφαίες στιγμές:
● Η ανεκπλήρωτη αγάπη του πρώτου κυβερνήτη του νέου ελληνικού κράτους Ιωάννη Καποδίστρια και της Ρωξάνδρας Στούρτζα, κυρίας επί των τιμών της συζύγου του τσάρου Αλεξάνδρου Α’, αποτελεί το θέμα του επετειακού έργου «Καποδίστριας: Μονόδραμα μιας μυστικής ζωής» της Καλλιόπης Τσουπάκη, σημαντικής Ελληνίδας συνθέτριας της διασποράς που κάνει πρεμιέρα την 1η Οκτωβρίου σε μουσική διεύθυνση Νίκου Βασιλείου και σκηνοθεσία Θέμελη Γλυνάτση.
● «Ο Κολοκοτρώνης ατενίζει το μέλλον - Γυναίκες προετοιμάζονται για την επανάσταση κι εγώ, κάτι θα σκέφτομαι».

Στην πολυαναμενόμενη σύμπραξή τους οι Μιχαήλ Μαρμαρινός και Ακύλλας Καραζήσης δίνουν μια μαρτυρία για πρόσωπα, συμβάντα, τόπους και χρόνους μακρινούς. Συγκεντρώνουν στη σκηνή «φέτες ζωής» που έρχονται από άλλοτε και εκπροσωπούνται στο σκηνικό παρόν. Η Ελληνική Επανάσταση ως ένα πολυσχιδές πεδίο διαρκούς κριτικής και αυτοκριτικής, μια σκηνική ανάγνωση που πραγματεύεται το θέμα με παιγνιώδη, ποιητικό αλλά και ιστορικά τεκμηριωμένο τρόπο (9, 10, 14, 15, 16 Οκτωβρίου).
● Το έργο «Synthesis», μια νέα εικαστική-επιτελεστική εγκατάσταση της χορογράφου Τζένης Αργυρίου και του εικαστικού Βασίλη Γεροδήμου, καταπιάνεται με το πολυσύνθετο γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης, και πάνω από 30 καλλιτέχνες από όλο το φάσμα των παραστατικών και των εικαστικών τεχνών συμπράττουν στη δημιουργία του έργου, καλώντας τον επισκέπτη σε μια μοναδική εμπειρία (29, 30, 31/10).

| PHOTO: I. Kampanis
● Τον Νοέμβριο παίρνει σειρά η μουσικοθεατρική παράσταση για όλη την οικογένεια «Μπιμπιλολό» των Μαρκ Μοννέ- Αρνό Φαμπρ (5, 6, 7/11). Πλαστικά ζώα, ηλεκτρικά τρενάκια, τηλεκατευθυνόμενες μπουλντόζες, ρομπότ-εξολοθρευτές, μηχανές καπνού και καλώδια συνθέτουν μια ακαταμάχητη φαντασμαγορία που φέρνει στην Εναλλακτική μια «βέβηλη» εισαγωγή στο ηχοτοπίο της σύγχρονης μουσικής.
● Εξαιρετικά φιλόδοξο το «A Greek Songbook», το ελληνικό βιβλίο τραγουδιών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, σε επιμέλεια του συνθέτη Κορνήλιου Σελαμσή (19, 20, 21/11) όπου πάνω από 30 δημιουργοί (Γιάννης Αγγελάκας, Κωνσταντίνος Βήτα, Σαβίνα Γιαννάτου, Φοίβος Δεληβοριάς, Nalyssa Green, Blaine L. Reininger, Δημήτρης Καμαρωτός / Αμαλία Μουτούση, Παύλος Παυλίδης, Φίλιππος Σακαγιάν, κ.ά.) από τους χώρους της μουσικής και των παραστατικών τεχνών επιδίδονται σε μια σειρά από τολμηρές μουσικές κατασκευές.
● Οι ακάματες προσπάθειες του Μπάιρον να ενώσει τις φατρίες των αγωνιζόμενων Ελλήνων, να ενισχύσει οικονομικά την Επανάσταση, να αφυπνίσει συνειδήσεις στο εξωτερικό και να τακτοποιήσει τις προσωπικές του υποθέσεις. προτού ο πρώιμος θάνατός του τον αναδείξει σε διεθνές σύμβολο του φιλελληνισμού. αναπαρίστανται στο καθηλωτικό μονόδραμα «Σκιές στον Αδη» του Αλέξανδρου Μούζα, σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (27, 28/11).
● Στις 4 και 5 Δεκεμβρίου, η Εναλλακτική Σκηνή τιμά τον Μίκη Θεοδωράκη με την παρουσίαση του κύκλου «Ασίκικο Πουλάκη» (ερμηνεύει ο Γιάννης Διονυσίου), στο οποίο ο 70χρονος τότε συνθέτης κορυφώνει τον πολυετή όσο και υπόγειο πειραματισμό του, αποτέλεσμα της γόνιμης συνεργασία του με τον κιθαρίστα και ενορχηστρωτή Γιάννη Σπάθα, τον τραγουδιστή Βασίλη Λέκκα και τον ποιητή Μιχάλη Γκανά.
● Επίσης τον Δεκέμβριο έρχονται το Αφιέρωμα στον Ανέστη Λογοθέτη, το έργο του οποίου επανακαθόρισε το τοπίο της μεταπολεμικής ευρωπαϊκής μουσικής πρωτοπορίας (με αφορμή τα 100 χρόνια από τη γέννησή του, 8/12), η συναυλία «Το φλάουτο του Ρήγα» (9/12) που φέρνει στην επιφάνεια τη λιγότερο γνωστή ενασχόλησή του Ρήγα Φεραίου με τη μουσική και την ιδιότητά του ως φλαουτίστα, το μουσικοθεατρικό έργο για παιδιά και νέους «Σιωπή, ο βασιλιάς ακούει» του Νίκου Κυπουργού σε σκηνοθεσία Θοδωρή Αμπαζή (πρεμιέρα 12/12), το οποίο είναι εμπνευσμένο από το παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν «Τα καινούργια ρούχα του βασιλιά» και αφιερωμένο στη μνήμη του Αμερικανού πρωτοπόρου Τζον Κέιτζ, και το έργο «Ο αέρας της Ελλάδας» του Γιώργου Τσοντάκη (17, 18/12), κατάληξη του αφιερώματος της Εναλλακτικής στον Λόρδο Μπάιρον
Σημειώνεται ότι οι αίθουσες της ΕΛΣ λειτουργούν ως αμιγείς χώροι για εμβολιασμένους και νοσήσαντες, στο 85% της χωρητικότητάς τους. Τα παιδιά έως 11 ετών θα προσκομίζουν δήλωση self-test τελευταίου 24ώρου. Για παιδιά 12-17 ετών ισχύει η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας