Αθήνα, 16°C
Αθήνα
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
16.9° 13.8°
0 BF
82%
Θεσσαλονίκη
Ελαφρές νεφώσεις
16°C
17.3° 13.6°
2 BF
84%
Πάτρα
Αυξημένες νεφώσεις
17°C
17.1° 15.0°
2 BF
73%
Ιωάννινα
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.9° 10.9°
1 BF
100%
Αλεξανδρούπολη
Αυξημένες νεφώσεις
12°C
12.5° 12.5°
1 BF
86%
Βέροια
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
82%
Κοζάνη
Αυξημένες νεφώσεις
10°C
10.4° 10.4°
1 BF
100%
Αγρίνιο
Αραιές νεφώσεις
15°C
15.1° 15.1°
1 BF
88%
Ηράκλειο
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.7° 13.8°
1 BF
99%
Μυτιλήνη
Ελαφρές νεφώσεις
15°C
15.5° 14.9°
2 BF
70%
Ερμούπολη
Αίθριος καιρός
15°C
15.0° 15.0°
2 BF
80%
Σκόπελος
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.7° 15.7°
1 BF
79%
Κεφαλονιά
Αίθριος καιρός
15°C
15.3° 15.3°
2 BF
53%
Λάρισα
Αυξημένες νεφώσεις
15°C
15.4° 15.4°
1 BF
89%
Λαμία
Αραιές νεφώσεις
17°C
17.2° 15.1°
0 BF
78%
Ρόδος
Ελαφρές νεφώσεις
18°C
17.7° 16.8°
3 BF
84%
Χαλκίδα
Ελαφρές νεφώσεις
12°C
13.8° 11.8°
0 BF
87%
Καβάλα
Ελαφρές νεφώσεις
14°C
14.4° 14.4°
2 BF
83%
Κατερίνη
Αραιές νεφώσεις
16°C
15.6° 15.6°
2 BF
84%
Καστοριά
Αυξημένες νεφώσεις
11°C
10.7° 10.7°
1 BF
94%
ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
«Εφ.Συν.» - Μάριος Βαλασσόπουλος

Στη βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την «πινακίδα Μενδώνη» στην Ακρόπολη

Αλγεινή εντύπωση και πολλαπλές αντιδράσεις προκάλεσε η δημοσιοποίηση της σύμβασης του ΥΠΠΟΑ με το Ίδρυμα Ωνάση για την Ακρόπολη, με την προσπάθεια της Λ. Μενδώνη να δώσει διευκρινίσεις να μην πείθει.

Ως εκ τούτου η αξιωματική αντιπολίτευση φέρνει το ζήτημα στη Βουλή με την τομεάρχη Πολιτισμού να καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού.

Η Σία Αναγνωστοπούλου σημειώνει σχετικά «η υπουργός Πολιτισμού, μετά την γενικευμένη κατακραυγή, το μόνο που έπραξε ήταν να κατηγορήσει και να επιρρίψει ευθύνες στους πάντες, αλλά κυρίως να διαψεύσει την εγκυρότητα της ίδιας της σύμβασης και να (αυτό)αναιρέσει τον θεσμικό της ρόλο.  Με περίσσευμα θράσους και αλαζονείας και με τον πιο επίσημο  τρόπο διεκδικεί να χαραχτεί το όνομα της στο Μνημείο της Παγκόσμιας Ιστορικής Κληρονομιάς, την ίδια στιγμή που κατηγορεί όλους τους άλλους για σπίλωση  χαρακτήρα και fake news».

Προς την κα. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Οι διαμαρτυρίες για τις εκτεταμένες διαστρώσεις με τσιμέντο στον Βράχο της Ακρόπολης συνεχώς πληθαίνουν,ειδικά μετά το άνοιγμα του συνόλου των αρχαιολογικών χώρων που έμεναν κλειστοί επί μακρόν λόγω των περιοριστικών μέτρων για υγειονομικούς λόγους. Εν μέσω όλων αυτών των αντιδράσεων και έπειτα από επίμονα αιτήματα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,κατατέθηκε στη Βουλή, από την κ. Μενδώνη, η σύμβαση δωρεάς μεταξύ του Δημοσίου, του Ιδρύματος Ωνάση και της εταιρείας «Αριόνα» για τη χορηγία κατασκευής του ανελκυστήρα, την ανανέωση του φωτισμού της Ακρόπολης και τις "τσιμεντοστρώσεις". Το άρθρο 9 της εν λόγω σύμβασης αναφέρει: «Το Δημόσιο συμφωνεί ότι στην αρχή και την απόληξη της πλατφόρμας του ανελκυστήρα πλαγιάς και στην είσοδο των Προπυλαίων της Ακρόπολης, δίπλα από τη σχετική επιγραφή που αφορά τη χορηγία των Ε.Ε. και του Ινστιτούτου Θερβάντες, θα μπει ειδική μαρμάρινη επιγραφή διαστάσεων ίσων προς τις δύο προαναφερόμενες (άλλως τουλάχιστον 70Χ40 εκατ.), που θα αναφέρει: ‘Ο ανελκυστήρας πλαγιάς και ο φωτισμός της Ακροπόλεως πραγματοποιήθηκαν με αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Ωνάση επί υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη (Ιούνιος 2020). Η ακριβής θέση και οι ειδικές προδιαγραφές της εν λόγω αναφοράς θα οριστικοποιούνται με υπόδειξη του δωρεοδόχου μετά από προηγούμενη συναίνεση του ιδρύματος’». Μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Αυγή» που έφερε στην επιφάνεια τον αδιανόητο τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται στην κυβέρνηση την πολιτιστική διαχείριση της παγκόσμιας κληρονομιάς και που οδήγησε στη δημόσια κατακραυγή, η κ. Μενδώνηέκανε πίσω. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Πολιτισμού κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για fakenews, και την «Αυγή» που αποκάλυψε την εγκληματική παρέμβαση για «δολοφονία χαρακτήρος», δίνοντας ταυτόχρονα στη δημοσιότητα φωτογραφίες με τις πινακίδες που, όπως αναφέρει, θα στηθούν στην Ακρόπολη και με το όνομα της Λίνας Μενδώνη να απουσιάζει τελικά. Το παράδοξο βέβαια είναι πως το υπουργείο διαψεύδει και χαρακτηρίζει fakenews, την επίσημη σύμβαση που κατατέθηκε από την ίδια την κ. Μενδώνη στη Βουλή με τις υπογραφές τριών υπουργών της κυβέρνησης. 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κα. Υπουργός: 

Ισχύει τελικά η σύμβαση δωρεάς που κατατέθηκε στη Βουλή από την κ. Μενδώνη, σε απάντηση στην ερώτηση και ΑΚΕ που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις 19.02.2021 σχετικά με τη "σύμβαση δωρεάς" του Δημοσίου με το ίδρυμα Ωνάση για τα έργα στην Ακρόπολη;

Η ερωτώσα βουλευτής

Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία) 

 

 

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Στη βουλή φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ την «πινακίδα Μενδώνη» στην Ακρόπολη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας