«Η τιμή στο πρόσωπο του Κώστα Γαβρά είναι τιμή για την Ελλάδα, αλλά και για τη Γαλλία και για την Ευρώπη. Επιβραβεύει έναν κινηματογράφο, που δεν είναι μόνο έργο τέχνης, αλλά διαμορφώνει συνειδήσεις στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες».
Αυτό δήλωσε τη Δευτέρα το απόγευμα στις Κάνες ο αν. υπουργός Πολιτισμού Νίκος Ξυδάκης, που παρευρέθη στην προβολή τού «Ζ», κεντρική εκδήλωση του φεστιβάλ, τιμώμενο πρόσωπο του οποίου είναι ο Ελληνας σκηνοθέτης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠ.ΠΟ., ο Κώστας Γαβράς στις συζητήσεις του με παράγοντες της διεθνούς κινηματογραφίας τόνισε ανάμεσα σε άλλα: «Μέσω του πολιτισμού μπορεί και πρέπει να φανεί η αληθινή Ελλάδα, πέρα από τα στερεότυπα στα οποία προτιμούν πολλοί να περιορίζονται. Λένε μερικοί ότι έχουμε μια κυβέρνηση ριζοσπαστική. Δεν είναι αλήθεια. Ριζοσπαστική στη σύγχρονη Ευρώπη δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση, αλλά η ίδια η δημοκρατία. Η χώρα μας χρειάζεται να κυβερνηθεί από νέους ανθρώπους, χωρίς παρελθόν πολιτικών και οικονομικών δυναστειών».
Αναφέρθηκε και στον Γιώργο Λάνθιμο: «Ο “Αστακός” είναι μια πολύ καλή ταινία και ο Γ. Λάνθιμος ένας πολύ καλός σκηνοθέτης, στον οποίο ο νέος ελληνικός κινηματογράφος μπορεί να υπολογίζει».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας