Από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους της Κρήτης, η Ελεύθερνα βρίσκεται στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου στους πρόποδες του Ψηλορείτη. Οι συνεχιζόμενες ανασκαφές των 36 τελευταίων χρόνων και οι έρευνες έχουν φέρει στο φως σπουδαία ευρήματα του πολιτισμού «αυτής της σημαίνουσας αρχαίας κρητικής πολιτείας».
Ο καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης την παρομοιάζει με πλοίο-λόφο που πάνω του ταξίδεψαν χιλιάδες άνθρωποι, καθώς άκμασε με συνεχή κατοίκηση από την ομηρική εποχή έως τους βυζαντινούς χρόνους. Για αιώνες παρέμεινε στη σιωπή, μέχρι τη στιγμή που η επίμονη αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τα κρυμμένα μυστικά της γης, σπουδαία ευρήματα της αρχαίας πόλης που εμπλουτίζουν τη σύγχρονη γνώση μας για την ιστορία ολόκληρης της Κρήτης.
Σήμερα λειτουργεί ο υποδειγματικός αρχαιολογικός χώρος και το Μουσείο Αρχαίας Ελεύθερνας που στεγάζει τα ευρήματα των ανασκαφών οι οποίες συνεχίζονται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης και πραγματοποίησαν οι αρχαιολόγοι Πέτρος Θέμελης, Αθανάσιος Καλπαξής και Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης. Σε αυτό το σύνολο και στο ανασκαφικό έργο αφιερώνεται το νέο λεύκωμα «Ελεύθερνα», το οποίο επιμελήθηκε ο καθηγητής Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης και παρουσιάστηκε χθες διαδικτυακά από τη Lamda Develpoment και το Κοινωφελές Ιδρυμα Ι. Σ. Λάτση. Αποτελεί τη 19η έκδοση της σειράς «Ο Κύκλος των Μουσείων».
«Οσο εύκολο είναι να λες “αγαπώ” τόσο δύσκολο είναι να το κάνεις πράξη» είπε χθες ο Ν. Χρ. Σταμπολίδης. «Γιατί εκεί χρειάζεται επιμονή και υπομονή και αντοχή και μυαλό και καρδιά και σώμα και κάθε φορά το καθένα από αυτά να διαφεντεύει το άλλο. Για να μπορείς στο τέλος να πεις πως έχεις την απόδειξη της αγάπης σου. Οταν έχεις να κάνεις με όλες τις δυσκολίες: τον ήλιο, τον ιδρώτα, τη σκόνη, την ένταση, το κυνήγι της εξεύρεσης πόρων, το κυνήγι της γραφειοκρατίας […] και μετά, την καταγραφή, την τεκμηρίωση, τη συντήρηση, την προστασία, την ανάδειξη […] να βλέπεις έναν τόπο μυθικό και να του δίνεις υπόσταση με τα χέρια σου και τα χέρια των συνεργατών σου, των μαθητών σου, εν τέλει να κάνεις το όραμα πραγματικότητα, συνειδητοποιώντας ότι όλη αυτή η πράξη, όλο αυτό που κάνεις δεν είναι δικό σου, δεν σου ανήκει, δεν είναι για σένα, αλλά είναι ένα δώρο για τους άλλους. Αυτή είναι η απόδειξη της αγάπης μου για την αρχαία Ελεύθερνα, η δημιουργία ενός αρχαιολογικού χώρου και του μουσείου της, δηλαδή ένα δημόσιο αγαθό».
Την έκδοση προλόγισαν η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και ο Βαγγέλης Χρόνης, μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Κοινωφελούς Ιδρύματος Ιωάννη Σ. Λάτση και αντιπρόεδρος της Lamda Development.
Ο τόμος «Ελεύθερνα» θα διανεμηθεί δωρεάν σε πανεπιστήμια, στις Διευθύνσεις του ΥΠΠΟΑ, σε ξένες αρχαιολογικές σχολές κ.α. Η έκδοση είναι διαθέσιμη σε ψηφιακή μορφή, στα ελληνικά και τα αγγλικά, στις διευθύνσεις www.latsis-foundation.org και www.lamdadev.com.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας