ΜΕΝΟΥ
Παρασκευή, 25 Απριλίου, 2025
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Adjaye Associates/PA

Τα «Μπρούτζινα του Μπενίν» στον τόπο τους

Τα σχέδια ενός νέου μουσείου που πρόκειται να χτιστεί στη νότια Νιγηρία, στον αρχαιολογικό χώρο του Βασιλείου του Μπενίν, αποκαλύφθηκαν πριν από λίγες ημέρες. Το Edo Museum of West African Art (EMOWAA), κοινώς το Edo Moυσείο Τέχνης της Δυτικής Αφρικής, έχει την υπογραφή του διάσημου Βρετανού, με καταγωγή από την Γκάνα, αρχιτέκτονα David Adjaye και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025, ωστόσο από τώρα συζητιέται πως θα στεγάσει τον περίφημο Θησαυρό του Μπενίν, με μακροχρόνιο δάνειο από το Βρετανικό Μουσείο.

Πρόκειται για εκατοντάδες μπρούτζινες πλάκες που χρονολογούνται από τον 13ο έως τον 16ο αιώνα, με κεφαλές και αγαλματίδια που λεηλατήθηκαν από τον βρετανικό στρατό το 1897, επί αποικιοκρατίας, και τώρα βρίσκονται σε μεγάλα ευρωπαϊκά μουσεία αλλά και σε ιδιωτικές συλλογές.

Από το Βρετανικό Μουσείο οι θησαυροί θα μεταφερθούν με μακροχρόνιο δάνειο στο EMOWAA 
| Φωτ.: Βritish Μuseum

Μόνο το Βρετανικό Μουσείο έχει στην κατοχή του 900 τέτοια χάλκινα έργα τέχνης που κοσμούσαν την πρόσοψη του βασιλικού παλατιού της Πόλης του Μπενίν.

Τώρα το λονδρέζικο μουσείο συζητάει για τον δανεισμό τους στο νέο μουσείο, αφού είναι εταίρος στην ανέγερσή του, μαζί με ιδρύματα από τη Νιγηρία. Βεβαίως οι Νιγηριανοί επιθυμούν και επιδιώκουν την επιστροφή των μπρούτζινων θησαυρών τους, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να το αποφασίσουν μόνο τα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. Aν συμβεί αυτό, πολλοί πιστεύουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την επιστροφή και άλλων κλεμμένων αριστουργημάτων, όπως τα Γλυπτά του Παρθενώνα.

Google News ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ ΣΤΟ GOOGLE NEWS
Τα «Μπρούτζινα του Μπενίν» στον τόπο τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΝΕΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΣΕ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας