Τα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου επιστράτευσε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού, για τις αρχαιότητες στον σταθμό Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη. Είναι η πρώτη φορά που απευθύνουν «Ανοιχτή επιστολή» για γνωμοδότηση που έλαβαν, αφού τον Δεκέμβριο του 2019 ψήφισαν υπέρ της απόσπασης και επανατοποθέτησης του μοναδικού μνημειακού συνόλου.
Η σύνταξη επιστολών ωστόσο είναι εκτός των αρμοδιοτήτων του γνωμοδοτικού Οργάνου και ουδέποτε έχει υπάρξει αντίστοιχο προηγούμενο για εξίσου σοβαρές υποθέσεις που απασχόλησαν την κοινωνία και την πολιτική του τόπου. Αρχαιολόγοι εγνωσμένου κύρους, που έχουν διατελέσει μέλη του ΚΑΣ, κάνουν λόγο για άλλη μια θεσμική εκτροπή, αφού η σύνταξη επιστολών δεν ανήκει στις αρμοδιότητές του.
Ποιος πήρε την πρωτοβουλία; Τα μέλη; Ο πρόεδρος του ΚΑΣ, δηλαδή ο γ.γ. Πολιτισμού Γιώργος Διδασκάλου; Το γραφείο της υπουργού; Η «Ανοιχτή επιστολή» απευθύνεται στους πολίτες; Στους δημοσιογράφους ή στην ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας; Στις 6 Νοεμβρίου εκδικάστηκε η προσφυγή επτά φορέων με αίτημα την ακύρωση της Υπουργικής Απόφασης, η οποία προκρίνει την καταστροφική λύση της απόσπασης κι επανατοποθέτησης των αρχαιοτήτων, γεγονός που έχει προκαλέσει και διεθνείς έντονες αντιδράσεις.
Κατά πόσο είναι δεοντολογικό να δίνονται γνωμοδοτήσεις για τόσο σοβαρά ευρήματα και τα μέλη να μην έχουν πραγματοποιήσει αυτοψία στον χώρο;
Την επιστολή υπογράφουν και τα δεκατέσσερα μέλη -πέντε εκ των οποίων γνωμοδότησαν το 2015 υπέρ της κατά χώραν διατήρησης- και από την αρχή σημειώνουν ότι μέχρι σήμερα «αποσιωπήθηκαν καίρια στοιχεία και συγχρόνως αναπτύχθηκε, ακούσια ή εκούσια, μεγάλη παραπληροφόρηση [...] Εχοντας πλήρη συναίσθηση των ευθυνών μας ως επιστήμονες και ως μέλη του ΚΑΣ, κρίνουμε σκόπιμο να ενημερώσουμε τους συναδέλφους και γενικότερα κάθε καλόπιστο ενδιαφερόμενο...».
Στην επιστολή παρατίθεται το ιστορικό, αρθρώνονται επιχειρήματα που έχουν καταπέσει πλειστάκις, όπως ότι την περίοδο 2015-2019 «...δεν είχε γίνει καμία τεχνική εργασία στον χώρο...», για αρχιτεκτονικά σχέδια με σοβαρές αβλεψίες, για μελέτες χωρίς υπογραφές κ.ά. Σημειώνουν ότι Πρακτικά της πολύωρης συνεδρίασης είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων και ζητούν τη μετάφραση για να δοθούν στη διεθνή κοινότητα. Αναφέρονται σε τεχνικά ζητήματα τα οποία αναδύθηκαν, στο θέμα της απώλειας της αυθεντικότητας των αρχαιοτήτων κοκ.
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας