Νέα φώτα, γυαλισμένοι πολυέλαιοι, φρεσκοβαμμένοι τοίχοι, εκθέματα που ενώνουν το σήμερα με το χθες, παραδοσιακές στολές και μαρινιέρες. Και στο κέντρο ένας σχεδιαστής, εμπνευσμένος και σπουδαίος, γοητευμένος από την ελληνική ιστορία, που πιστεύει πως «η μόδα πρέπει να καθρεφτίζει την κοινωνία και την πραγματικότητα».
Η σχέση του Ζαν-Πολ Γκοτιέ με την Ελλάδα είναι μακρά, στενή κι όσο περνά ο χρόνος, πιο ουσιαστική. Μπορεί η έκθεση του μοντέλου του «Παρίσι-Αθήνα» (από τη συλλογή άνοιξη/καλοκαίρι 2006) να ολοκληρώθηκε στον 3ο όροφο του Μουσείου Μπενάκη (γεγονός που σύμφωνα με τους ανθρώπους του Μουσείου αύξησε σημαντικά την επισκεψιμότητα όλο το καλοκαίρι) αλλά η συνεργασία τους κρατά γερά. Απόψε το σημαντικό ίδρυμα θα γεμίσει δημιουργίες του σχεδιαστή στο πλαίσιο ενός αφιερώματος που αποθεώνει τη δημιουργική σχέση του με την Ελλάδα.
Ο θρυλικός Γάλλος δημιουργός που ποτέ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του και το πόσο έχει επηρεαστεί στη μεγάλη του διαδρομή από την Ελλάδα θα παρουσιάσει δημιουργίες του εμπνευσμένες από τη χώρα μας και τον πολιτισμό της. Η εκδήλωση, που απέκτησε χαρακτήρα οικονομικής ενίσχυσης του οργανισμού, βρήκε αμέσως υποστηρικτές, καθώς οι θέσεις για την επίδειξη των δημιουργιών και το δείπνο που θα προσφέρει το Μουσείο μπορεί να προϋπέθεταν δωρεά 1.000 ευρώ ανά άτομο, αλλά εξαντλήθηκαν άμεσα (περί τα 200 άτομα).
Σύμφωνα με τον διευθυντή πόρων και ανάπτυξης, Νίκο Τριβουλίδη, οι συμμετέχοντες θα είναι περίπου 200 (συν κάποιοι καλεσμένοι από τη μεριά Γκοτιέ) και οι δημιουργίες που θα παρουσιαστούν τουλάχιστον 40. Το Μουσείο ασφαλώς και ανταποκρίθηκε άμεσα στη γενναιόδωρη προσφορά του, άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του σε μια τέτοια πρωτοβουλία και μάλιστα τα πρώτα χρήματα που μπήκαν στα ταμεία από τους ενδιαφερόμενους είναι και εκείνα στα οποία χρωστά τη νέα του λαμπερή «εμφάνιση».
«Δεκαεπτά χρόνια έχουμε να το δούμε σε αυτήν την κατάσταση. Μέχρι πριν από λίγες μέρες ήταν σε φρικτή κατάσταση, σκοτεινό, με καμένες λάμπες, φθορές - αποτέλεσμα της μακρόχρονης κρίσης. Μέσα σε δύο εβδομάδες και με τα συνεργεία να δουλεύουν μέρα-νύχτα, έφυγαν όλα τα εκθέματα και ξαναμπήκαν στη θέση τους» δήλωσε η Ειρήνη Γερουλάνου (μέλος της διοικητικής επιτροπής) διαβεβαιώνοντας:
«Η συνεργασία με τον Γκοτιέ ήταν πολύ μεγάλο δώρο. Είναι μοναδικό και ιδιαίτερα συγκινητικό να βλέπει κανείς να περνά από μπροστά του μια δημιουργία τόσο γνωστή σε όλον τον κόσμο όσο το "Παρίσι-Αθήνα" και πίσω του σαν σταματημένος χρόνος να υπάρχει η συναρπαστική πηγή της έμπνευσής του».
Δηλωμένος λάτρης της Ελλάδας, χαρούμενος, ευγενής και άνετος, παρότι τα ελληνικά του είναι μετρημένα (ευχαριστώ πολύ, καλημέρα, γεια σας) ξεκίνησε ξεκαθαρίζοντας: «Η Ελλάδα υπήρξε πάντα πολύ σημαντικό κομμάτι της ζωής μου και μεγάλη έμπνευση. Στη Γαλλία το εκπαιδευτικό σύστημα υπενθυμίζει συνεχώς τη συμβολή της Αρχαίας Ελλάδας, της φιλοσοφίας σας, αλλά και τη σύγχρονη τέχνη στη μουσική, τον κινηματογράφο. Με την πρώτη μου επίσκεψη ως τουρίστας στην Αθήνα αλλά και στα νησιά, τα διαπίστωσα κι από κοντά. Το φως, τα νησιά, η θάλασσα, η παράδοση, οι άνθρωποι, η νοοτροπία, τα λουλούδια κι οι μυρωδιές, το μπουζούκι, η ιστορία πολύ γρήγορα με ενέπνευσαν.
»Οταν δε επισκέφθηκα το Μουσείο Μπενάκη, συνειδητοποίησα από το βαθύ συναίσθημα που μου προκάλεσε πόσο πολύ θέλω να φτιάξω μια κολεξιόν στην οποία θα απεικονίζονται όλα τα αγαπημένα ελληνικά θέματα. Ο τρόπος που έχω να εκφράζω την αγάπη μου είναι η δουλειά μου. Δεν είμαι σαν εκείνους που κλέβουν τα αγάλματά σας, αλλά ένας τύπος που κλέβω εικόνες κι έμπνευση και σας το επιστρέφω μέσα από τα ρούχα μου».
Δημιουργίες του, όπως η Αφροδίτη και η Σαπφώ, φουστανέλες, παραδοσιακές φορεσιές και άλλες χαρακτηριστικές εκδοχές της ελληνικότητας στο έργο του θα παρελάσουν μαζί για πρώτη φορά στις αίθουσες του νεοκλασικού κτιρίου, σε ένα μοναδικό ντεφιλέ, σχεδιασμένο και στην τελευταία λεπτομέρεια από τον ίδιο. Ποιες, όμως, είναι οι Ελληνίδες που του ξυπνούν τα πιο θερμά συναισθήματα; «Η Μελίνα Μερκούρη -ποτέ δεν θα ξεχαστεί το γλέντι που έστησε κάποτε στο Φεστιβάλ των Κανών-, η Ειρήνη Παππά, η Νάνα Μούσχουρη με το απαράμιλλο στιλ και τις απίθανες ικανότητες στο τραγούδι, η Μαρία Κάλλας. Ο χαρακτηρισμός που τους αρμόζει είναι μοναδικές».
Οσο για το πώς βλέπει σήμερα τη μόδα ένας άνθρωπος που επί δεκαετίες την καθόρισε, είπε: «Η μόδα δεν μπορεί να είναι εκτός κοινωνίας κι έτσι το χάος που επικρατεί παντού το συναντά κανείς και στους δημιουργούς της μόδας. Βρισκόμαστε -στην τέχνη γενικότερα- σε ένα μεταβατικό σημείο όπου όλα αλλάζουν. Δεν ξέρω ειλικρινά να σας πω ποιο θα είναι το καινούργιο. Σε ό,τι με αφορά, θα υπάρχουν πάντα ρούχα που σχεδιάζω για να ονειρευτώ και ρούχα που προορίζονται για να φορεθούν».
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας